Έχει ο Θόδωρος Μαρκόπουλος στα χέρια του αρνητική γνωμοδότηση για τη μεταβίβαση της άδειας της ΒΦΛ;

«Φωτιές» ανάβει το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας Νέα Εγνατία

Λίγο πριν την «εκπνοή» της προθεσμίας για την έγκριση (ή μη) της αδειοδότησης της εταιρίας παραγωγής και εμπορίας αμμωνίας, οξέων και αζωτούχων λιπασμάτων Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ (πρόκειται ουσιαστικά για μεταβίβαση άδειας λειτουργίας λόγω «αλλαγής φορέα»), η Εφημερίδα Νέα Εγνατία φέρνει στο «φως» σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 μια εξόχως σημαντική πληροφορία στην υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη εδώ και περίπου έναν μήνα.

Ποιος μεταβιβάζει σε… ποιον;

Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός λόγος καθυστέρησης της έγκρισης της αίτησης της «νέας» εταιρίας που δραστηριοποιείται στο Εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης είναι ότι ακόμη δεν έχει «αποσαφηνιστεί» το ποιος μεταβιβάζει σε ποιον… ποια άδεια λειτουργίας! Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας, στο αίτημα μεταβίβασης της αδείας λειτουργίας που υποβλήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας) φαίνεται να μεταβιβάζεται η άδεια λειτουργίας από την ELFE ABEE (η άδεια της οποία… έπαυσε με απόφαση Περιφερειάρχη να ισχύει στις 24 Δεκεμβρίου 2015) στη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ», η οποία αυτήν τη στιγμή –μετά την αποχώρηση της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και την απορρόφηση του προσωπικού της– λειτουργεί μεν εν τοις πράγμασι τις μονάδες αμμωνίας, νιτρικών λιπασμάτων και θειικού οξέως (το ερώτημα είναι, βέβαια, πώς το κάνει αυτό χωρίς… άδεια). Οπότε, εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν είναι δυνατόν να γίνει η μεταβίβαση της άδειας από την ELFE ΑΒΕΕ όταν προϋφιστάμενη της «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ» (δηλαδή «παλαιός φορέας») είναι η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ;

Η γνωμοδότηση που δεν… άρεσε (;)

Σύμφωνα με «ασφαλείς» πληροφορίες της Εφημερίδας Νέα Εγνατία, η Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας απευθύνθηκε για τα παραπάνω σε δικό της νομικό σύμβουλο, ο οποίος απάντησε εγγράφως αρνητικά! Η ELFE ΑΒΕΕ δεν μπορεί να μεταβιβάσει άδεια που δεν έχει! «Παλαιός φορέας» είναι ηΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ! Φαίνεται όμως πως η απάντηση του δικηγόρου δεν… «ικανοποίησε» την αδειοδοτούσα αρχή και έτσι ζητήθηκε και… δεύτερη γνωμάτευση από δικηγόρο της Ξάνθης!

Δήλωση Μαρκόπουλου

Στο ρεπορτάζ της, η Εφημερίδα Νέα Εγνατία σημειώνει πως μετά από δύο ημέρες «κατάφερε» να μιλήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για να επιβεβαιώσει (ή να διαψεύσει) τη συγκεκριμένη πληροφορία που φέρεται να είναι «ασφαλής». Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος αρκέστηκε στην εξής δήλωση: «Δεν έχω στα χέρια μου καμία γνωμοδότηση. Την αλληλογραφία και τα εμπιστευτικά έγγραφα τα χειρίζεται η υπηρεσία…».