Το Λιμάνι της Καβάλας ένα από τα πέντε της χώρας με πιστοποίηση ελέγχων στα πλοία διεθνών πλόων

Εκπρόσωπος της εταιρίας ShipSan στον Θόδωρο Μαρκόπουλο για θέματα που άπτονται των υγειονομικών ελέγχων των πλοίων

Τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο  Μαρκόπουλο επισκέφθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016 ο υπεύθυνος του γραφείου της ShipSan στη Θεσσαλονίκη Jaret Ames. Η εν λόγω εταιρία ασχολείται με τον έλεγχο Πλοίων Διεθνών Πλόων, συμπεριλαμβανομένων και των κρουαζιερόπλοιων. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜ-Θ Χρήστος Γάκης και ο Νομίατρος Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Μαρκόπουλος μιλώντας για τον επισκέπτη του είπε ότι προέρχεται από  έναν φορέα που επιθεωρεί τα πλοία που εκτελούν διεθνή ταξίδια. «Είναι σημαντική η παρουσία του εδώ και αυτό που είναι ακόμη σημαντικότερο είναι πως έτσι  επιβεβαιώνεται η αρμοδιότητα που έχει το λιμάνι και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ώστε να προβαίνουν σε μια σειρά υγειονομικών ελέγχων,  οι οποίοι ασκούνται στα πλοία των διεθνών πλόων, όπως είναι τα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έρχονται από χώρες του εξωτερικού και αναχωρούν για άλλες χώρες. Είναι σημαντικό για μας ότι είναι το μόνο λιμάνι της Περιφέρειας και ένα από τα πέντε λιμάνια της χώρας στα οποία γίνονται αυτού του είδους οι έλεγχο, όπως η Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιάς και Ρόδος που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Αν και μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως ένας τέτοιος έλεγχος θα μπορούσε να είναι αποτρεπτικός, όμως στα λιμάνια που δέχονται κρουαζιέρες επιδιώκονται αυτού του είδους  οι έλεγχοι. Είναι σημαντικό πλεονέκτημα ο έλεγχος αυτός και για τις υπηρεσίες μας.  Εγγυώνται πως τα πλοία που έρχονται από εδώ, θα συνεχίζουν το ταξίδι τους και θα  εξασφαλίζουν ταξίδια ποιοτικά σε  θέματα υγείας στους επιβάτες τους. Για τους ελέγχους αυτούς στην Καβάλα είναι υπεύθυνος ο προϊστάμενος Υγείας, Νομίατρος,  Χρήστος Παπαδόπουλος», όπως τόνισε.

Ο κ. Γάκης από την πλευρά του, είπε πως το λιμάνι της Καβάλας είναι  από τα ελάχιστα λιμάνια της Ελλάδας στα οποία πραγματοποιούνται έλεγχοι σε κρουαζιερόπλοια  με διεθνή ταξίδια και το μοναδικό λιμάνι στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ . «Είναι σημαντικό για την Καβάλα και την Περιφέρειά μας το ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε τους ελέγχους αυτούς, γιατί τα πλοία που πραγματοποιούν διεθνείς μετακινήσεις και ταξίδια, ουσιαστικά πρέπει να είναι πιστοποιημένα, ώστε να διασφαλίζονται ότι δεν υπάρχουν μεταδιδόμενα νοσήματα , είτε αυτά αφορούν ανθρώπους, είτε ζωικά κεφάλαια, γιατί οι διεθνείς μεταφορές δεν αφορούν μόνο ανθρώπους. Με τους ελέγχους αυτούς,  το λιμάνι της Καβάλας παίρνει και την ανάλογη πιστοποίηση με την οποία μπορεί να κάνει και τα υπόλοιπα ταξίδια. Είναι  σημαντικό για μας ότι  παρέχουμε τις υπηρεσίες αυτές  για τις οποίες γίνεται σοβαρή προσπάθεια από την Περιφέρεια να αναβαθμιστούν όσο πιο αξιόπιστα γίνεται για να είναι και αναγνωρισμένες διεθνώς. Το λιμάνι μας που παρέχει τις υπηρεσίες αυτές, έχει και έναν λόγο επιπλέον για να έρχονται περισσότερα πλοία είτε κάνουν κρουαζιέρες είτε άλλες μετακινήσεις, διότι έτσι θα πάρουν αντίστοιχο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει τις υπόλοιπες μετακινήσεις τους», υπογράμμισε.

Στην συνέχεια ο κ. Jaret Ames, τα λόγια του οποίου μετέφραζε στα ελληνικά ο κ. Παπαδόπουλος, μίλησε για το πρόγραμμα ShipSan. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες για τον έλεγχο των κρουαζιερόπλοιων που πλέουν στα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το πρόγραμμα προέκυψε από ένα ανάλογο αμερικανικό πρόγραμμα στο οποίο ο κ. Jaret Ames ήταν υπεύθυνος και έχει την τεχνογνωσία γι’ αυτό και ήρθε για να βοηθήσει  να τη μεταδώσει.