Ο χειμώνας έφυγε, οι συνέπειες του παγετού στις καλλιέργειες του δήμου Παγγαίου…ήρθαν

Μεγάλα προβλήματα εντοπίστηκαν με την άνοδο της θερμοκρασίας σε ελαιόδεντρα και ελαιώνες, ενώ ο παγετός είναι πιθανό να δημιούργησε πρόβλημα και στους μελλοντικούς ανθούς που θα φέρουν καρπούς, «παγώνοντας» και τις ελπίδες των αγροτών για μια καλή χρονιά

Μεγάλα προβλήματα άρχισαν να εντοπίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας σε ελαιόδεντρα και ελαιώνες του δήμου Παγγαίου καθώς τώρα άρχισαν να εμφανίζονται οι συνέπειες του παγετού του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς πολλά ελαιόδεντρα ξεράθηκαν εντελώς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει μερική ξήρανση του δέντρου. Οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς και λαδιού είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς ΚΑΙ χάνονται δέντρα ΚΑΙ δε γνωρίζουν το μέγεθος της ζημιάς καθώς το πρόβλημα είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, υπάρχει προβληματισμός για τα υγιή δέντρα και αν αυτά θα δώσουν καρπούς, διότι ο παγετός μπορεί να έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στους μελλοντικούς ανθούς που θα φέρουν καρπούς.

Τα δέντρα που ξεράθηκαν αναγκάζουν τους παραγωγούς να τα αντικαταστήσουν με αποτέλεσμα να χάσουν τη φετινή παραγωγή, αλλά και να περιμένουν για τουλάχιστον 5 χρόνια ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιόλογη παραγωγή από το κάθε νέο δέντρο που θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν.

Όλα αυτά τα δεδομένα που θα εξελιχτούν το επόμενο χρονικό διάστημα δημιουργούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους αγρότες της περιοχής σε μια περίοδο που όπως λένε και οι ίδιοι, ήδη τα οικονομικά προβλήματα λόγω φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών έχουν μειώσει αρκετά το εισόδημά τους.

Σημειώνουν, δε, ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη στήριξής τους από την πολιτεία για ελέγχους και αποζημιώσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τον κάθε παραγωγό να επιβιώσει και να αντικαταστήσει την προβληματική παραγωγή του .

Παρεμπιπτόντως, να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ είναι ενημερωμένος για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο παγετός στην περιοχή του δήμου Παγγαίου.