Σε τροχιά… φυσικού αερίου η Καβάλα

Θυγατρική της ΔΕΠΑ επεκτείνει το δίκτυο διανομής σε 18 πόλεις της χώρας, ενώ από την ΠΑΜ-Θ θα επωφεληθούν 6 πόλεις, 45.000 νοικοκυριά και 2.000 επιχειρήσεις

Μετά από μερικούς μήνες, οι εξαγγελίες του αείμνηστου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη για το μεγαλύτερο έργο στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, μετά την Εγνατία Οδό, φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της νεοσύστατης, θυγατρικής της ΔΕΠΑ, Εταιρίας Διανομής (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας, το οποίο προβλέπει επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 18 πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Καβάλα και σε 100.000 νοικοκυριά και 11.000 επιχειρήσεις.

Η εταιρία δημιουργήθηκε σε εφαρμογή της νομικής υποχρέωσης για νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2017 και παρέλαβε, στην ουσία, από αυτήν, δίκτυα διανομής και βιομηχανικές περιοχές σε 12 πόλεις στην Κεντρική Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το δίκτυο έχει μήκος περίπου 500 χιλιόμετρα και τροφοδοτεί 170 εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου), όπως παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Θόδωρο Τερζόπουλο σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο, προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό του δικτύου, με την κατασκευή άνω των 1.000 χλμ. μέσης και χαμηλής πίεσης που θα διευρύνει το πελατολόγιο.

Συνολικά, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις νέες περιοχές υπολογίζεται σε 700 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50.000 τόνους το χρόνο. Συγκριτικά η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2015 ήταν 3 δισ. κυβικά, το 2016 αυξήθηκε σε 4 δισ. και το 2017 προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 5 δισ. με κινητήριο δύναμη την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

 

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εκτός από την Καβάλα, το δίκτυο θα διέρχεται από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα και την Ορεστιάδα, εξυπηρετώντας 45.000 νοικοκυριά και 2.000 επιχειρήσεις.