ΟΕΧΒΕ: Ο αγώνας των εργαζομένων στα Λιπάσματα φέρνει αποτελέσματα

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μετά την απόφαση του ΚΕΑΟ περί συνυπευθυνότητας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στα Λιπάσματα

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) του υπουργείου Εργασίας που κάνει λόγο για συνυπευθυνότητα της είσπραξης των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών (προς το ΙΚΑ) της ELFE-Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα (υπερβαίνουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ). Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

«Η οκτάμηνη απόλυση δεν λύγισε τον αγώνα των εργαζομένων-απολυμένων για δικαίωση, αξιοπρέπεια, υπόληψη. Συνεχίζουν με το κεφάλι ψηλά να παλεύουν για την τελική δικαίωση. Παραμένουν φρουροί έχοντας κάνει ως σπίτι τους ένα γεφύρι έξω από το εργοστάσιο. Αυτό το γεφύρι πρόσφατα σκεπάστηκε από τα χιόνια και οι απολυμένοι συνέχισαν να είναι εκεί, συνέχισαν να φυλάνε Θερμοπύλες, πιστοί στον αγώνα τους απέναντι στον πιο αφερέγγυο εργοδότη που υπήρξε ποτέ.

Απέναντι στην ανομία και στο σκοτάδι προχωρούν στις συνδικαλιστικές και  δικαστικές τους ενέργειες και σε κάθε είδους παρέμβαση για να πείσουν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να παρέμβουν.

ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μπορεί να χρειάστηκαν πολύμηνο αγώνα αλλά ήδη η πρώτη δημόσια υπηρεσία και συγκεκριμένα το ΙΚΑ πήρε θέση με βάση τις σκοτεινές εταιρείες που γεννιούνται σαν μανιτάρια μέσα στη μητρική εταιρεία των Λιπασμάτων. Με πρόσφατη απόφαση του ΙΚΑ μετά από εξονυχιστικό έλεγχο κατέληξε ότι όλες οι εταιρείες είναι συνυπεύθυνες για τα χρέη που έχει δημιουργήσει σε βάρος του ο μόνιμος ζημιογόνος πελάτης του δημοσίου κ. Λαυρεντιάδης.

Έστω και καθυστερημένα συγχαίρουμε τις υπηρεσίες του ΙΚΑ που με τη συγκεκριμένη διαδικασία απέδειξαν ότι κάποιοι επιτέλους προστατεύουν το δημόσιο χρήμα και τα ασφαλιστικά μας ταμεία από τα μόνιμα αρπακτικά.

Την ίδια κίνηση θα περιμέναμε και από τη Επιχείρηση Ηλεκτρικού Ρεύματος (ΔΕΗ) που ο συγκεκριμένος κύριος οφείλει πάνω από 15 εκ. ευρώ, όταν στον απλό πολίτη του κόβουν το ρεύμα για ελάχιστα ποσά.

Το ίδιο θα περιμέναμε να πράξει και η ΔΕΠΑ που της οφείλει πάνω από 80 εκ. ευρώ.

Πιστεύουμε όμως ότι τώρα που το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται θα συνταχθούν όλοι στην ίδια κατεύθυνση με κοινό στόχο τη νομιμότητα.

Κανείς δεν μπορεί να μην παίρνει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για να απομονωθούν τέτοια φαινόμενα ειδικά σήμερα που η κοινωνία βογκάει από το βάρος των μέτρων.

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να στείλει τον κ. Λαυρεντιάδη στην  απομόνωση,  εκεί που πρέπει να είναι η θέση όλων αυτών που κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού.

Καμία ανοχή δεν δικαιούται κανείς πλέον,  να δείχνει σε τέτοια φαινόμενα.

Καλούμε την αντιπολίτευση επιτέλους να πάρει θέση.

Όσοι σήμερα αποφεύγουν να τοποθετούνται δημόσια, καταδικάζονται. Τέτοια φαινόμενα ταυτίζονται με την ανομία.

Ως Ομοσπονδία είμαστε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας, των υγιών εργασιακών σχέσεων και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι’ αυτά».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΚΕΑΟ βάζει κάτω από την «ομπρέλα» της, εκτός από την ELFE και τις υπόλοιπες «γνωστές» τρεις εταιρίες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ, PFIC Ltd και Centrofaro Services Ltd και την «νέα» εταιρία που συστήθηκε μόλις στις 16 Δεκεμβρίου 2016, την Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ.