Με… ιδιωτικά δάση βρέθηκαν τα περισσότερα από τα μέλη του Συλλόγου «Άγιος Σίλας»

Γενική Συνέλευση των μελών υπό την σκιά του νέου δασικού χάρτη Καβάλας και ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Γενική Συνέλευση των μελών του Πολιτιστικού–Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άγιος Σίλας» πραγματοποιήθηκε στο Στέκι της Νέας Πόλης, προκειμένου να εκλέξουν νέα διοίκηση, αλλά κυρίως, να αποφασίσουν αν θα αντιδράσουν κατά μόνας ή ομαδικά απέναντι στη δυσάρεστη έκπληξη που βίωσαν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στις περιοχές «Βασιλάκη» και «Οφμάν», όταν είδαν τις εκτάσεις γης που κατείχαν με τίτλους και συμβολαιογραφικές πράξεις να μετατρέπονται σε… ιδιωτικά δάση!

Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν περί τους 30 ιδιοκτήτες, με τον Άρη Βέρρο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, να ενημερώνει ότι δεν κατάφερε να βρει τηλεφωνικά  κάποιους από τους ιδιοκτήτες, ενώ κάποιοι άλλοι τον ενημέρωσαν ότι για διάφορους λόγους δε θα έπαιρναν μέρος στη Γενική Συνέλευση, αλλά ζήτησαν να έχουν ενημέρωση για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για τη Δημοτική Κοινότητα Καβάλας από τη Διεύθυνση Δασών και η ημερομηνία υποβολής των αντιρρήσεων λήγει στις 31 Μαρτίου 2017. Επειδή όμως οι ιδιοκτήτες γης στον Άγιο Σίλα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τον σχετικό χάρτη, σύμφωνα με την Δασική Υπηρεσία (σ.σ.: ειπώθηκε ότι υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τους χάρτες του Κτηματολογίου), για να προσφύγουν σε τεχνικό σύμβουλο και να αποφασίσουν αν θα προσβάλλουν τον χαρακτηρισμό της γης τους, η απερχόμενη διοίκηση του Συλλόγου εισηγήθηκε να αποταθούν μαζικά τα μέλη του Συλλόγου σε τεχνικό σύμβουλο (τοπογράφο μηχανικό) για να πάρουν υπεύθυνα και επίσημα στα χέρια τους τον χαρακτηρισμό των οικοπέδων που κατέχουν.

Ο χαρακτηρισμός δασικών ή μη εκτάσεων έγινε από τη Διεύθυνση Δασών με χάρτες του 1945, αεροφωτογραφίες και αυτοψίες. Πολλά αγροτεμάχια που βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια στους κληρονόμους των πρώτων ιδιοκτητών τους, αφέθηκαν στη τύχη τους τα τελευταία χρόνια και δεν καθαρίστηκαν λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους, με αποτέλεσμα στις αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν και στις αυτοψίες να εμφανίζουν βλάστηση, όπως πουρνάρια κ.α. και τελικά να χαρακτηρίζονται ως δασική έκταση.

Αρκετοί από τους ιδιοκτήτες που έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή Γενική Συνέλευση κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες, τονίζοντας ότι ακόμη και όσοι φρόντισαν τις εκτάσεις που κατείχαν, σε 1-2 χρόνια εμφανίζονταν και πάλι αυτοφυής βλάστηση, οπότε και εγκατέλειψαν πλέον τις προσπάθειες καθαρισμού τους, διότι δεν άντεχαν το οικονομικό κόστος.

Τελικά, αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητήσουν όλοι από κοινού τις υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, ο οποίος θα προσκομίσει με μεγέθυνση τον χάρτη της περιοχής και ο καθένας με βάση το ΚΑΕΚ του (τον αριθμό εγγραφής στο κτηματολόγιο) να δει αν έχει αλλάξει η χρήση της έκτασης που κατέχει ή μέρος αυτής και έχει χαρακτηριστεί δασική.

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Πριν τη συζήτηση αυτή που ξεκίνησε με την ενημέρωση του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Δελημπαλτά, εξελέγη η νέα διοίκηση του Συλλόγου. Όπως επισήμανε τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο κ. Βέρρος, θα έπρεπε να ανανεωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από την παρελθούσα τριετή θητεία του, με νέα πρόσωπα. Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει για τις σχετικές αρχαιρεσίες το ερχόμενο Σάββατο, συμμετέχουν οι: Δημήτρης Δελημπαλτάς, Σίσσυ Ακοκαλίδου, Ανδρέας Λαδάς, Ανέστης Δημητριάδης, Γιώργος Πασαλίδης και Κατερίνα Καστράνη.