Η επιστήμη «μιλάει» για το τι… μυρίζει τελικά σε Καρβάλη και Χαλκερό

Ο καθηγητής Γιώργος Γκαϊντατζής δεν αποκλείει το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, ξεκαθαρίζοντας ότι όταν μυρίζουμε κάτι, δεν είναι απαραίτητα κι επικίνδυνο, εκτός κι αν η οσμή επιμένει για καιρό

Μπορεί σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας Καβάλας να αποδεικνύεται βάσει των μετρήσεων ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την έντονη οσμή το τελευταίο διάστημα στη Νέα Καρβάλη και στο Χαλκερό, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής προβληματίζονται, καθώς η οσμή δεν υποχωρεί και τους προκαλεί ποικίλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Για το θέμα μίλησε στο ALPHA Radio 88,6 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Γκαϊντατζής. «Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι το δελτίο Τύπου με τις μετρήσεις 6-7 ημερών. Αυτό αφορά σε ημερήσιες τιμές και είναι σημαντικά κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. Εμείς ερευνητικά έχουμε ενδιαφέρον για την περιοχή και ασχολούμαστε αρκετά χρόνια στο πλαίσιο που μπορούμε».

Υπάρχουν άλλες διαθέσιμες μετρήσεις;

Ερωτώμενος για το αν υπάρχουν άλλες μετρήσεις εκτός από τα στοιχεία των μετρήσεων της Αντιπεριφέρειας, όπως και αυτά την εταιρίας, ο κ. Γκαϊντατζής αποκρίθηκε πως «στην προσπάθειά μου να συλλέξω στοιχεία, δεν μπόρεσα να βρω δίκτυο μετρήσεων το οποίο να μετρά σε συνεχή βάση και να έχει διαθέσιμα στοιχεία ή τουλάχιστον δε μου δόθηκαν, ενώ απευθύνθηκα στις υπηρεσίες και δεν πήρα απάντηση».

«Καθαρή» η Καβάλα Oil και η γύρω περιοχή

Για το αν υπάρχουν σταθμοί μέτρησης στην Καρβάλη και τη γύρω περιοχή εξήγησε πως «δεν γνωρίζω αν υπάρχουν, αλλά ξέρω ότι και οι δύο εταιρίες έχουν ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα παρακολούθησης με συγκεκριμένες παραμέτρους μέσα στα όρια των εγκαταστάσεών τους. Η Καβάλα Oil έχει εκτεταμένο δίκτυο που φτάνει, μάλιστα, πολύ έξω από τις εγκαταστάσεις της και μετράει τις παραμέτρους που ορίζονται. Μου έχουν δοθεί τέτοια στοιχεία και έχω κάνει μία εργασία που δείχνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή δραστηριοποίησης της Καβάλα Oil. Σαφώς όμως θα έπρεπε να υπάρχουν ανάλογες μετρήσεις στις περιοχές της Καβάλας και της Καρβάλης».

Για το αν διαθέτει τον εξοπλισμό για να διεξάγει μετρήσεις εξήγησε: «Διαθέτω τον εξοπλισμό να κάνω μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων όλων των διαμέτρων και μετρήσεις διοξειδίου του θείου και αυτό συνεπάγεται τη συνεργασία με έναν μετεωρολογικό σταθμό, ώστε να συνδυάζονται οι μετρήσεις με το από που έρχεται η ρύπανση».

Τελικά τι μυρίζει στην Καρβάλη;

Στο κοινό ερώτημα που ταλανίζει τη Νέα Καρβάλη τι είναι αυτό που τελικά μυρίζει τόσο άσχημα ο κ. Γκαϊντατζής δεν έχει σαφή απάντηση, αλλά εξηγεί πως «δεν μπορούμε να δώσουμε ασφαλή απάντηση, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι χημικές ενώσεις είναι ενώσεις του θείου και θεωρούνται δύσοσμες. Το καλό είναι πάντως ότι το όριο που αρχίζει να μυρίζει η μύτη μας είναι πολύ κάτω από το περιβαλλοντικό και τοξικό όριο. Δηλαδή όταν μυρίζουμε κάτι, δεν είναι απαραίτητο ότι είναι επικίνδυνο. Αν είναι όμως αυτή η κατάσταση για μεγάλη διάρκεια, προφανώς δεν είναι καλό. Είναι πάντως σωστό αυτό που ειπώθηκε για την θερμοκρασιακή αναστροφή. Πρόκειται για καιρικό φαινόμενο. Αν έχει παρουσιαστεί αυτό το  φαινόμενο, τότε είναι λογικό να έχουμε μία παροδική αύξηση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων».