Λευτέρης Κυριακίδης: Δεν ενισχύεται όσο της αναλογεί η πληγείσα από τον κορονοϊό οικονομία της Θάσου

Να δώσει το στίγμα της αναπτυξιακής της στρατηγικής για την επόμενη ημέρα αντί του περιορισμού σε ένα «επιδοματικού χαρακτήρα πρόγραμμα» προτρέπει την Περιφέρεια και τον Χρήστο Μέτιο ο Δήμαρχος Θάσου

Τις ενστάσεις του για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με τη διαδικασία της μη επιστρεπτέας προκαταβολής [διαβάστε εδώ για το πρόγραμμα] εκφράζει ο Δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, θεωρώντας ότι η τοπική οικονομία της Θάσου δεν ενισχύεται ανάλογα με τη ζημιά την οποία υπέστη από τον κορονοϊό και τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του και καλεί τη Διοίκηση της Περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο να δώσει το στίγμα της αναπτυξιακής της στρατηγικής για την επόμενη ημέρα αντί του περιορισμού σε ένα «επιδοματικού χαρακτήρα πρόγραμμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημάρχου Θάσου

Ως Δημοτική Αρχή της Θάσου εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, αρχικά, για την προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρών επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, αντανακλάται στην τοπική οικονομία και είναι προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Θεωρούμε ότι τα προγράμματα ενίσχυσης οφείλουν να στοχεύουν στο σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πραγματικά πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την επικρατούσα κατάσταση στην αρχή της πανδημίας και σήμερα (Μάρτιος και Οκτώβριος 2020), αλλά και καθ’ όλο το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο χρονικών στιγμών.

Γι’ αυτό περιμέναμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, που διακρίνονται από το κύριο χαρακτηριστικό της εποχικότητας ιδιαίτερα δε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Να έχει δίκαιη γεωγραφική κατανομή των πόρων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των τοπικών οικονομιών εντός του χώρου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Να ενισχύει εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πραγματικά από την πανδημία και έχουν μειώσεις των εσόδων τους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος χρήσης τους, ανεξάρτητα της ετήσιας ή μη λειτουργίας τους και η ενίσχυση να είναι κατά το δυνατό αναλογική.

Θεωρούμε ότι, μέσα από την παρούσα υγειονομική και οικονομική κρίση, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έπρεπε να δώσει το στίγμα της αναπτυξιακής της στρατηγικής για την επόμενη ημέρα και να μην περιοριστεί σε ένα επιδοματικού χαρακτήρα πρόγραμμα.

Στην κατεύθυνση αυτή ο τουριστικός κλάδος θα έπρεπε να ενισχυθεί. Η οικονομική δραστηριότητα που βασικά χτυπήθηκε από τον COVID-19 είναι ο τουρισμός. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε επίπεδο Περιφέρειας, όλοι μας ασχοληθήκαμε με τα σύνορα της Νυμφαίας, του Προμαχώνα, την επιβολή του τεστ κατά τη διέλευση των συνόρων, τα ξενοδοχεία καραντίνας και τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ, θέλοντας να προστατεύσουμε όσο μπορούσαμε περισσότερο τον τουρισμό, καθώς είναι η βασική πηγή πλούτου της περιοχής μας.

Όσοι επιχειρηματίες του τουρισμού τόλμησαν, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, με προσθετό κόστος να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό και να αντιμετωπίσουν την πανδημία με θάρρος και αποφασιστικότητα, θα έπρεπε τουλάχιστο να στηριχθούν ουσιαστικά. Η Π.Ε. Θάσου είναι αυτή, ανάμεσα στις υπόλοιπες Π.Ε. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με τη μεγαλύτερη καταγραφείσα και μη αμφισβητούμενη ζημιά λόγω της πανδημίας του COVID 19 (πτώση του τζίρου 70-80%, εκατοντάδες θέσεις εργασίας χαμένες, περιορισμός μετακινήσεων επί τρίμηνο κ.α.).

Καλούμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει τους όρους του προγράμματος ενίσχυσης, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά και οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας της Π.Ε. Θάσου ή άμεσα να εκπονήσει ένα νέο πρόγραμμα πραγματικής ενίσχυσης των εποχικών τουριστικών επιχειρήσεων.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ενισχύονται πολλές επιχειρήσεις κερδοφόρες ή μη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά σίγουρα δεν ενισχύεται η έντονα πληγείσα από την πανδημία COVID-19 τοπική οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου.

Δεν αρκεί να υποστηρίζουμε ΜΟΝΟ ότι η Θάσος είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά πρέπει και στην πράξη να το αποδεικνύουμε.