Γιορτάστηκε η «Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων» στο ΕΠΑΜΑΘ

Εκδηλώσεις σε σχολεία της Ξάνθης και των Κρηνίδων Καβάλας από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας

Οι εκδηλώσεις  που πραγματοποιήθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων», ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η 2α Φεβρουαρίου γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια και έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η υπενθύμιση δηλαδή της υπογραφής της Συνθήκης Ramsar, η οποία υπογράφτηκε το 1971, με σκοπό την προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων.

Το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων ήταν: «Υγρότοποι: Η φυσική ασπίδα ενάντια στις καταστροφές». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, πραγματοποιήθηκαν δράσεις και στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, υποδέχτηκε 31 μαθητές της Στ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού σχολείου Ξάνθης, ενώ το Κ.Π. Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε περιβαλλοντική επίσκεψη στους 117 μαθητές του δημοτικού σχολείου Κρηνίδων Καβάλας.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν μέσω παρουσίασης (Powerpoint) για τη σπουδαιότητα των υγροτόπων. Στη συνέχεια, συμμετείχαν ενεργά δημιουργώντας μια ιστορία κόμικ (σχετική με τους υγροτόπους), την οποία και παρουσίασαν στους παρευρισκομένους. Τέλος οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Κ.Π. Βιστωνίδας, επισκέφτηκαν τους υγροτόπους της περιοχής για παρατήρηση πουλιών και είχαν την ευκαιρία να είναι μάρτυρες μίας απελευθέρωσης ενός αρπακτικού πουλιού, μιας γερακίνας (Buteobuteo), η οποία είχε βρεθεί τραυματισμένη σε υγρότοπο της περιοχής. Η γερακίνα στάλθηκε στο Σωματείο Περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή» από το προσωπικό του Φορέα και έπειτα από την κατάλληλη φροντίδα και αποκατάσταση, επέστρεψε και πάλι πίσω, για να απελευθερωθεί στα μέρη που βρέθηκε εξ αρχής. Την απελευθέρωση είχε την χαρά να πραγματοποιήσει ο κ. Β. Μπαλτόπουλος, Κτηνίατρος της ΚΥ Ξάνθης, ο οποίος παρείχε τις πρώτες βοήθειες κατά την παραλαβή της τραυματισμένης γερακίνας. Αντίστοιχα, οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Κ.Π. Δέλτα Νέστου, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μέτρηση του pH δείγματος νερού, το οποίο είχαν συλλέξει από τους υγροτόπους της περιοχής.

Τα δύο Κέντρα Πληροφόρησης παρέμειναν ανοιχτά για το κοινό την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερωθούν οι επισκέπτες για τους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου και να έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τα είδη που υπάρχουν σε αυτούς, με τη συνοδεία ξεναγού και τη χρήση τηλεσκόπιου.

Για άλλη μια φορά δόθηκε στα παιδιά η δυνατότητα να γνωρίσουν τη σημαντικότητα της ύπαρξης των υγροτόπων, τόσο για το μέλλον του ανθρώπινου είδους, όσο και του πλανήτη αλλά και να καταλάβουν πόσο απαραίτητη είναι η προστασία των περιοχών αυτών.