ΒΦΛ: Σύννεφα «λουκέτου» πάνω από το εργοστάσιο;

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας σχολίασε την απόφαση της Αποκεντρωμένης κάνοντας λόγο για μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε η ΠΕ Καβάλας, ενώ τόνισε ότι αν η ακύρωση της άδειας προβλέπει την παύση του εργοστασίου, είναι πιθανό να σταματήσει να λειτουργεί

Η απόφαση της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να κάνει δεκτή την προσφυγή που κατατέθηκε κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου να υπογράψει τη μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ στην εταιρία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ (διαβάστε στο σχετικό ρεπορτάζ και αναλυτικά την απόφαση εδώ) ουσιαστικά ακυρώνει τη μεταβίβαση της άδειας της ίδιας της λειτουργίας του εργοστασίου.

Όπως σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Μαΐου 2017, πλέον θα ακολουθηθεί μια πρωτόγνωρη για τους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών διαδικασία, καθώς δεν υπάρχει ιστορικό ανάλογης υπόθεσης ανάκλησης άδειας μεταβίβασης εργοστασίου, ενώ ως απόρροια της εν λόγω απόφασης τίθεται και θέμα συνέχισης ή μη της λειτουργίας του εργοστασίου.

Ο κ. Μαρκόπουλος υπεραμύνθηκε της αρχικής απόφασης που πήραν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς όπως είπε, τηρήθηκε ό,τι προβλέπει ο νόμος, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων, ενώ τόνισε ότι η Αποκεντρωμένη είχε απλά διαφορετική προσέγγιση, εξ ου και η ανάλογη απόφασή της και δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω πέρα από αυτό.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Μαρκόπουλου.

«Είμαι ένας από τους ανθρώπους που έχω πει εξ αρχής ότι τη νομοθεσία πρέπει να την εφαρμόζουμε είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτό συνηθίζεται να περιγράφεται ως αμεροληψία της διοίκησης και νομίζω ότι όταν μέσα στην πόλη υπάρχει ένα θέμα που απασχολεί δεκάδες οικογένειες και από τις δύο πλευρές είναι υποχρέωσή μας να το τηρούμε αυτό. Εγώ τουλάχιστον το τηρώ.

»Ως Περιφερειακή Ενότητα λάβαμε μια απόφαση την οποία έπρεπε να πάρουμε, με βάση την εισήγηση της Υπηρεσίας, τη σύμφωνη γνώμη τη επιτελικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και τη σύμφωνη γνώμη του νομικού συμβούλου. Η προσέγγιση της Αποκεντρωμένης είναι διαφορετική και την ακύρωσε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εμείς θα δρομολογήσουμε τις διαδικασίες με βάση την απόφαση της Αποκεντρωμένης.

»Ήδη οι αρμόδιες Υπηρεσίες κάνουν τη σχετική προεργασία για το τι δέον γενέσθαι, καθώς είναι γεγονός ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν υπάρχει κάποια προηγούμενη περίπτωση. Ωστόσο, αν η ακύρωση της άδειας προβλέπει την παύση του εργοστασίου, είναι πιθανό να σταματήσει να λειτουργεί και δεν φταίω εγώ γι’ αυτό. Θα γίνει ό,τι προβλέπει η απόφαση».

Οι «εξωγενείς πιέσεις» και η άσκηση διοίκησης

Ο κ. Μαρκόπουλος απέφυγε να σχολιάσει τόσο τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη για την απόφαση της Αποκεντρωμένης (διαβάστε τη δήλωση εδώ), όπως και το αν υπήρξαν πιέσεις προς τον ίδιο από πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «είναι δύσκολο να προσπαθείς να ασκήσεις διοίκηση και να νιώθεις μια σειρά εξωγενών πιέσεων που προσπαθούν να κατευθύνουν τη συζήτηση πέρα από αυτό το οποίο θα κρίνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και δεν αναφέρομαι σε κανέναν προσωπικά».

Πάντως, είναι διάχυτη η άποψη ότι η ακύρωση της μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου γυρίζει τον χρόνο δεκαετίες πριν και ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η διαδικασία και αν θα λάβει εκ νέου άδεια λειτουργίας το εργοστάσιο, ακόμα κι αν βρεθεί μιας «υγιής» εταιρεία να αναλάβει το εργοστάσιο, με δεδομένα τα αυστηρότερα, πλέον, περιβαλλοντικά κριτήρια που ισχύουν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια για τέτοιου είδους δραστηριότητες (απόσταση από κατοικημένες περιοχές, από θάλασσα κτλ).