Μια αδειοδότηση με άρωμα ΝΔ: Νέο δημοσίευμα για τη ΒΦΛ

Η Εφημερίδα των Συντακτών «ακτινογραφεί» τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση της μεταβίβασης άδειας λειτουργίας του εργοστασίου των Λιπασμάτων

Στο φύλλο της Παρασκευής 3 Μαρτίου 2017, η Εφημερίδα των Συντακτών επανέρχεται στο θέμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, αυτήν τη φορά για να εστιάσει στη διαδικασία της μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου από μια εταιρία σε μια άλλη. Το εκτενές ρεπορτάζ της ΕφΣυν υπογράφει και πάλι ο δημοσιογράφος Κώστας Ζαφειρόπουλος (είχε προηγηθεί αυτό του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2017-διαβάστε το εδώ).

Κόντρα στις εισηγήσεις δύο υπουργείων και με διαδικασίες fast track, πριν καν προλάβουν να φτάσουν στην Καβάλα οι ελεγκτές-επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εξέδωσε απόφαση έγκρισης της νέας εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με την επωνυμία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.».

Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά στην αίτηση μεταβίβασης της άδειας παραγωγής και εμπορίας αμμωνίας, οξέων και αζωτούχων λιπασμάτων από την «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία.

Παρ’ όλα αυτά, με απόφαση την οποία υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, που συνδέεται πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εταιρεία πήρε την άδεια.

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει μόλις τέσσερις μέρες πριν από την αδειοδότηση το σκάνδαλο των Λιπασμάτων Καβάλας (18.2.2017, «Οι ευλογημένες τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη») και τις πρόσφατες μεθοδεύσεις μιας εταιρείας με χρέη που ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατομμύρια ευρώ (προς ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΙΚΑ, τράπεζες και εργαζόμενους).

Στις 16 Ιανουαρίου 2017 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ισχυριζόταν σε επίσημο έγγραφό της προς το υπουργείο Εργασίας πως η εταιρεία από την οποία ζητούνταν η άδεια δεν ήταν η γνωστή ELFE (πρώην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας) αλλά η διάδοχη εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Ο ισχυρισμός ήταν εσφαλμένος, όπως αποδεικνύει πλήθος εγγράφων που είχαμε παρουσιάσει και όπως υποστηρίζουν και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος δήλωσε ότι θα ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης αδειοδότησης.

«Αμφισβητώ πλήρως ότι η εταιρεία “Λιπάσματα Νέας Καρβάλης” είναι διάδοχο σχήμα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία έκλεισε. Υπάρχει μία αλλαγή εταιρειών “σαν τα πουκάμισα”, η τελευταία που δημιουργήθηκε έχει ως διαχειριστή στο Δ.Σ. έναν υπερήλικα πρώην αστυνομικό από την Κύπρο και τους γιους του, που ο ένας φτιάχνει θερμοσίφωνες», τόνισε ο Α. Νεφελούδης.

«Η αδειοδότηση παραμένει έωλη. Την ίδια στιγμή η ιδιοκτησία της βιομηχανίας λιπασμάτων συνεχίζει να μην εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία», δήλωσε για το θέμα ο Αλέξης Χαρίτσης.

Αξιοπερίεργο παραμένει και το γεγονός πως ενώ η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έκλεισε στα μέσα Δεκεμβρίου 2016, η ισχύς της άδειας λειτουργίας της έληξε στις 22/02/2017, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Την ίδια μέρα, με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη (και συγκεκριμένα στο τμήμα χορήγησης αδειών), ο νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας αποκαλύπτει πως ενώ του ζητείται γνωμοδότηση, η Περιφέρεια δεν του έστειλε τις έγγραφες αντιρρήσεις των υπουργείων.

«Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια, παρά μόνο ένα δελτίο Τύπου», ισχυρίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο ο Θ. Μαρκόπουλος.

Ενδεικτικό της υπόθεσης είναι πως όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ και τα δύο συναρμόδια υπουργεία έχουν ζητήσει με επίσημα έγγραφα (στις 3/2/2017 κατατέθηκε το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που «αγνοεί» ο αντιπεριφερειάρχης) να μην αδειοδοτηθεί η εταιρεία, αν δεν προσκομιστούν οι επικαιροποιημένες μελέτες ασφάλειας που οφείλουν να πληρούν τις προδιαγραφές της κοινοτικής συνθήκης SEVEZO 3 – μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.

Εκτός από τον ορατό περιβαλλοντικό κίνδυνο από την υφιστάμενη λειτουργία του εργοστασίου -βάσει των κενών ασφάλειας που έχει αναδείξει πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ- «στον αέρα» παραμένουν και οι εργαζόμενοι.

Με τη μεταβίβαση της παραγωγικής δραστηριότητας με τον συγκεκριμένο τρόπο, 182 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν, εκτός από τις δουλειές τους, τα χρωστούμενα και το δικαίωμα των αποζημιώσεων.

Προχθές εκδικάστηκε στα διοικητικά δικαστήρια η δεύτερη από τις τρεις ομαδικές αγωγές που έχουν ασκήσει οι εργαζόμενοι (η τρίτη εκδικάζεται στις 28 Μαρτίου).

Καθημερινά βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο διεκδικώντας να επαναπροσληφθούν και να αναγνωριστεί η διαδοχή των εταιρικών σχημάτων.