Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί: Θέλει η Διοίκηση Κυριακίδη να αποκτήσει η Θάσος Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο;

Ανακοίνωση της παράταξης της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού με κατηγορίες για καθυστερήσεις από την πλευρά του Δήμου

Καμιά ουσιαστική ενέργεια για την ολοκλήρωση όλων εκείνων των διαδικασιών, ούτως ώστε η Θάσος να αποκτήσει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δεν έχει κάνει η διοίκηση του Δήμου του νησιού, σύμφωνα με την άποψη της  Δημοτικής Θασιακής Κίνηση-Πάμε Μαζί. Η παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θάσου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι διοίκηση Κυριακίδη μολονότι έχει διανύσει 2,5 και πλέον χρόνια θητείας, όχι μόνο καθυστερεί το θέμα αλλά δεν το φέρνει και προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, όπως είχε υποσχεθεί πριν από 1 χρόνο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συνδυασμού:

«Καμιά ουσιαστική ενέργεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, για να αποκτήσει η Θάσος Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο»

«Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί το κύριο εργαλείο για τη συνέχιση της ορθής ανάπτυξης της Θάσου και παράλληλα της ουσιαστικής αναβάθμισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας.

Ειδικότερα, το ΓΠΣ της Θάσου:

  1. Θα καθορίσει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στο νησί μας βάζοντας τέλος στα φαινόμενα χωροταξικής αυθαιρεσίας που οδηγούν στην υποβάθμιση του δομημένου χώρου.
  2. Θα οριοθετήσει τις περιοχές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και αυτές της ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων προσελκύοντας επενδύσεις με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θάσου.
  3. Θα αποτελέσει εργαλείο για την προσαρμογή της Θάσου στην κλιματική κρίση καθορίζοντας τις οριοθετήσεις των ρεμάτων, αλλά και άλλα μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.
  4. Θα οδηγήσει στην οριοθέτηση των οικισμών της Θάσου με την υλοποίηση πολλών εκκρεμών πράξεων εφαρμογής σχεδίων ή επεκτάσεων σχεδίων, όπως του Ποτού, των Κοινύρων, του Πρίνου, της Σκάλας Καλλιράχης, αλλά και νέων αναπτύξεων όπως της Σκάλας Πρίνου-Δασυλλίου Πρίνου, που αποτελούν ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους όλων αυτών των περιοχών του νησιού μας.

Η παράταξή μας, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες για τη διαμόρφωση του ΓΠΣ της Θάσου τα τελευταία χρόνια, θέλει να γίνει γνωστό στους κατοίκους του νησιού μας ότι η διαμορφωμένη μελέτη του  ΓΠΣ υποβλήθηκε από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για έλεγχο και έγκριση, το καλοκαίρι του 2018.

Η Διοίκηση Κυριακίδη, όμως, μολονότι έχει διανύσει 2,5 και πλέον χρόνια θητείας, και το Χωροταξικό της Περιφέρειας ΑΜΘ., που επηρεάζει άμεσα και το ΓΠΣ Θάσου, έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δεν έχει κάνει καμιά ουσιαστική ενέργεια για την ολοκλήρωση όλων εκείνων των διαδικασιών, ούτως ώστε η Θάσος να αποκτήσει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Ακόμα περιμένουμε από τη Διοίκηση Κυριακίδη τη διοργάνωση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης το ΓΠΣ της Θάσου, την οποία υποσχέθηκε μάλιστα ο ίδιος ο Δήμαρχος πριν ένα χρόνο περίπου απαντώντας σε ερώτηση που καταθέσαμε προ ημερησίας διάταξης!

Τελικά, ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή της Θάσου:

  1. Προτίθεται να επανεξετάσει άμεσα τη μελέτη του προτεινόμενου ΓΠΣ Θάσου για τυχόν συμπληρώσεις ή τροποποιήσεις με τη συνδρομή του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και άλλων ειδικών φορέων;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση όλων εκείνων των ενεργειών ούτως ώστε να εγκριθεί από την Περιφέρεια της ΑΜΘ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θάσου, με απώτερο στόχο το νησί μας να οδηγηθεί τα επόμενα χρόνια σε μια βιώσιμη ανάπτυξη»;