Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2026 υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Θάσου, Ελευθέριο Κυριακίδη και τον εκπρόσωπο του οικονομικού φορέα «ΣΑΚΚΟΣ Χ. και ΣΙΑ Ε.Ε.» με έδρα την Θεσσαλονίκη, Χρήστο Σάκκο η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών μέσου πλάτους 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στον Δήμο Θάσου-Αρμοδιότητας Δασαρχείου Θάσου», συνολικής δαπάνης 279.085,36 ευρώ (με ΦΠΑ).
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται σε 4 μήνες και χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση δασών 2024» του Άξονα Προτεραιότητας 6 (Α.Π. 6) «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση».
To έργο αφορά στη δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών κυμαινόμενου μήκους και πλάτους πέριξ οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, του Δήμου Θάσου με κύριο στόχο να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των οικισμών που επιλέχθηκαν είναι εντός των Δημοτικών Κοινοτήτων Θάσου, Ραχωνίου, Πρίνου, Καλλιράχης, Μαριών, Λιμεναρίων, Θεολόγου, Παναγίας, Ποταμιάς και Σωτήρος.
Σκοπός δε της εκτέλεσης του έργου είναι η απομάκρυνση της εύφλεκτης ξηράς βλάστησης, καθώς και των υπολειμμάτων που αυξάνουν τον δείκτη επικινδυνότητας έναρξης πυρκαγιάς, για λόγους αντιπυρικής προστασίας, σε δασικού χαρακτήρα έκταση εμβαδού 453 στρεμμάτων.
Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου δήλωσε: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των περιουσιών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Διοίκηση του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούμε με υπευθυνότητα, δουλειά και σχέδιο στην υλοποίηση έργων δημιουργίας και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών σε κρίσιμα σημεία του Δήμου μας. Η κλιματική αλλαγή και κρίση, σε συνδυασμό με τους κινδύνους εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών, καθιστούν αναγκαία τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης. Οι αντιπυρικές ζώνες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής προστασίας, καθώς συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς, διευκολύνουν την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και ενισχύουν την ασφάλεια τόσο των οικισμών όσο και των δασικών εκτάσεων. Με σοβαρότητα συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να εργαζόμαστε προς όφελος του τόπου μας».