Νέο Documento «αφιερωμένο» στα Λιπάσματα της Καβάλας

Ολοσέλιδο ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας για τη ΒΦΛ με αιχμή την απόφαση του ΚΕΑΟ για συνυπευθυνότητα ασφαλιστικών χρεών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγο διάστημα, η κυριακάτικη εφημερίδα Documento ασχολείται με την υπόθεση των Λιπασμάτων της Καβάλας. Αυτήν τη φορά, στο φύλλο (αρ. 10) της Κυριακής 22 Ιανουαρίου 2017, στο ένθετο «Οικονομία», υπάρχει νέο ολοσέλιδο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Βαγγέλης Τριάντης με τίτλο «Μπλόκο σε χρεοκοπίες-μαϊμού: Απόφαση-σταθμός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για την ELFE».

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στην απόφαση του ΚΕΑΟ σύμφωνα με την οποία «προκύπτει ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις (σ.σ. οι εταιρίες ELFE AE, PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, Centrofaro Services Ltd και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ) έχουν την ίδια  δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι συντρέχουν στην προκειμένη περίπτωση οι προϋποθέσεις  συνυπευθυνότητας  που αναφέρονται στην υπ΄αριθμ. 732/20-11-1995 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρέπει μετά το σχετικό έλεγχο της υπηρεσίας να καταχωρηθεί η συγκεκριμένη πληροφορία στο μητρώο εργοδοτών του ΟΠΣ σύμφωνα με την εγκύκλιο 97/2011».

Σημαντικό μέρος του άρθρου της Documento αναφέρεται και στην νέα εταιρία (Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ) που «ξεφύτρωσε» παραμονές των περασμένων Χριστουγέννων απορροφώντας όλο το προσωπικό της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και καταθέτοντας αίτηση για μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς.

Τέλος, φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων στα Λιπάσματα Νίκου Βογιατζίδη, ο οποίος υπογραμμίζει στην εφημερίδα: «Ο κ. Λαυρεντιάδης, ενώ υπάρχει απαγόρευση πώλησης της ELFE SA, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα απέναντι στις τράπεζες, το δημόσιο, το κράτος, τους εργαζόμενους, τους πάντες. Δεν μπορεί πάνω στις πλάτες της ELFE να στήνονται μαγαζιά και παραμάγαζα. Θα πρέπει να παρέμβει άμεσα ο οικονομικός εισαγγελέας και να ελεγχθούν όλες οι εταιρίες που δημιουργήθηκαν από το 2009 έως σήμερα. Τα χρέη της εταιρίας είναι πάνω από 240 εκ. ευρώ και υπάρχουν εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Μόνο απέναντι στη ΔΕΠΑ το χρέος είναι πάνω από 80 εκ. ευρώ, στη ΔΕΗ πάνω από 15 εκ. ευρώ κλπ».

Ο κ. Βογιατζίδης, συμπληρώνει: «Όταν το 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης αγόρασε την εταιρία, τα χρέη ήταν 120 εκ. ευρώ. Κατά την παρουσία του διπλασιάστηκαν, ενώ η εταιρία έχει εμπλακεί και στο σκάνδαλο της Proton Bank και σε εποχές όπου οι τιμές των λιπασμάτων ήταν άκρως ικανοποιητικές και οι πωλήσεις κερδοφόρες. Υπάρχουν εταιρίες που δημιουργήθηκαν μόνο για έναν χρόνο και διακίνησαν τόνους λιπασμάτων χωρίς να ξέρουμε με τι κεφάλαια και προς τα πού κινήθηκαν τα χρήματα και τα λιπάσματα αυτά».