Σύμπραξη Σχολείων και «δέσμευση» για καθαρότερες σχολικές αυλές και περιβάλλον

Το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας προχώρησε σε συνεργασία με το 21ο και το 17ο, καθώς και με το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας με σύνθημα «Ανακύκλωση στα σχολεία τώρα» και αφορμή τη Διεθνή Εκστρατεία "Litter Less 2016-2017"

Μελέτες από διάφορες χώρες σχετικά με τον αντίκτυπο των συμπράξεων μεταξύ σχολείων δείχνουν ότι οι εμπλεκόμενοι σε σύμπραξη σχολείων μαθητές βελτίωσαν σημαντικά τις δεξιότητές τους συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Ανάμεσα στις δράσεις του με αφορμή τη συμμετοχή του στη Διεθνή Εκστρατεία “Litter Less 2016-2017”, το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας προχώρησε σε σύμπραξη με τα όμορα Σχολεία, το 21ο του Αγίου Λουκά, το 17ο της Αγίας Παρασκευής και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας.

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2017 εκπαιδευτικοί και μαθητές του 24ου Δημοτικού Σχολείου δέχτηκαν την επίσκεψη τριμελούς αντιπροσωπείας από το 15μελές Συμβούλιο της Γ’ τάξης του 6ου Γυμνασίου και 50 μαθητών της Α’ τάξης του, στο πλαίσιο της σύμπραξής τους που στόχο έχει τη διάχυση της «καλής πρακτικής» που εφαρμόζεται σχετικά με την ανακύκλωση συσκευασιών μέσα στο σχολείο, αλλά και τη δέσμευση από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι θα κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε οι αυλές των σχολείων των Δυτικών Συνοικιών της πόλης, τις οποίες επισκέπτονται κατά τις απογευματινές ώρες για να παίξουν ή να συναντηθούν, να διατηρούνται καθαρές.

Τους μαθητές του Γυμνασίου υποδέχτηκε η διευθύντρια του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ελένη Παπαδοπούλου η οποία στο χαιρετισμό της μίλησε για τους στόχους της εκστρατείας και τους σκοπούς της σύμπραξης των σχολείων. Η υπεύθυνη της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Μυρσίνη Χατζηγιάννη στον δικό της χαιρετισμό, αποδεχόμενη εκ μέρους του Γυμνασίου την πρόταση για σύμπραξη, ευχαρίστησε το σχολείο για τη θερμή υποδοχή του.

Τον λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι του 15μελούς που μίλησαν με ενθουσιασμό για τον λόγο της επίσκεψής τους και προσκάλεσαν τους μαθητές της Στ΄ τάξης στο δικό τους σχολείο. Το πλούσιο πρόγραμμα της πρώτης συνάντησης της σύμπραξης των δύο σχολείων περιείχε παρουσιάσεις των καλών πρακτικών ανακύκλωσης που εφαρμόζει το σχολείο υποδοχής, παιχνίδια και «δεσμεύσεις» μεταξύ των μαθητών και διανθίστηκε με τραγούδια από τους μαθητές της Στ’ τάξης, συνοδεία ακορντεόν του μουσικού του σχολείου Γιώργου Σεμερτζίδη.

Στη συνάντηση το «παρών» έδωσε και ο νέος πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής ΠΕ Καβάλας Αναστάσιος Τσουρουκίδης που απηύθυνε με τη σειρά του χαιρετισμό στους μαθητές  των δύο βαθμίδων και τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της κάθε πρακτικής που έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πρόοδο του τόπου μας. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κι αυτός από τη δική του πλευρά κάθε προσπάθεια αρωγής τους.

Καταλυτική στάθηκε στη συνάντηση της σύμπραξης  των σχολείων και η παρουσία των εκπροσώπων του Σωματείου εργαζομένων της Καβάλα Oil  κ.κ. Κελαηδάκη και Εριφυλλίδης, που πιστοί στην υπόσχεσή τους έφεραν 6 επιπλέον από τους γνωστούς αυτοσχέδιους μπλε κάδους για ανακύκλωση συσκευασιών στα σχολεία. Οι τρεις κάδοι προορίζονται για το Γυμνάσιο και οι άλλοι τρεις για τα όμορα 21ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία, που πρόκειται  να υιοθετήσουν στο επόμενο διάστημα την «καλή πρακτική ανακύκλωσης μέσα στα σχολεία στα μπλε καδάκια συσκευασιών».

Ο κ. Κελαηδάκης μίλησε με εξαιρετικά κατανοητό τρόπο στους μαθητές για τους «οικολογικούς μπλε κάδους στα σχολεία» και τον τρόπο κατασκευής τους από τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 24ου ΔΣ πήραν από μια μπλε τσάντα για ανακύκλωση, δώρο της ΔΙΑΑΜΑΘ και οδηγίες σχετικές με την ανακύκλωση των συσκευασιών στους μπλε κάδους της γειτονιάς.

Επίσης, το σχολείο χάρισε από μια τσάντα για καθένα από τα 13 τμήματα του Γυμνασίου. Η εκδήλωσε έκλεισε και το σύνθημα δόθηκε: «Ανακύκλωση στα σχολεία τώρα!». Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών του Γυμνασίου Μυρσίνη Χατζηγιάννη, Σουλτάνα  Λαμπροπούλου   και Ευθυμία Ξουβερούδη και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του 24ου  ΔΣ Τάνια Ταχτσή, Αναστασία Σίσκου και Μιχάλης Κεσόγλου ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, όπου οι μαθητές της Στ’ τάξης θα επισκεφθούν το Γυμνάσιο.