ΠΟΤΑΜΙ Καβάλας: Η Κοινοπραξία TAP να προβεί στην ασφάλιση της περιουσίας των αγροτών και των κατοίκων των Τεναγών

Το σκεπτικό είναι οι ιδιοκτήτες γης να είναι καλυμμένοι στην περίπτωση ατυχήματος οποιασδήποτε κλίμακας-Μομφές κατά της Κοινοπραξίας, της Δημοτικής Αρχής και των αντιδρώντων για τη στάση που κράτησαν στη σύσκεψη φορέων

Με ανακοίνωσή του το ΠΟΤΑΜΙ Καβάλας σχολιάζει τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας TAP, η Δημοτική Αρχή Καβάλας και οι αντιδρώντες στην υφιστάμενη όδευση του αγωγού από τα Τενάγη κατά τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ), ενώ κάνει και μια διαφορετική πρόταση που αφορά την εταιρεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το ΠΟΤΑΜΙ Καβάλας

Το θέμα της αλλαγής της όδευσης του αγωγού TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων Καβάλας καταδεικνύει για ακόμη μια φορά τις εγγενείς αδυναμίες και τις αλα καρτ προσεγγίσεις των ενδιαφερομένων μερών σε ένα μεγάλο και κομβικής σημασίας έργο για τη χώρα.

Η διοίκηση κωλυσιεργεί στην περιβαλλοντική και τεχνική αδειοδότηση και δεν φαίνεται να έχει μια σταθερή και τεκμηριωμένη άποψη για το έργο, με αποτέλεσμα να άγεται και να φέρεται από τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.

Ο κύριος του έργου (εταιρεία) καλύπτεται πίσω από την τυπική εκπλήρωση νομοθετικών υποχρεώσεων μη κάνοντας σοβαρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία την οποία και αντιμετωπίζει σε αρκετές περιπτώσεις υπεροπτικά.

Οι αντιδρώντες για κάποιους σοβαρούς λόγους στο έργο σε συνεργασία με όψιμα οικολογίζοντες εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία των περιβαλλοντικών θεμάτων και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της κοινωνίας.

Είναι προφανές ότι η συνεννόηση είναι δύσκολή αφού δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα τρία αυτά μέρη.

Απόδειξη των παραπάνω ήταν και η συνάντηση που διοργανώθηκε μεταξύ των τριών μερών με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας. Η εταιρεία με όλες τις σχετικές άδειες στο χέρι να είναι ανένδοτη σε μια μικρή αλλαγή της όδευσης, οι αντιδρώντες να είναι ανένδοτοι στη διατήρηση της όδευσης και η δημόσια διοίκηση να μη ξέρει τι να κάνει γνωρίζοντας τις τεράστιες καθυστερήσεις που θα επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή της όδευσης στην αδειοδότηση του έργου.

Έστω και τώρα, μετά από μια άκαρπη συνάντηση που άργησε τρία χρόνια, καλούμε να ενδιαφερόμενα μέρη να βρεθούν και να συζητήσουν ξανά και με πνεύμα καλής διάθεσης για την άρση του αδιεξόδου.

Προτείνουμε δε ως δείγμα καλής θέλησης από την εταιρεία και για τη διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας των αγροτών και των κατοίκων να προβεί στην ασφάλιση της περιουσίας τους σε αναγνωρισμένη ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να είναι καλυμμένοι στην περίπτωση ατυχήματος οποιασδήποτε κλίμακας.