ΒΦΛ: Η μεταβίβαση, της μεταβίβασης, ω… μεταβίβαση!

Και «ξαφνικά» παραμονές Πρωτοχρονιάς, μια «νέα» εταιρία «ξεφύτρωσε» στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων της Καρβάλης «απορροφώντας» σχεδόν όλους τους εργαζόμενους της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ - Στον «αέρα» η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου;

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η με αριθμό 147/16-12-2016 πράξη σύστασης της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ Α.Ε». Στην περίληψη του καταστατικού της εταιρίας ορίζεται ο σκοπός σύστασής της, το μετοχικό της κεφάλαιο, η εταιρική χρήση της, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλα στοιχεία που εγγράφονται στο ΓΕΜΗ, όταν συστήνονται Ανώνυμες Εταιρίες. Τα μέλη του ΔΣ της «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Ανώνυμη Εταιρία» είναι τα κάτωθι:

  1. Στέλιος Κωνσταντινίδης του Ανδρέα και της Αναστασίας, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, οδός Γιάννη Οικονομίδη 8, Τ.Κ. 8574 Κισσόνεργα, Πάφος, Κύπρος, (και διεύθυνση φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα: Κωλέττη 8Α, 15236 Π. Πεντέλη Αττικής),  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
  2. Ανδρέας Κωνσταντινίδης του Στέλιου και της Σταυρούλας, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, οδός Κασσίμου 8, Κισσόνεργα, Πάφος, Κύπρος (και διεύθυνση φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα: Κωλέττη 8Α, 15236 Π. Πεντέλη Αττικής, Αντιπρόεδρος.
  3. Λοΐζος Κωνσταντινίδης του Στέλιου και της Σταυρούλας, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, οδός Λουκά Χρίστου 3, Πάφος, Τ.Κ. 8574, Κύπρος (και διεύθυνση φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα: Κωλέττη 8Α, 15236 Π.Πεντέλη Ν. Αττικής), Μέλος.

Πρόκειται προφανώς για… οικογενειακή επιχείρηση, κυπριακής και πάλι προελεύσεως, με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ (όσο ακριβώς ήταν και το κεφάλαιο της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ κατά τη σύστασή της) και τελείως συμπτωματικά τα 3 μέλη του ΔΣ δηλώνουν ως διεύθυνση φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα την οδό… Κωλέττη 8α στην Π. Πεντέλη Αττικής! Να θυμίσουμε ότι στην ίδια διεύθυνση διαμένουν στην Ελλάδα όλα σχεδόν τα μέλη του ΔΣ  της ELFE ΑΒΕΕ, καθώς και μέλη του ΔΣ της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας Νέα Εγνατία, στις 29 Δεκεμβρίου 2016 όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ –εκτός από τους εργαζόμενους του τμήματος πωλήσεων– κλήθηκαν να υπογράψουν και τελικά υπέγραψαν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου 1 έτους με τη νέα εταιρία. Μάλιστα, ήταν τέτοια η «βιασύνη» της εργοδοσίας που δεν περίμενε πρώτα να τους απολύσει από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και στη συνέχεια να τους προσλάβει στη «νέα εταιρία».

Έτσι, από την Πρωτοχρονιά του 2017, η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ δεν θα έχει παραγωγική δραστηριότητα και επομένως μένει να δούμε τι θα γίνει με την άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων αμμωνίας, νιτρικών και θειικού οξέως, την οποία έχει έως σήμερα η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Η Εφημερίδα Νέα Εγνατία επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Γιώργο Θεοφυλακτίδη ο οποίος επιβεβαίωσε τα ανωτέρω και δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην διοίκηση του εργοστασίου. Είπε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι το γνώριζαν ότι θα «μεταφερθούν» σε άλλη εταιρία, αλλά δεν απάντησε στο βασικό ερώτημά μας για το ποιος ήταν ο λόγος που επέβαλε την σύσταση της νέας εταιρίας αυτής, αφού η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, σύμφωνα με τις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της, όπως του Διευθυντή Νίκου Μπεχράκη και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Θεοδώρας Κουλουρά, είναι η μεγαλύτερη ελληνική δύναμη στην παραγωγή λιπάσματος και το μέλλον της διαφαινόταν λαμπρό.

Μάλιστα, ο κ. Θεοφυλακτίδης δήλωσε στη «ΝΕ» ότι «η εταιρία πλήρωσε 6 φορές μέσα στο μήνα τους εργαζόμενους, καταβάλλοντας αποζημιώσεις, Δώρα Χριστουγέννων, εξοφλήσεις, προκαταβολές κλπ». Είπε ακόμη με κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι πεπεισμένος ότι ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός για την αδειοδότηση  της νέας εταιρίας. «Εμείς παράγουμε, θα μεταφερθούμε στη νέα εταιρία και η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ θα κρατήσει μόνο το εμπορικό κομμάτι, εκεί όπου εμείς δεν χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Θεοφυλακτίδης.

Η εφημερίδα επικοινώνησε και με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για να πληροφορηθεί αν υπέγραψε την άδεια λειτουργίας της «νέας εταιρίας». Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος δήλωσε: «Τουλάχιστον έως τις 14:00 σήμερα (σ.σ. 29.12.2016) δεν προσκομίστηκε κανένα αίτημα στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕ Καβάλας. Αυτήν τη διαβεβαίωση έλαβα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επομένως, δεν έχω υπογράψει καμία άδεια. Αν πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε πέρυσι με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στα Λιπάσματα,  πρέπει να σας πω ότι οι άδειες δεν έφτασαν σε μένα για υπογραφή. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το τι θα κάνω αύριο (σ.σ. 30.12.2016) εάν μου φέρουν προς υπογραφή οι υπάλληλοι τις άδειες, γιατί δεν γνωρίζω τι ορίζει ο νόμος και για τι ακριβώς πρόκειται».