Γεωτρύπανα στον Πρίνο, σαν σήμερα οκτώ χρόνια πριν…

«Επετειακή» ανάρτηση στα Κοινωνικά Δίκτυα της Energean Oil & Gas την πρώτη του Μαρτίου...

Τέτοιες μέρες, Μάρτιο του 2009, η Energean Oil & Gas έφερνε στην Καβάλα το πρώτο από τα συνολικά πέντε (μαζί με το τελευταίο δικό της Energean Force) γεωτρύπανα που έχουν επιχειρήσει έως τώρα στον Πρίνο. Ήταν το Energy Exerter το οποίο στη συνέχεια πραγματοποίησε την επιτυχημένη γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο, δίνοντας τότε μια αρχική παραγωγή της τάξης των 2.000 βαρελιών. Το σχετικό ντοκουμέντο μαζί με τις πληροφορίες «ανέβασε» την πρώτη μέρα του Μάρτη 2017 στο Κοινωνικό Δίκτυο Linked In η εταιρία και έχει πραγματικό ενδιαφέρον, αφού «δείχνει» τις απαρχές ενός νέου «κεφαλαίου» στην Ιστορία ενός κοιτάσματος που ήδη «μετράει» 36 χρόνια παραγωγικής δραστηριότητας.

Η έλευση του Energy Exerter ήταν ένα σημαντικό ορόσημο, αφού ήταν και η αρχή αυτών των επενδύσεων που, όπως αναφέρει δημοσίως η εταιρεία, έχουν υπερβεί τα 300 εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια, με έντεκα ολοκληρωμένες γεωτρήσεις ως τώρα, και που έχουν αφήσει ακόμη περισσότερα στην τοπική και την εθνική οικονομία: ειδικότερα, 130 εκατομμύρια στην Καβάλα, 150 στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του και άλλα 50 σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που ο Πρίνος έφερε και ένα πρόσθετο έσοδο στο Δημόσιο, τα δικαιώματα (κάπου 300 χιλιάδες, μαθαίνουμε, αφού η παραγωγή του Πρίνου, παρά την άνοδό της, είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα) που καθιερώθηκαν με την τροποποίηση των συμβάσεων το 2013.

Πρόσφατα, η Energean Oil & Gas γιόρτασε -με μετριοπάθεια, είναι η αλήθεια- τα 35 χρόνια του Πρίνου, ενώ σε δύο χρόνια από τώρα θα «κλείσει» την πρώτη της δεκαετία στην περιοχή. Ίσως, λοιπόν, το 2019 «δούμε» (και μάθουμε) περισσότερα για τη μοναδική πετρελαιοπαραγωγική μονάδα της χώρας που βρίσκεται μέσα στο «μπαλκόνι» μας…