Πάνω από 300 ιδιοκτήτες εκτάσεων στο Νομό Καβάλας είδαν τα αγροτεμάχιά τους να χαρακτηρίζονται ως δάσος

Το αίτημα για παράταση της προθεσμίας για την υποβολή ενστάσεων κυριάρχησε κατά τη Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Σίλας»

Τρέχουν να προλάβουν τις ημερομηνίες δεκάδες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων στον δήμο Καβάλας που μετά την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών είδαν τα αγροτεμάχιά τους να χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις.

Το απόγευμα της Τετάρτης 1 Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Σίλας» πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση και Γενική Συνέλευση στο «Στέκι της Νέας Πόλης» με εισηγητές δύο δασολόγους για τα ένδικα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ιδιοκτήτες ώστε οι περιουσίες τους να χαρακτηριστούν ξανά αγροτικές. Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί προθεσμία κατάθεσης ενστάσεων έως τις 30 Μαρτίου, με τον Σύλλογο να ζητά παράταση αυτής.

Εις εκ των ομιλητών, ο δασολόγος–περιβαλλοντολόγος Γιάννης Μητρούσης μιλώντας στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ εξήγησε: «Μας κάλεσε ο Σύλλογος να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες τι γίνεται με τους δασικούς χάρτες και αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πως μπορούν να κινηθούν. Σε όλο το Νομό υπολογίζεται πως 300 άτομα έχουν πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες τους και οι εκτάσεις τους αυτές ήταν αγροτεμάχια και σήμερα επειδή έχουν εγκαταλειφθεί έχουν δασωθεί. Ο δασικός χάρτης τα προβλέπει ως δασικές εκτάσεις».

Δεν αμφισβητούνται οι εκτάσεις που θεωρούνται δασικές

Για το αν προβλέπεται αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες, ο κ. Μητρούσης εξήγησε πως «δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης, καθώς ο δασικός χάρτης δεν αμφισβητεί την ιδιοκτησία, οι εκτάσεις είναι δικές τους, αλλά έχουν δασωθεί. Θεωρούνται ιδιωτικές δασικές εκτάσεις και υπάρχει τρόπος και λύση αυτές οι εκτάσεις να καταστούν ξανά αγροτικές. Ο δασικός χάρτης έχει αναρτηθεί και βρίσκεται σε διαβούλευση και δίνει τη δυνατότητα  στους πολίτες που έχουν πρόβλημα να κάνουν τις ενστάσεις, oι οποίες μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 30 Μαρτίου», σημείωσε ο κ. Μητρούσης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Καβάλας Συμπαράταξη Πολιτών και μέλος του Συλλόγου Άρης Βέρρος, δήλωσε ότι «μέλη του Συλλόγου είμαστε όλοι οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στις περιοχές Βασιλάκη και Όφμαν στον Άγιο Σίλα και επειδή μας αφορά και τα περιθώρια είναι πολύ στενά για να καταθέσουμε τις ενστάσεις μας όσοι από τους ιδιοκτήτες έχουμε προβλήματα, μαζευτήκαμε εδώ για να ενημερωθούμε από τους δύο δασολόγους, ώστε να προστατεύσουμε την περιουσία μας».

Απαραίτητη η παράταση της προθεσμίας για τις ενστάσεις

Για τη συζήτηση που έχει προηγηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για το ζήτημα, ο κ. Βέρρος υπογράμμισε: «Στην προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξε ομόφωνο ψήφισμα, όπου δε ζητάμε να γίνει ανάκληση του δασικού χάρτη-όπως πριν 3 χρόνια-αλλά ίσα  ίσα πρέπει να υπάρχουν δασικοί χάρτες κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ως αναπτυξιακό εργαλείο. Όμως υπάρχουν διαπιστώσεις και ζητήσαμε τη συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως το ΓΕΩΤΕΕ. Ζητάμε να υπάρξει μεγαλύτερη παράταση για την υποβολή των ενστάσεων, πέραν της πολύ μικρής προθεσμίας, καθώς και την αλλαγή κάποιων απαρχαιωμένων νόμων που διέπουν τις θεωρούμενες δασικές εκτάσεις».