Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί: 2,5 χρόνια αδράνειας και καθυστερήσεων από τη διοίκηση Κυριακίδη

Ανακοίνωση της παράταξης της αντιπολίτευσης για τον απολογισμό του έργου στη διοίκηση του Δήμου Θάσου

Απογοητευμένοι από τη διοίκηση Κυριακίδη στο Δήμο Θάσου σ’ αυτά τα 2,5 χρόνια, δηλώνουν στη Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί. Στην παράταξη της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι ο δήμαρχος λειτουργεί συγκεντρωτικά, έχοντας ένα πολύ φτωχό τεχνικό πρόγραμμα μέσα στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Δημοτικής Θασιακής Κίνησης αναφέρει σχετικά:

«Συγκεντρωτική διοίκηση, με φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, δέσμια της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής»

«Σχεδόν 2,5 χρόνια και οι κάτοικοι του νησιού μας παρακολουθούν απογοητευμένοι μια συγκεντρωτική Διοίκηση του Δήμου, η οποία προχωρά με ένα φτωχό Τεχνικό πρόγραμμα, δέσμια της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής που έχει φτωχύνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πόρους. Στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2022 περιλαμβάνονται έργα χρηματοδοτημένα ακόμη από το 2016 που καθυστερεί η εκτέλεσή τους, μελέτες και έργα που έχουν υποβληθεί για έγκριση και χρηματοδότηση από την προηγούμενη Διοίκηση, και μόνο 3 μελέτες, αξίας περίπου 30.000 ευρώ, του Τεχνικού προγράμματος του 2021 που δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα, αποτελούν τον προγραμματισμό της νέας Διοίκησης του Δήμου για όλο αυτό το διάστημα.

Οι κάτοικοι της Θάσου εύκολα αντιλαμβάνονται όλα τα παραπάνω, αφού  δεν βλέπουν να εκτελούνται τα έργα υποδομής που τόση μεγάλη ανάγκη έχουν τα χωριά τους, με εξαίρεση μόνο εκείνα που ήταν απαραίτητα για την αποκατάσταση των ζημιών, τις οποίες προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στο νησί μας πριν από δυο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: Κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει υλοποιηθεί στο νησί μας για την πρόληψη μελλοντικών καταστροφών εξαιτίας ακραίων φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ούτε επίσης έχουν εκτελεστεί έργα ανάσχεσης, οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων που διασχίζουν τους οικισμούς για την ομαλή απορροή των υδάτων τους στη θάλασσα.
  2. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ: Οι μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων απουσιάζουν ακόμη από τα περισσότερα χωριά της Θάσου, αλλά και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων καθυστερεί αδικαιολόγητα, αφού η λειτουργία πράσινων σημείων και η ανακύκλωση όλων των υλικών δεν προχωρά στο νησί μας.
  3. ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ: Οι κάτοικοι πολλών χωριών πίνουν νερό ακόμη από δίκτυα που λειτουργούν με αμιεντοσωλήνες προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην υγεία τους ή αναγκάζονται, όσοι μπορούν, να διαθέτουν ένα σεβαστό ποσό από το εισόδημά τους για την αγορά εμφιαλωμένου.
  4. ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ: Πολλά δίκτυα λειτουργούν κάθε καλοκαίρι με σοβαρά προβλήματα, αφού η ομαλή λειτουργία τους δεν εξασφαλίζεται από το Δήμο λόγω των πεπαλαιωμένων υποδομών τους με συνέπεια τη μεγάλη σπατάλη νερού, ενέργειας, αλλά και πολλαπλασιασμό των εξόδων για τους ελαιοκαλλιεργητές του νησιού μας. Από την άλλη, κανένας σχεδιασμός για μια διαφορετική αρδευτική πολιτική με τη δημιουργία υδατοδεξαμενών, όταν μάλιστα το Φράγμα των Μαριών, το μοναδικό αρδευτικό έργο πάνω στο νησί, υπολειτουργεί.
  5. ΟΔΟΠΟΙΙΆ: Στα χωριά της Θάσου οι περισσότεροι δρόμοι παραμένουν σε κακά χάλια εκτός από κάποιες τμηματικές ασφαλτοστρώσεις. Το Εθνικό Δίκτυο Ε62 χωρίς τις απαραίτητες παρακάμψεις των οικισμών, η κατασκευή του δρόμου Θεολόγου-Κοινύρων και η αναγκαία συντήρηση του δρόμου Μαριών-Σκάλα Μαριές παραπέμπονται στις καλένδες.
  6. ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: Η Θάσος εξακολουθεί να μην έχει Γ.Π.Σ., γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην επικαιροποίηση και πράξη εφαρμογής των ρυμοτομικών σχεδίων πολλών χωριών, αλλά και παράθυρο για πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Γενικότερα, η απουσία του Γ.Π.Σ. συντελεί στην καθυστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού μας.
  7. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Ο συγκεντρωτισμός από μέρους της Διοίκησης Κυριακίδη και η ελλιπής ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη δημοτική περιουσία που έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, οδηγεί σε σοβαρές επιφυλάξεις, εάν η δημοτική περιουσία παραμείνει ακέραιη ως έχει και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Η δημόσια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου όλων των Αποσπασμάτων Κτηματολογικού Πίνακα και Διαγράμματος Προανάρτησης (δημοτικών γεωτεμαχίων και κτιρίων) του Εθνικού Κτηματολογίου θα άρει κάθε ανησυχία.
  8. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η απουσία περιβαλλοντικών δράσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Θάσου είναι ολοφάνερη, όπως και η έλλειψη ουσιαστικών ενεργειών για τον έλεγχο της λειτουργίας των λατομείων. Αντίθετα, η Διοίκηση του Δήμου προχώρησε στην παραχώρηση νέων αδειών για έρευνα εξόρυξης μαρμάρου δείχνοντας έτσι ότι αδιαφορεί για τον πολλαπλασιασμό της καταστροφής του περιβάλλοντος που θα συντελεστεί αλλά και τις συνέπειες στη ζωή των κατοίκων και την τουριστική ανάπτυξη της Θάσου.
  9. ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: Καμιά ενέργεια και για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Ειδικό Σχολείο και το ΕΠΑΛ Θάσου και αποτελεί σοβαρό αίτημα των κατοίκων του νησιού μας.

Γενικότερα, όπως φαίνεται και από τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022, η κομματική Διοίκηση Κυριακίδη δείχνει αδύναμη να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια της ΑΜ-Θ τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση των έργων που έχουν σχέση με τη βελτίωση των υποδομών του νησιού μας, αλλά ούτε έχει και την οργάνωση εκείνη για να διεκδικήσει τη χρηματοδότησή τους από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το μόνο που καταφέρνει είναι να εξασφαλίζει τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του Δήμου στηριγμένη όμως στα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του νησιού μας, γιατί δεν μπορεί να εισπράξει αυτά που αναλογούν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της Θάσου.

Εμείς, ως Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ενός Δήμου, που θα ασκεί κοινωνική πολιτική υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του νησιού μας, που θα ενδιαφέρεται για την οικονομική ανάπτυξη της Θάσου με αειφόρο όμως κατεύθυνση, και θα διεκδικεί χρηματοδοτικά προγράμματα για την εκτέλεση έργων υποδομών αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».