Εργαζόμενοι στις νέες εταιρίες των Λιπασμάτων προπηλάκισαν τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας

Ο Ευθύμης Μακρογιάννης καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι-«συνδικαλιστές» προκάλεσαν το επεισόδιο «με δόλο»

Σε μία πολύ σοβαρή δημόσια καταγγελία προχώρησε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΕΥΚ Καβάλας.

Στην  πρόσφατη επίσκεψη (4-1-2017) στο χώρο δουλειάς της επιχείρησης Λιπάσματα Νέας Καρβάλης (πρώην Β.Φ.Λ.) κλιμάκιου αποτελούμενου από την Επιθεώρηση Εργασίας Καβάλας και τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας μετά από εντολή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Αθηνών με σκοπό την διενέργεια επιτόπιου ελέγχου όσον αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στη νεοσυσταθείσα εταιρεία με την επωνυμία Βιομηχανία Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, “συνδικαλιστές” του Σωματείου της Επιχείρησης προπηλάκισαν τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας και προκάλεσαν αυτόν με σκοπό την σύρραξη, με το επιχείρημα των συνεχών επισκέψεών του στο εργοστάσιο (γιατί άραγε;). Η πρόθεσή τους ήταν προφανώς, εκτός της στοχοποίησης του Προέδρου με το αιτιολογικό ότι συμπαρίσταται στους απολυμένους, να υπερασπιστούν την  εργοδοσία αφού σε ερώτησή μας αν έχουν κάτι να καταγγείλουν για τις εργασιακές σχέσεις τους και τις συνθήκες εργασίας απάντησαν αρνητικά.

Είμαστε σίγουροι με την ευκαιρία των παραπάνω συμβάντων ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης Λιπάσματα Νέας Καρβάλης (πρώην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ) ξέρουν τι θέση πρέπει να κρατήσουν στο θέμα της διαφοράς, που υπάρχει μεταξύ των 180 απολυμένων και της εργοδοσίας του κυρίου Λαυρεντιάδη,  αλλά δεν ξέρουν αν θα παραμείνουν στην εργασία τους αν το τολμήσουν.  Άρα ο φόβος των συνεπειών δεν τους επιτρέπει να το κάνουν.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Καβάλας απευθυνόμενο σ’ αυτούς λέγει:

Συνάδελφοι,  πρέπει να κατανοηθεί ότι το μεγαλύτερο δράμα που συνέβη στο εργοστάσιο της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων δεν είναι τόσο οι εισοδηματικές απώλειες που μπορεί να αναπληρωθούν αργότερα, όσο οι 180 θέσεις εργασίας των ανέργων που με τόσο παράνομο και εξευτελιστικό τρόπο δημιουργήθηκαν  γιατί διεκδίκησαν το αυτονόητο. Συλλογικές Συμβάσεις και δίκαιους μισθούς.  Πολλοί δεν θα μπορέσουν ίσως ποτέ να επιστρέψουν σε κανονικό εργασιακό βίο. Είναι μια τραγωδία ανθρώπινου κεφαλαίου και παραγωγικών δυνάμεων για το νομό και τη χώρα μας.

Όσο για την παρουσία του Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στο χώρο εργασίας (εργοστάσιο Λιπάσματα Νέας Καρβάλης) γνωρίζουμε τα εξής στους συναδέλφους: Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας είναι θεσμός που δεν ταυτίστηκε με το “δεν συζητώ – δεν διαπραγματεύομαι και αποχωρώ από τον διάλογο” γιατί έχει πάντα επιχειρήματα.  Στο πλαίσιο αυτό καλούμε και το “συνδικάτο” του χώρου εργασίας του εργοστασίου Λιπάσματα Νέας Καρβάλης να ευθυγραμμιστεί».