ΒΦΛ: Στο Ακροατήριο οι αγωγές των απολυμένων κατά των εταιριών που διαχειρίζονται τα Λιπάσματα

Νίκος Βογιατζίδης: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» – Καταδολιευτικές διαδικασίες «βλέπει» ο γγ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης

Εκδικάστηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας το πρώτο «κύμα» αγωγών που κατέθεσαν τα μέλη του Σωματείου των (πρώην) Εργαζομένων (νυν απολυμένων) στα Λιπάσματα της Καβάλας κατά των τριών εταιριών (ELFE ΑΕ, PFIC Ltd και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ) που διαχειρίζονται το Εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων κατέθεσαν στο Δικαστήριο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας.

Οι ενάγοντες εκπροσωπήθηκαν από τις νομικές συμβούλους του Σωματείου τη δικηγόρο-εργατολόγο Καβάλας Τάνια Π. Ελευθεριάδου και τη δικηγόρο-εργατολόγο Αθηνών Χρυσάνθη Υφαντή και τον δικηγόρο-ποινικολόγο Καβάλας Σταύρο Καϊτατζή.

Από την άλλη πλευρά, έξι (6) νομικοί εξ Αθηνών παραστάθηκαν υπέρ των εναγομένων εταιριών, μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ιωάννης Ληξουριώτης (για την PFIC Ltd) και ο συνεργάτης του Γιώργος Θεοδόσης (για την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ) αμφότεροι της γνωστής δικηγορικής εταιρίας Ληξουριώτης-Θεοδόσης & Συνεργάτες που εδρεύει στην πρωτεύουσα.

Εξετάστηκαν τρεις (3) μάρτυρες από τη μία πλευρά και τρεις (3) από την άλλη. Υπέρ των εργαζομένων κατέθεσαν ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Βογιατζίδης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και ο συνταξιούχος των Λιπασμάτων Κωνσταντίνος Πούλιος, ενώ υπέρ των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης κατέθεσαν ο Οικονομικής Διευθυντής της ELFE Χρήστος Καμπούρης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ Θεοδώρα Κουλουρά και ο εργαζόμενος Μενέλαος Σουρέτης (PFIC Ltd).

Το «παρών» στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας έδωσαν πολλοί από τους απολυμένους της Βιομηχανίας αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ Καβάλας προς συμπαράστασή τους.

Άλλη μια «μαραθώνια» ακροαματική διαδικασία

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου εισήλθε στην αίθουσα λίγο μετά τις 09:00. Ωστόσο, ο όγκος των ονομάτων και το πλήθος των αγωγών (είναι χαρακτηριστικό ότι το πινάκιο της χθεσινής ημέρας ήταν εξ ολοκλήρου… αφιερωμένο στη ΒΦΛ!) διήρκησε για περισσότερες από δύο ώρες, με την κυρίως ακροαματική διαδικασία να ξεκινάει περίπου στις 12:00 και να τελειώνει στις 17:00 το απόγευμα!

Κατά τη διάρκειά της, οι δύο πλευρές διά των συνηγόρων αλλά και διά των μαρτύρων τους προσπάθησαν να ξεδιπλώσουν την επιχειρηματολογία τους. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Ν. Βογιατζίδης: «Περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα»

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, πλέον απολυμένων, της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Νίκος Βογιατζίδης, σε δηλώσεις του στη «ΝΕ» αμέσως μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, δήλωσε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, γι’ αυτό και απευθυνθήκαμε σ’ αυτήν και περιμένουμε εναγωνίως το αποτέλεσμα», ενώ υπενθύμισε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη δικαστική «μάχη» και ακολουθούν άλλες 2, στις 28/2 και στις 28/3.

Δήλωση Νεφελούδη για την ΒΦΛ

Εντωμεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης δήλωσε: «Υπάρχει μια διαδικασία καταδολιευτική κι ένα περίεργο καθεστώς που πρέπει να χτυπηθεί. Θα δοθεί έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 170 εργαζόμενους που απολύθηκαν με μηνύσεις από την εταιρεία, μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες».