Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ: Στην ατζέντα η ΒΦΛ μετά από επερώτηση της Κατερίνας Γεροστεργίου

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Το θέμα για τη νέα έκδοση άδειας λειτουργίας δεν έχει να κάνει με το αν μας ικανοποιούν οι εργασιακές σχέσεις ή αν μας ικανοποιεί ο τρόπος λειτουργίας της βιομηχανίας, αλλά με το αν ισχύει ή όχι η νομοθεσία

Το θέμα των Λιπασμάτων και το αν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά τη νέα έκδοση άδειας λειτουργίας της βιομηχανίας, καθώς και το αν η βιομηχανία τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την περιβαλλοντική νομοθεσία έφερε στη συνεδρίαση της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2017 του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Γεροστεργίου.

Η κ. Γεροστεργίου τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Καβάλα, αλλά όλη την Περιφέρεια, ενώ αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις των εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα δε θα έπρεπε να πέφτουν στο τραπέζι της συζήτησης μέσα από ανακοινώσεις και δελτία Τύπου. Παράλληλα, ρώτησε και για τους ρύπους της βιομηχανίας και το τι γίνεται με τις μετρήσεις, με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο να ζητάει από την περιφερειακή σύμβουλο να γίνει πιο συγκεκριμένη.

«Δεν υπάρχει κανένα δελτίο Τύπου καμίας υπηρεσίας και κανενός υπηρεσιακού παράγοντα. Υπάρχει ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΠΕ Καβάλας το οποίο εκδόθηκε μετά από εντάσεις που προηγήθηκαν. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης προς την ΠΕ Καβάλας, παρά μόνο ένα δελτίο Τύπου», ξεκαθάρισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Κατόπιν, επικαλέστηκε το Νόμο 3982 ο οποίος επιγράφεται ως «Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών και Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων», απαντώντας στο ερώτημα της κ. Γεροστεργίου για τη νέα άδεια λειτουργίας της βιομηχανίας και το αν τηρήθηκαν τα νόμιμα από την ΠΕ Καβάλας. «Εφόσον δεν σταμάτησε να λειτουργεί η βιομηχανία, σύμφωνα με τον παραπάνω Νόμο, όλα έγιναν με κάθε νόμιμη διαδικασία», όπως υποστήριξε ο κ. Μαρκόπουλος, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή σε ό,τι προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «το θέμα δεν έχει να κάνει με το αν μας ικανοποιούν οι εργασιακές σχέσεις που έχουν υπεισέλθει στη βιομηχανία ή αν μας ικανοποιεί ο τρόπος λειτουργίας της, αλλά το αν ισχύει ή όχι η νομοθεσία», προσθέτοντας ότι τηρούνταν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, εξ ου και η έκδοση της άδειας.

Όσον αφορά τις οσμές, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, αλλά μια υπηρεσιακή απάντηση σε ένα έγγραφο του δήμου Καβάλας, με την οποία πιστοποιούνταν ότι όλες οι ενδείξεις των μετρήσεων των ρύπων είναι εντός των νόμιμων ορίων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, αναφορικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, δήλωσε ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ η Περιφέρεια, μέσω του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας και Περιβάλλοντος, επέβαλε πρόστιμο στην εταιρία μετά από σχετικό έλεγχο και από εκεί και πέρα, είναι θέμα του αρμόδιου υπουργείου να πράξει αυτά που πρέπει.