Δημοτική Θασιακή Κίνηση -Πάμε Μαζί: Να υποχρεωθούν οι πλοιοκτήτες να ανοίξουν τη γραμμή Πρίνος – Καβάλα

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για το θέμα της προθμειακής γραμμής, απευθύνει η παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θάσου

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να υποχρεώσει τους πλοιοκτήτες να δρομολογήσουν άμεσα τα πλοία τους στη γραμμή Πρίνου – Καβάλας με καθημερινά και σταθερά δρομολόγια, απευθύνει η Δημοτική Θασιακή Κίνηση -Πάμε Μαζί. Η παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού με ανακοίνωση της τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς καμιά επιδότηση, την οποία προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τις Ναυτιλιακές εταιρίες οι βουλευτές του Νομού, ενώ επισημαίνει ότι η γραμμή μπορεί να είναι βιώσιμη και κερδοφόρα, γιατί εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Θάσου και της Καβάλας

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συνδυασμού «Δημοτική Θασιακή Κίνηση -Πάμε Μαζί»

«Να επαναλειτουργήσει άμεσα η πορθμειακή γραμμή»

«Το τελευταίο διάστημα αποδείχθηκε περίτρανα η απουσία κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους κατοίκους της Θάσου και της Καβάλας.

Η πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας παραμένει κλειστή για περισσότερο από δύο μήνες. Οι συνέπειες είναι πολλές και οδυνηρές:  Οι κάτοικοι της Θάσου, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, ξοδεύονται οικονομικά, ταλαιπωρούνται και εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο του Covid-19 για να φτάσουν στην Καβάλα, όπου λειτουργούν το Νοσοκομείο, ιατρεία, δημόσιες Υπηρεσίες, κ.ά. Μέγιστο κίνδυνο επίσης για την υγεία τους αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς, αφού στο νησί δεν λειτουργεί μονάδα αιμοκάθαρσης, και θα αντιμετωπίσουν και οι υπερήλικες που πρέπει να μεταβούν στην Καβάλα για να εμβολιαστούν. Το κλείσιμο όμως της γραμμής έχει οδυνηρές συνέπειες και για τους ναυτεργάτες των πλοίων, που άλλους η απόλυση και άλλους η ανεργία τους έχει οδηγήσει σε οικονομική απόγνωση, αφού η πενιχρή ενίσχυση της κυβέρνησης φτάνει σε ελάχιστους.

Όλη αυτή την περίοδο οι εκλεγμένοι κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας δεν παρεμβαίνουν ουσιαστικά στην κυβέρνηση για το άνοιγμα της πορθμειακής γραμμής Πρίνου-Καβάλας, αλλά σιωπούν μη θέλοντας να έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πλοιοκτητών. Μάλιστα αντί να επιδιώξουν το άνοιγμα της πορθμειακής γραμμής Πρίνου-Καβάλας με την επιβολή από την κυβέρνηση της ΝΔ στους πλοιοκτήτες της υποχρέωσης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, προσπαθούν να γίνει αυτό με την επιδότηση της γραμμής, δηλαδή με χρήματα που θα βγουν πάλι από την τσέπη του λαού για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοφορίας των πλοιοκτητών.

Είναι όμως γνωστό και προκαλεί θυμό στους κατοίκους της Θάσου ότι τα τελευταία χρόνια οι πλοιοκτήτες της περιοχής έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους, αφού απολαμβάνουν πολλά προνόμια, όπως φοροαπαλλαγές, μειώσεις στα λιμενικά τέλη, με τελευταίο τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών και αυτοκινήτων, χωρίς όμως αυτοί να προχωρήσουν στην αντίστοιχη μείωση της τιμής τους προς όφελος των πολιτών.

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση – Πάμε Μαζί καλεί το λαό της Θάσου, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:

  1. Η κυβέρνηση να υποχρεώσει τους πλοιοκτήτες, χωρίς καμιά επιδότηση, να δρομολογήσουν άμεσα τα πλοία τους στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας με καθημερινά και σταθερά δρομολόγια.
  2. Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του ν. 2932/2001 και να δημιουργηθεί «Περιφερειακό Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών», το οποίο θα αποφασίζει για τα δρομολόγια και όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή μας.

Η πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας μπορεί να είναι βιώσιμη και κερδοφόρα, γιατί εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Θάσου και της Καβάλας».