Δήμαρχος Δοξάτου: Οι Πηγές του Κεφαλαρίου είναι δικές μας!

Ο δήμαρχος Δοξάτου θεωρεί λογικό ο δήμος Καβάλας να καταβάλλει ένα τέλος για το νερό που τραβάει από το Κεφαλάρι - Επίκειται συνάντηση με τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα

Συνέντευξη του δημάρχου Δοξάτου Δημήτρη Δαλακάκη φιλοξενεί στο φύλλο της Παρασκευής 9 Μαρτίου 2017 η Καθημερινή Εφημερίδα Νέα Εγνατία, στον απόηχο του ρεπορτάζ του KAVALA POST σχετικά με τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που ξεκίνησε ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης στην κατεύθυνση του «να μη χαθούν οι Πηγές Κεφαλαρίου από τον Νομό Δράμας» (διαβάστε το εδώ).

Ο κ. Δαλακάκης επισημαίνει ότι δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον δήμο Καβάλας και τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα. «Ποτέ δεν έθεσα ζήτημα για τις Πηγές. Δεν το έθεσε ποτέ ο δήμος Δοξάτου. Τη διεκδίκηση την διεξάγει ο δήμος Καβάλας. Αντιλαμβάνομαι ότι η Δήμητρα Τσανάκα, ως δήμαρχος, θέλει να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του δήμου Καβάλας. Από την άλλη και εγώ θα κάνω ακριβώς το ίδιο. Εμείς είμαστε αμυνόμενοι! Όταν εκδηλωθεί επίθεση, θα αμυνθούμε! Γιατί δεν μπορώ εγώ να θυσιάσω ένα τόσο μεγάλο ζήτημα για τα συμφέροντα του δήμου. Σίγουρα τότε θα υπάρξει απάντηση…».

«Οι Πηγές είναι δικές μας…»

«Αυτήν τη στιγμή, η Καβάλα προσπαθεί να αποδείξει ένα πράγμα. Εγώ επισήμως δεν έχω έγγραφα για το ζήτημα αυτό από τον δήμο Καβάλας. Επομένως, τις όποιες αιτιάσεις έχει να προβάλλει η Καβάλα, θα πρέπει να μου τις εκφράσει. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι πως όλα αυτά τα ζητήματα λύνονται πάντα με την κοινή λογική και μέσα από συζήτηση. Καταρχήν, οι Πηγές είναι δικές μας! Υδροδοτείται η δική μας περιοχή, υδροδοτούνται τα  χωριά μας και μάλιστα υδροδοτούμε και τη Μαυρολεύκη, η οποία ανήκει στον δήμο Προσοτσάνης, ο οποίος διαχρονικά μας καταβάλλει τα τέλη που καταβάλλει κάθε άλλος δήμος στον δήμο που τον υδροδοτεί. Ένας τεράστιος όγκος νερού πηγαίνει προς την Καβάλα, κάτι πολύ λογικό, καθώς είναι πολλαπλάσια…».

«Η Καβάλα τραβάει τεράστιους όγκους νερού»

«Έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολύ μεγάλα προβλήματα. Έχουν υπάρξει αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες ο δήμος Καβάλας αναγκάστηκε να καταβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον τότε δήμο Δοξάτου για την αποκατάσταση των εργοστασίων του, καθώς απέδειξε ότι όλο αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο να λειτουργούν οι μηχανές. Αυτήν τη στιγμή στο Καλαμπάκι, όπου έχουμε πενταόροφες οικοδομές αν και είναι χωριό, τα διαμερίσματα που βρίσκονται στους πάνω ορόφους έχουν δυσκολία στην υδροδότηση. Τα δε Πηγάδια, η Αγορά και τα Κύργια έχουν έντονα ζητήματα ως προς την επάρκεια του νερού και την υδροδότηση. Η Καβάλα υδροδοτείται από τον δήμο μας και τραβάει έναν τεράστιο όγκο νερού. Όμως, δεν είναι μόνο η Καβάλα. Στις πηγές υπάρχει ο Ζυγάκτης ποταμός που φθάνει μέχρι τη Λυδία. Από εκεί στρίβει δυτικά, περνάει την εθνική οδό και γίνεται κανάλι. Από το τρίτο κανάλι υδροδοτείται ο κοινός κάμπος που έχουν οι δήμοι Δοξάτου, Παγγαίου και Καβάλας».

«Ο δήμος Καβάλας θα πρέπει να μας καταβάλλει ένα τέλος»

«Εμείς διεκδικούμε μία σωστή συνεργασία με τον δήμο Καβάλας. Το ζήτημα είναι ότι η ΔΕΥΑΚ είναι ΑΕ, είναι ιδιωτική επιχείρηση που πουλάει το νερό, το εμπορεύεται ως προς τους δημότες της  Καβάλας, αλλά το έχει αποκτήσει από τις Πηγές. Αντιστοίχως, ο δήμος Προσοτσάνης που υδροδοτείται από εμάς, αν και δεν έχει ΔΕΥΑ, μας πληρώνει τέλος. Για να καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συνεργασία, αυτός ο οποίος εμπορεύεται το νερό και μάλιστα το φορολογεί και βάζει ΦΠΑ στους δημότες της Καβάλας, θα πρέπει να καταβάλλει ένα τέλος και προς τον δήμο Δοξάτου. Από εκεί και πέρα, επειδή έχουμε μπροστά μας πολλά προβλήματα, θα πρέπει  να  είμαστε συνετοί και να μην ανοίγουμε μέτωπα ο ένας εναντίον του άλλου. Όλα τα ζητήματα λύνονται με συζήτηση. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με την κ. Τσανάκα, από την οποία ζήτησα μία συνάντηση, όπου εκτός από το θέμα των Πηγών θα συζητήσουμε και το μεγάλο ζήτημα του ΤΑΡ».