Ανεμοστρόβιλος στην Ελευθερούπολη: Εντυπωσιακός αλλά και επικίνδυνος

Αν περνούσε από κατοικημένη περιοχή θα προξενούσε μεγάλες ζημιές, ίσως και τραυματισμούς-«Βιβλική» η φωτογραφία που έστειλε στο KAVALAPOST ο Ηλίας Τζέλιος

Ο ανεμοστρόβιλος που πέρασε από την Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ) μπορεί να ήταν εντυπωσιακός, ωστόσο παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σπανίζουν στη βόρεια Ελλάδα και δη στην περιοχή της Καβάλας (μόνο στον κάμπο της Κεραμωτής υπάρχει σχετική προϊστορία).

Ο Ηλίας Τζέλιος αψήφησε τη δύναμη της φύσης και απαθανάτισε το φαινόμενο, τραβώντας μια εντυπωσιακή φωτογραφία εκ του σύνεγγυς (δείτε τη φωτογραφία παρακάτω). Ωστόσο, αν και το εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο κράτησε λίγο, θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα αν περνούσε από κατοικημένη περιοχή, αλλά και ζημιές σε καλλιέργειες αν διαρκούσε περισσότερο ή κινούνταν προς χωράφια.

Λίγα λόγια για τους ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα

Η οριζόντια έκταση του ανεμοστρόβιλου φθάνει και τα 250 m, η δε ταχύτητα κίνησής του είναι σχετικά μικρή (8-20 m/s). Η ταχύτητα της στροβιλιζόμενης στήλης του αέρα στην κεντρική περιοχή φτάνει τα 100 m/s, μπορεί όμως και να υπερβεί τις ταχύτητες αυτές φτάνοντας τα 200 m/s.

Παράλληλα, ισχυρές είναι και οι κατακόρυφες κινήσεις του αέρα. Η πίεση από την περιφέρεια προς το κέντρο του ανεμοστρόβιλου παρουσιάζει μεγάλη πτώση και μπορεί να φθάσει τα 25 hPa. Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι και η σφοδρότητα της περιστροφικής κίνησης του ανέμου στο σίφωνα.

Η τροχιά που διανύει ένας σίφωνας είναι σχετικά μικρή, 10 Km, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις που η τροχιά του φτάνει τα 200 Km και η περίοδος της ζωής του είναι 4-5 ώρες. Η διέλευση ενός ανεμοστρόβιλου προκαλεί μεγάλες καταστροφές λόγω των θυελλωδών ανέμων και της μεγάλης πτώσης της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Μιχάλη Σιούτα (ΕΛΓΑ- Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών, Θεσσαλονίκη) ανεμοστρόβιλοι μπορούν να εμφανισθούν σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Με βάση την έρευνά του, τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των ανεμοστρόβιλων σημειώθηκε στη δυτική και νότια Ελλάδα και κυρίως σε παραλιακές περιοχές.

Σημειώθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο 8 ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς), που προξένησαν από μέτριες μέχρι μεγάλες ζημιές, καθώς επίσης και 10 σίφωνες θάλασσας. Οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα εμφανίζονται συχνότερα κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.