Ανακοίνωση-κόλαφος για τη ΒΦΛ από το υπουργείο Οικονομίας: Οι μέρες της ασυδοσίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί!

«Η εταιρία δεν έχει άδεια λειτουργίας σε ισχύ»! - «Είμαστε αμείλικτοι σε φαινόμενα "αρπαχτής"» - Δηλώσεις-«φωτιά» του Αναπληρωτή Υπουργού Αλέξη Χαρίτση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας της ΒΦΛ από τη μια εταιρία στην άλλη. Πριν από λίγο, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με επίσημη ανακοίνωσή του βάζει «φρένο» στα σενάρια υπογραφής της άδειας, ενώ «αδειάζει» πανηγυρικά τόσο την ίδια την εργοδοσία της εταιρίας για τις μεθοδεύσεις της όσο και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας που μέχρι και χθες έκαναν λόγο για «τήρηση της νομιμότητας», αφού το ίδιο το υπουργείο διαπιστώνει σειρά παρατυπιών αλλά και το ότι η εταιρία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΙΣΧΥ!!!

«Φωτιά» είναι και η σχετική δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση (φωτό) ο οποίος κάνει λόγο για «λαβυρινθώδεις διαδρομές», για «μέρες ασυδοσίας που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί» και για «φαινόμενα “αρπαχτής” που τραυμάτισαν την οικονομία και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς»!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δελτίου Τύπου του υπουργείου.

Σοβαρές παρατυπίες στην αδειοδότηση των Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης ΑΕ

«Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαπίστωσε σειρά παρατυπιών εκ μέρους της εταιρίας ELFE ΑΒΕΕ κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας της στην εταιρία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, καθώς εξακριβώθηκε ότι η ELFE ABEE δεν είχε άδεια λειτουργίας σε ισχύ.

Από την εξέταση του ιστορικού λειτουργίας της επιχείρησης προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η διοίκηση της πάλαι ποτέ Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την αποφυγή κινδύνου ατυχημάτων ενώ αποφεύγει συστηματικά και επί σειρά ετών να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταβιβάζοντας διαρκώς μέσα από αμφιλεγόμενες και λαβυρινθώδεις διαδρομές, τις εγκαταστάσεις και την άδεια λειτουργίας σε διάδοχα εταιρικά σχήματα.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της επιτελικής του λειτουργίας, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η νομιμότητα θα τηρηθεί αυστηρά και το δημόσιο συμφέρον, όπως επίσης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα διασφαλιστούν μέχρι κεραίας. «Οι μέρες της ασυδοσίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως: «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε πρακτικές που παρακάμπτουν τους νόμους, μολύνουν το περιβάλλον και καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο εκείνες τις επιχειρήσεις που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι σέβονται το θεσμικό πλαίσιο και τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Είμαστε όμως αμείλικτοι απέναντι σε φαινόμενα ‘αρπαχτής’ που στο παρελθόν τραυμάτισαν την οικονομία και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς».