Εξάωρη ακροαματική διαδικασία για τις αγωγές των απολυμένων της ΒΦΛ

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας εξέταζε την υπόθεση από τις 11:30 έως τις 17:30

Λίγο μετά τις 17:30 της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2017 ολοκληρώθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας η ακροαματική διαδικασία που αφορούσε στην εκδίκαση του δεύτερου «κύματος» αγωγών που κατέθεσαν τα μέλη του Σωματείου των (πρώην) Εργαζομένων (νυν απολυμένων) στα Λιπάσματα της Καβάλας κατά των τριών εταιριών (ELFE ΑΕ, PFIC Ltd και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ) που διαχειρίζονται το Εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης και η οποία αφορούσε σε 35 απολυμένους.

Το Δικαστήριο εξέτασε όσο μπορούσε πιο συνοπτικά την όλη υπόθεση, εξαιτίας όμως του «δαιδαλώδους» χαρακτήρα της η όλη διαδικασία κράτησε κοντά έξι ώρες (ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30)!

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων κατέθεσαν στο Δικαστήριο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας.

Οι ενάγοντες εκπροσωπήθηκαν από τις νομικές συμβούλους του Σωματείου τη δικηγόρο-εργατολόγο Καβάλας Τάνια Π. Ελευθεριάδου και τη δικηγόρο-εργατολόγο Αθηνών Χρυσάνθη Υφαντή. Από την άλλη πλευρά, έξι (6) νομικοί εξ Αθηνών παραστάθηκαν υπέρ των εναγομένων εταιριών, μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ιωάννης Ληξουριώτης (για την PFIC Ltd).

Εξετάστηκαν τρεις (2) μάρτυρες από τη μία πλευρά και τρεις (3) από την άλλη. Υπέρ των εργαζομένων κατέθεσαν ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Βογιατζίδης και ο συνταξιούχος των Λιπασμάτων Κωνσταντίνος Πούλιος, ενώ υπέρ των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης κατέθεσαν ο Οικονομικής Διευθυντής της ELFE Χρήστος Καμπούρης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της νέας εταιρίας που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο, της Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ (πρώην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ) Θεοδώρα Κουλουρά και ο εργαζόμενος Μενέλαος Σουρέτης (PFIC Ltd).

Από τη μεριά των εναγομένων δεν έγινε καμία αναφορά στη νέα εταιρία που πρόσφατα αδειοδοτήθηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη εκκρεμεί η έκδοση απόφασης για το το πρώτο «κύμα» αγωγών των απολυμένων που εκδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016.

H φωτογραφία είναι αρχείου