Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί: Η διοίκηση Κυριακίδη δίνει «Δάσος και Ύδωρ» στους μαρμαράδες

Ανακοίνωση της παράταξης της αντιπολίτευσης για τη νέα άδεια έρευνας μαρμάρου που παραχώρησε ο Δήμος Θάσου στην περιοχή της Σαλιάρας

Την πλήρη αντίθεση της στην απόφαση της διοίκησης του Δήμου Θάσου να παραχωρήσει νέα άδεια έρευνας μαρμάρου, εκφράζει με ανακοίνωση της η Δημοτική Θασιακή Κίνηση – Πάμε Μαζί. Η παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού τονίζει ότι η πολιτική αυτή της Διοίκησης είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον της Θάσου, γιατί υποχωρεί απέναντι στις ορέξεις των ισχυρών συμφερόντων στο χώρο του μαρμάρου χωρίς να βλέπει τη μεγάλη καταστροφή που προκαλεί η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής του συνδυασμού «Δημοτική Θασιακή Κίνηση –  Πάμε Μαζί»:

«4η νέα άδεια εξόρυξης μαρμάρου εγκρίνει ο Δήμαρχος Θάσου»

«Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί καταδικάζει την απόφαση της Διοίκησης Κυριακίδη, κατά τη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου 2021, για τη χορήγηση άδειας ερευνητικών εργασιών Λατομείου μαρμάρου σε έκταση εμβαδού 33.026,04 τ.μ. στην περιοχή της Σαλιάρας της Παναγίας Θάσου. Εκφράζει επίσης την έντονη αντίθεσή της στην πολιτική που ακολουθεί η Διοίκηση Κυριακίδη έναντι των Εταιριών εξόρυξης μαρμάρου, αφού σε διάστημα ενάμισι χρόνου διοίκησης του Δήμου παραχώρησε 4 νέες άδειες έρευνας μαρμάρου για να προστεθούν στα ήδη 14 λατομεία που λειτουργούν πάνω στο νησί μας. Η πολιτική αυτή της Διοίκησης του Δήμου είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον της Θάσου, γιατί υποχωρεί απέναντι στις ορέξεις των ισχυρών συμφερόντων στο χώρο του μαρμάρου χωρίς να βλέπει τη μεγάλη καταστροφή που προκαλεί η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, αφού δεν προχωρά ποτέ σε ουσιαστική αποκατάσταση του πολύτιμου δάσους της Θάσου. Οι συνέπειες όμως είναι μη αναστρέψιμες για τους κλάδους του τουρισμού, της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας, με τους οποίους ασχολείται το μεγαλύτερο μέρος του θασίτικου λαού.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα άδεια ερευνητικών εργασιών Λατομείου μαρμάρου που δόθηκε από τη Διοίκηση Κυριακίδη, αφορά μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000 που δυστυχώς όμως από τη λειτουργία των λατομείων έχει ήδη επιβαρυνθεί και υποβαθμιστεί το φυσικό της περιβάλλον. Το γεγονός αυτό επισημαίνει και το Δασαρχείο της Θάσου με το 11038/11-7-2019 έγγραφό του προς τη Δ/νση Δασών Καβάλας: «οποιαδήποτε λατομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαλιάρας επιφέρει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στο ήδη επιβαρυμένο και υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής».

Επομένως, ρωτάμε το Δήμαρχο της Θάσου και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους που γνωμοδοτούν θετικά για τη διενέργεια νέων ερευνητικών εργασιών λατομείου μαρμάρου στην περιοχή της Σαλιάρας. Για την περιοχή αυτή δεν ισχύει το άρθρο 49 του νόμου 4512/17-01-2018 που ορίζει ότι «απαγορεύεται η εκμετάλλευση λατομείων, αν από αυτήν δημιουργούνται σοβαρές αλλοιώσεις του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη λήψη ανάλογων μέτρων και με κόστος οικονομικά αποδεκτό»;

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί κάνει σαφές σ’ όλους τους συμπολίτες μας ότι είναι αντίθετη στη χορήγηση νέων αδειών λατομείων εξόρυξης μαρμάρου στη Θάσο, εάν προηγουμένως δεν πραγματοποιηθεί μια διαχειριστική μελέτη σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού μας και δεν εφαρμοστούν από τα εν λειτουργία λατομεία όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, δηλ. η εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων, η Αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και η λήψη μέτρων για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων, τα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υλοποιούνται.

Καλούμε τους φορείς, τους συλλόγους και κάθε ενεργό πολίτη να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος της Θάσου δημιουργώντας ένα μέτωπο αντίστασης σε κάθε καταστροφική πολιτική απέναντι στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού μας».