Μετά τα δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες στο λιμάνι της Καβάλας (φωτογραφία)

Το σπάνιο θαλάσσιο είδος δεν είναι η πρώτη φορά που κολυμπάει στα νερά του κόλπου της Καβάλας, όμως είναι ίσως η πρώτη φορά που «επισκέπτεται» το λιμάνι της Καβάλας

Ένας ακόμα «απρόσκλητος» επισκέπτης εμφανίστηκε την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», μετά την εμφάνιση δελφινιού πριν από λίγο καιρό (διαβάστε σχετικά εδώ).

Πρόκειται για μια θαλάσσια χελώνα την οποία απαθανάτισε με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου ο γιατρός Θόδωρος Μήτρας.

Μάλιστα, ο ίδιος έγραψε κάτω από τη φωτογραφία την οποία ανέβασε σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Ξεκινάς για ένα χαλαρό Κυριακάτικο τρέξιμο στην Καβάλα και πέφτεις πάνω στην ομορφιά της φύσης. Ομολογώ ότι θαλάσσια χελώνα δεν είχα ξαναδεί μέσα στο λιμάνι της Καβάλας. Έχω δει γενικότερα στον κόλπο αλλά ποτέ μέσα. Την είχαν ανακαλύψει δύο ερασιτέχνες αλιείς και από ‘κείνη τη στιγμή έγιναν οι “δίδυμοι φρουροί” της, προειδοποιώντας όποιο σκάφος πήγαινε κοντά της. “Σας χάλασε το ψάρεμα;”, ρώτησα. “Ίσα ίσα μας το έφτιαξε“, μου είπαν. Ζούμε σε ένα επίγειο Παράδεισο. Χρέος μας να τον προστατέψουμε».

Να σημειωθεί ότι η θαλάσσια χελώνα caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2010). Θα τη συναντήσουμε να κολυμπάει σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, αλλά η ιδιαίτερη σημασία της χώρας μας έγκειται στο ότι φιλοξενούμε κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της caretta στη Μεσόγειο.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται θαλάσσια χελώνα στον κόλπο της Καβάλας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν ξεβραστεί και νεκρές στα βράχια ανάμεσα στην Καλαμίτσα και στον Μπάτη, αλλά και στη Νέα Πέραμο.