Διαφωτιστική η ενημερωτική ημερίδα επιστημονικών φορέων για τους δασικούς χάρτες

Δήμος Καβάλας, ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ, ΤΕΕ-ΑΜ και Δικηγορικός Σύλλογος επισημαίνουν τις ασφυκτικές ημερομηνίες των ενστάσεων και τα υψηλά παράβολα, ενώ με ψήφισμα ζητάνε παράταση για να τακτοποιηθούν τα εκκρεμή ζητήματα

Με πρωτοβουλία του δήμου Καβάλας, του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ, του ΤΕΕ-ΑΜ και του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» ενημερωτική εκδήλωση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επ’ αυτών.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων

Ο εισηγητής Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, δασολόγος και προϊστάμενος του τμήματος δασικών χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Καβάλας Διαμαντής Σταγγίδης, ανέπτυξε την «Εννοιολογική προσέγγιση του Δάσους και της Δασικής έκτασης στο πεδίο κατάρτισης των Δασικών Χαρτών».

Η εισηγήτρια του δήμου Καβάλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός και υπεύθυνη του σχεδίου πόλεως του δήμου Καβάλας Ιωάννα Κατσούλα, ανέπτυξε το θέμα «Ρυμοτομικό σχέδιο Καβάλας-Ιστορική αναδρομή και δασικές εκτάσεις».

Ο εισηγητής του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός και πρόεδρος Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του νομού Καβάλας Μιχάλης Αποστολίδης, μίλησε για τις «∆ιευκρινίσεις-παρεμβάσεις στη διαδικασία των ∆ασικών Χαρτών- Προβλήματα που εντοπίζονται ανά περιοχή», ενώ ο εισηγητής του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και δικηγόρος της Θεσσαλονίκης Δήμος Νικόπουλος, μίλησε για τα «Νομικά ζητήματα των Δασικών Χαρτών».

Η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών φορέων

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, αρχίζοντας την ομιλία της, είπε πως ο δήμος Καβάλας με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη βελτίωση των συμφερόντων της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας, συμμετέχει στην εξόχως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, σε συνεργασία με τους φορείς της Καβάλας, με διακεκριμένους επιστήμονες εισηγητές, αποβλέποντας στην πληρέστερη ενημέρωση όλων των καβαλιωτών για τις επικείμενες αλλαγές που η ανάρτηση των δασικών χαρτών σηματοδοτεί.

«Ο δήμος μας θεωρεί πως οι δασικοί χάρτες, επρόκειτο να συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού και στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου με εξασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών και του δήμου μας.

»Όμως διαπιστώθηκε σωρεία προβλημάτων που δε συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση αυτού του έργου που είναι ο συντελεστής για την ανάπτυξη της χώρας. Οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, δεν έχουν θεωρημένα τα σχέδια πόλης και όρια οικισμών, οι Δασικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα δεν περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα, ενώ οι ημερομηνίες των ενστάσεων είναι πολύ πιεστικές.

»Ο δήμος Καβάλας δεσμεύεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ασκήσει πίεση μαζί με τους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να πετύχει την αναστολή της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και την επανεκκίνησή της. Στόχος η λήψη των επικοιστικών εκτάσεων και των αναδασμών, η παράταση των αντιρρήσεων κατά 6 μήνες, η μείωση του παραβόλου και η συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων με γεωπόνο ή μηχανικό στην επιτροπή αξιολόγησης αντιρρήσεων που πρόκειται να συσταθεί», ανέφερε η κ. Τσανάκα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Νομού Καβάλας Γιάννης Καπετανγιάννης, αναφερόμενος στην παρουσίαση των δασικών χαρτών της Καβάλας, είπε πως από αυτή θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα λάβει και η Πολιτεία. «Η υπηρεσία μας εντός του 2017 θα συντάξει και θα αναρτήσει το υπόλοιπο μέρος των δασικών χαρτών Καβάλας και Παγγαίου και μέσα στο 2018 θα τελειώσει με τον δήμο Νέστου και τη Θάσο», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης τόνισε ότι η ημερίδα έχει σκοπό την ενημέρωση των δημοτών και όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά και για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και τους τρόπους επίλυσής τους στο πλαίσιο του νόμου και βάσει των προϋποθέσεων του αρμόδιου υπουργείου.

«Όλη η εργασία έγινε ώστε να μπορέσει να υπάρξει διαφάνεια και εύκολη διαδικασία», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ Δημήτρης Κυριαζίδης. «Είναι μια πολύ μεγάλη διαδικασία την οποία στηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο, ως μέρος του χωροταξικού σχεδιασμού και θέλουμε να προχωρήσει παρά τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα τα αναδείξουμε και ζητάμε να δοθεί παράταση στους πολίτες για να τακτοποιήσουν τα ζητήματά τους και να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους. Στο ψήφισμα των φορέων θα ζητήσουμε να μειωθούν τα χρήματα των αντιρρήσεων και αν υπάρξει δικαίωση σε υποθέσεις, να επιστραφούν», σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθανάσιος Αθανασίου τόνισε πως «η προσπάθεια που κάνουμε για το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι να συμπράττουμε με τους υπόλοιπους φορείς του τόπου μας. Εκείνο που θέλουμε να αναδείξουμε είναι τα νομικά προβλήματα που δημιουργούνται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και έχουν ενδιαφέρον για τη προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η πόλη με την ανάρτηση των χαρτών, όπως το ανακόλουθο σχήμα που πήρε η ελληνική πολιτεία, δηλαδή να έχει ολοκληρώσει την κτηματογράφηση της περιοχής και στην συνέχεια να επιχειρήσει την ανάρτηση των δασικών χαρτών».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος χαρακτήρισε την ημερίδα ως ιδιαίτερα σημαντική, «γιατί η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει δασικούς χάρτες για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Όμως οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και τα παράβολα άδικα και δυσβάστακτα όπου πολλοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε ενστάσεις και αυτές θα οδηγήσουν σε χρονοτριβές, ενώ όσοι τις κάνουν εκπρόθεσμα δε θα πάρουν πίσω το παράβολό τους».

Βέβαια κάποιος δε χάνει την περιουσία του αν το αγροτεμάχιο του χαρακτηριστεί ως δασικό, όμως στην πραγματικότητα αχρηστεύεται γιατί δε θα μπορεί να αξιοποιηθεί, όπως διευκρίνισε ο κ. Σταγγίδης κατά την εισήγησή του.

Αμέσως μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ρωτήσεις από τους πολίτες, καθώς και οι αντίστοιχες απαντήσεις-διευκρινίσεις από τους ομιλητές.

Να σημειωθεί ότι από τις 13 Ιανουαρίου αναρτήθηκαν 6 δασικοί χάρτες από την Καβάλα, την Ελευθερούπολη, τη Νέα Πέραμο, τις Ελευθερές, τον Άγιο Ανδρέα και τη Νέα Ηρακλείτσα.