Το βίαιο πέρασμα του φετινού χειμώνα και της Αριάδνης σε αριθμούς…

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νέας Περάμου όπως τα παρουσιάζει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάκης Ζουμπλιός και αποτυπώνουν εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία από το πέρασμα της Αριάδνης

Οι αριθμοί είναι ότι πιο κοντά στην απόλυτη αλήθεια και στην προκειμένη περίπτωση αυτό ισχύει περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση… Τα στοιχεία που κατέγραψε ο Μετεωρολογικός Σταθμός της Νέας Περάμου (περισσότερες λεπτομέρειες για τον Σταθμό μπορείτε να δείτε εδώ) αποτυπώνουν με ακρίβεια τη βιαιότητα του φετινού χειμώνα, δηλαδή της σαιζόν 2016-2017.

Ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός, στο προσωπικό του blogspot με τίτλο zoumeperamo (μπορείτε να δείτε τη σελίδα εδώ), το οποίο πραγματεύεται κυρίως ιστορικά στοιχεία της περιοχής, αλλά και καιρικά-κοινωνικά, αναλύει αυτά τα στοιχεία και δίνει για πρώτη φορά μια εικόνα για το τι άφησε πίσω της στην περιοχή η κακοκαιρία με την ονομασία Αριάδνη, συγκρίνει αντίστοιχα στοιχεία με το 2015, ενώ επιβεβαιώνει τον τίτλο του φετινού χειμώνα ως ιστορικού από όλες τις απόψεις.

Οι πρώτες ενδείξεις

Πριν ακόμα φύγει το φθινόπωρο, οι ενδείξεις των θερμοκρασιών του μήνα Νοεμβρίου του 2016 έδειχναν ότι κάτι σκληρό ετοιμάζουν οι επόμενοι μήνες, καθώς κάποιες ελάχιστες θερμοκρασίες έπιασαν και αρνητικό πρόσημο τον εν λόγω μήνα.

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2015 ο Νοέμβριος του 2016 ήταν πιο κρύος κατά 1,6 βαθμούς αλλά με μειωμένο υετό (ύψος βροχής) κατά 12.6 χιλιοστά (18.2mm τον Νοέμβριο του 2016 και 30.8mm τον αντίστοιχο μήνα του 2015).

Φτάνοντας στον Δεκέμβριο του 2016, ο οποίος μας δίνει 19 ημέρες με ελάχιστες θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και ως χαμηλότερη το -6.5 το οποίο καταγράφηκε το πρωινό της 14ης ημέρας του μηνά, ενώ ο υετός ήταν μόλις 1,8mm

Ο αντίστοιχος Δεκέμβριος του 2015 είχε μόνο 5 ήμερες με ελάχιστες θερμοκρασίες κάτω του μηδενός με την ελάχιστη -4,1 βαθμούς να καταγράφεται παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο μέσος όρος θερμοκρασιών ήταν για το 2016 4,9 βαθμοί, ενώ το 2015 ήταν κατά 2,7 βαθμούς πιο ζεστό. Ο υετός του 2015 ήταν και τότε ελάχιστος, μόλις 0,8mm.

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός της Νέας Περάμου

Τα ρεκόρ του Ιανουαρίου του 2017

  • 5 συνεχόμενες ήμερες με ολικό παγετό 24ωρες/24ωρο
  • 17 ημέρες με ελάχιστες θερμοκρασίες κατ του μηδενός ενώ ο Ιανουάριος του 2016 είχε 7 ημέρες
  • Ο μέσος όρος θερμοκρασίας του μήνα ήταν μόλις οι 3,2βαθμοι όταν ο αντίστοιχος Ιανουάριος του 2016 είχε ως μέσο όρο τους 6,1βαθμους
  • Ελάχιστη Θερμοκρασία -7,1 βαθμοί ενώ ο αντίστοιχος μήνας του 2016 είχε τους -4,3 βαθμούς
  • Οι χιονοπτώσεις της κακοκαιρίας με την ονομασία Αριάδνη η οποία έδωσε 3 ημέρες χιονοπτώσεις στα παραθαλάσσια με περίπου 20cm ύψος χιονιού στις αμμουδιές η όπως το λέμε ”δίπλα στο κύμα”.Τα ημιορεινά και ορεινά δεχθήκαν και εκτός Αριάδνης χιονοπτώσεις τις επόμενες ήμερες με από ένα άλλο χαμηλό βαρομετρικό με την ονομασία Βίκτωρ.Το σπάνιο στην κακοκαιριά της Αριάδνης ήταν οι χιονοπτώσεις σε παγωμένο έδαφος με αρνητικές θερμοκρασίες,κάτι που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων από της τοπικές αρχές αλλά και στην μετέπειτα δημιουργία προβλημάτων σε καλλιέργειες
  • Ο υετός του Ιανουαρίου είναι ψιλομπέρδεμα διότι το χιόνι που έπεσε δεν μπόρεσε να καταγραφεί από το βροχόμετρο.Ο υετός του Ιανουαρίου/2017 ήταν 18,6mm χωρίς να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις χιονοπτώσεις,ενώ ο αντίστοιχος του 2016 34,4mm.
  • Tα 8 BF αέρα που καταγράφηκαν την 19 ημέρα του Ιανουαρίου

Ο Φεβρουάριος του 2017 κύλησε στο ίδιο μοτίβο, κρύος και αυτός. 5 μέρες με ελάχιστες θερμοκρασίες κάτω του μηδενός με κατώτατη τους -3,5 μέσο όρο θερμοκρασίας τους 7,5 βαθμούς και υετό στα 40,4mm.

O αντίστοιχος Φεβρουάριος του 2016 δεν είχε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, ο μέσος όρος θερμοκρασίας του ήταν οι 10,6 βαθμοί, ενώ το ύψος του υετού ήταν τα 35,2mm.

Όσον αφορά τον Μάρτιο, με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι ακολουθάει τα χνάρια του περσινού Μαρτίου.

Οι συνέπειες του φετινού χειμώνα

  1. Ο φετινός χειμώνας έτσι όπως εξελίχθηκε, μπορεί να θεωρηθεί ιστορικός.Οι συνέπειές του όλο αυτό το διάστημα ήταν πολλές και δυσάρεστες, σύμφωνα με τα όσα βίωσε ο κ. Ζουμπλιός και οι κάτοικοι της Νέας Περάμου.
  2. Από πλευράς ζημιών σε δίκτυα ύδρευσης έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς δίκτυα που βρισκόταν ακόμα και βαθιά μέσα στο έδαφος έσπασαν λόγω παγετού, ενώ τα ρολόγια μέτρησης σε οικοδομές κατά 100δες έσπαζαν ταυτόχρονα
  3. Αυξημένοι οι τραυματισμοί πολιτών από το παγωμένο χιόνι, όπως επίσης και τα τροχαία ατυχήματα
  4. Πολλές οι ζημιές σε αυτοκίνητα λόγω του ψύχους καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις πάγωσαν τα ψυγεία των οχημάτων που δεν είχαν αντιψυκτικό
  5. Η κυριότερη όμως καταστροφή αφορά τις καλλιέργειες. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ακόμα είναι σε εξέλιξη καθώς τα προβλήματα σε δέντρα, κυρίως ελαιόδεντρα, αρχίζει και φαίνεται με τις πρώτες ζέστες. Με μια πρόχειρη καταγραφή οι περιοχές του δήμου Παγγαίου που βρίσκονται κοντά στον ορεινό όγκο του Παγγαίου δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον παγετό και τον χιονιά με χιλιάδες ελαιόδεντρα να έχουν παγώσει και να ξεραίνονται. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές (και από τον κ. Ζουμπλιό) και τίθεται θέμα επιβίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας
Ξερό ελαιόδεντρο, ένα από τα πολλά που άφησε πίσω της η Αριάδνη και ο ισχυρός παγετός στον κάμπο της Νέας Περάμου

Αναλυτικά τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νέας Περάμου, μαζί με αναλυτικούς πίνακες, μπορείτε να τα δείτε εδώ, από το προσωπικό blogspot του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Μάκη Ζουμπλιού.

Μάκης Ζουμπλιός: Αν είχαμε και τη βοήθεια από την Περιφέρεια τα πράγματα θα ήταν πολύ εύκολα στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός μίλησε στο KAVALAPOST για το πως αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του οικισμού την κακοκαιρία, σε ποιες ενέργειες προέβη ο ίδιος και τι δυσκολίες αντιμετώπισε, ενώ υπενθύμισε ότι τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού αφορούν τα πεδινά του δήμου Παγγαίου, καθώς είναι τοποθετημένος κοντά στη θάλασσα, ήτοι σε χαμηλό υψόμετρο, οπότε είναι ευνόητο ότι τα καιρικά φαινόμενα και το κρύο ήταν πολύ πιο έντονα στα ηπειρωτικά του δήμου και οι συνέπειες πολλαπλάσιες.

«Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου και των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών έχω την αίσθηση ότι έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, τουλάχιστον εμείς οι νεότεροι σε ηλικία. Αν εξαιρέσουμε το 2001 το οποίο είχε δώσει και εκείνο έντονες χιονοπτώσεις, στην Αριάδνη η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, το γεγονός, δηλαδή, ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε παγωνιές, όπως επίσης και τις ώρες των χιονοπτώσεων η θερμοκρασία είχε αρνητικό πρόσημο.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός

»Βλέπαμε να χιονίζει και οι νιφάδες δεν έλιωναν, δε δημιουργούσαν το κλασσικό στρώμα χιονιού, αντίθετα δημιουργούσαν ένα στρώμα πάγουΌ,τι έπεφτε γινόταν πάγος. Αυτό προκάλεσε προβλήματα σε όλα τα χωριά, σε όλους τους δρόμους, στους οδηγούς και στους ίδιους τους πολίτες. Στη Δημοτική Κοινότητα λόγω του ότι είμαστε σχεδόν επίπεδο χωριό επικεντρωθήκαμε στους κεντρικούς δρόμους. Στις ανηφόρες δεν μπορούσαμε να ανεβούμε και σε πολλές περιπτώσεις έριξα εγώ ο ίδιος αλάτι με το χέρι. Ό,τι καθαρίζαμε όμως αυτό χανόταν από τη χιονόπτωση στο παγωμένο έδαφος, οπότε και πάλι ξεκινούσαμε από την αρχή. Αν είχαμε και τη βοήθεια από την Περιφέρεια η οποία άργησε 2 μέρες τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ εύκολα.

»Ευτυχώς οι πολίτες ενεργούσαν άμεσα και προμηθευόταν αλάτι το οποίο παρείχαμε κάθε μέρα από το μηχανοστάσιο του δήμου που βρίσκεται λίγο έξω από την Πέραμο αλλά φρόντισα να φέρνω και εγώ τσουβάλια μέσα στην Πέραμο.

»Μετά την κακοκαιρία είχαμε τη “μάστιγα” των σπασμένων δικτύων και υδρομετρητών (ρολογιών),το φθαρμένο οδικό δίκτυο εντός του χωριού, τα παγωμένα φυτά, φοίνικες κ.α. στα πάρκα μας και το χειρότερο, την ευρύτερη καταστροφή καλλιεργειών στον δήμο Παγγαίου εξαιτίας του χιονιού και της παγωνιάς, ένα πρόβλημα που καθορίζει το μέλλον των παραγωγών».