Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί: «Ανοχύρωτο νησί» η Θάσος σε κάθε έντονη βροχόπτωση

Η παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θάσου κατηγορεί τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και την ΠΕ Καβάλας ότι Εδώ και 4 χρόνια δεν κάνουν τίποτα για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, ενώ βάζει στο στόχαστρο και τη διοίκηση του Δήμου Θάσου

Για σοβαρή ολιγωρία και ανευθυνότητα καταγγέλλει την Περιφέρεια ΑΜΘ και την ΠΕ Καβάλας η παράταξη «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί», σε ανακοίνωση της με αφορμή τις μεγάλης έκτασης ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τα Λιμενάρια και τις Μαριές. Ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θάσου τους κατηγορεί ότι δεν προχώρησαν σε καμία σοβαρή επέμβαση για τον καθαρισμό και την εκβάθυνση των χειμάρρων του νησιού, καμιά κατασκευή μικροφράγματος και υδατοδεξαμενής για την υδραυλική λειτουργία των ρεμάτων και την αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων περιοχών.  Επίσης κατηγορεί και τη νέα διοίκηση του Δήμου για έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και για αδυναμία διεκδίκησης χρηματοδότησης έργων από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοτικής Θασιακής Κίνησης – Πάμε Μαζί

«Ανύπαρκτη, η αντιπλημμυρική προστασία της Θάσου»

«Σε κάθε έντονη βροχόπτωση, χειμώνα ή καλοκαίρι, η Θάσος αποδεικνύεται «ανοχύρωτο νησί»! Την Πέμπτη 20-8-2020, τα Λιμενάρια και οι Μαριές, πλήγηκαν για ακόμα μια φορά από έντονη βροχόπτωση, που προκάλεσε την υπερχείλιση των χειμάρρων, πλημμύρες στους οικισμούς και μεγάλης έκτασης υλικές ζημιές, ευτυχώς μόνο, σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι περιοχές του νησιού μας, όπως η Ποταμιά και ο Ποτός, ακόμα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοέμβρη του 2019 και ότι τα περισσότερα χωριά της Θάσου παραμένουν ακόμα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης!

Τα τελευταία χρόνια, μετά από κάθε καταστροφή στη Θάσο, από πυρκαγιά ή έντονη βροχόπτωση, επισκέπτονται το νησί οι βουλευτές και οι αιρετοί της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας, ακολουθούν δηλώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την οικονομική στήριξη των πληγέντων κατοίκων, αλλά προπάντων και υποσχέσεις για αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία γρήγορα ξεχνιούνται, για να αποδειχτεί σύντομα στην επόμενη καταστροφή ότι οι κάτοικοι του νησιού μας εξακολουθούν να παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στα στοιχεία της φύσης.

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί καταγγέλλει για σοβαρή ολιγωρία και ανευθυνότητα την Περιφέρεια ΑΜΘ και την ΠΕ Καβάλας όσον αφορά την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στο νησί της Θάσου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σεπτέμβρη του 2016. Τότε, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενέκρινε την ένταξη 2 Τεχνικών Δελτίων της Περιφέρειας ΑΜΘ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα οδικά, αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, δασοτεχνικά, μικροφράγματα και υδατοδεξαμενές, συνολικού ύψους 3.370.000 Ευρώ με σκοπό τη θωράκιση της Θάσου στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια, και η Περιφέρεια ΑΜΘ με την ΠΕ Καβάλας κατάφεραν να κατασκευάσουν μόνο 2 οχετούς, στη Σκάλα Σωτήρος και Σκάλα Καλλιράχης! Καμιά σοβαρή επέμβαση για τον καθαρισμό και την εκβάθυνση των χειμάρρων του νησιού, καμιά κατασκευή μικροφράγματος και υδατοδεξαμενής για την υδραυλική λειτουργία των ρεμάτων και την αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων περιοχών.

Αλλά και η νέα Διοίκηση του Δήμου Θάσου χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και από αδυναμία διεκδίκησης χρηματοδότησης τέτοιων έργων από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Συγκεκριμένα, κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και καμιά οριοθέτηση και διευθέτηση χειμάρρου οικισμού της Θάσου δεν έχει περιληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020.

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί ζητά από τη διοίκηση του Δήμου να προβεί στην καταγραφή και άμεση αποκατάσταση των ζημιών και στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κατοίκων. Επίσης, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να πιέζει και να διεκδικεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ, την ΠΕ Καβάλας και τη Διοίκηση του Δήμου την υλοποίηση μέχρι και του τελευταίου αναγκαίου αντιπλημμυρικού έργου στη Θάσο για την ασφάλεια της ζωής αλλά και της περιουσίας των κατοίκων του νησιού μας».