Καράβια… αρμενίζουν στο (χωρίς άδεια) λιμάνι της ΒΦΛ, αλλά το Λιμεναρχείο Καβάλας ΘΑ ασχοληθεί από… Δευτέρα!

Μια καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων στα Λιπάσματα «κολλάει» στη... γραφειοκρατία (;)

Από το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου 2017, δύο πλοία ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Βιομηχανίας Φωσφωρικών Λιπασμάτων, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω λιμάνι στερείται αδείας (διαβάστε σχετικά εδώ) και παρά το γεγονός ότι αυτό είναι γνωστό στις αρμόδιες Υπηρεσίες από τις αρχές του τρέχοντος μήνα.

Ο ελλιμενισμός των καραβιών έγινε αντιληπτός από μέλος του Σωματείου των Εργαζομένων (νυν Απολυμένων) της ΒΦΛ, ο οποίος και επικοινώνησε αργά το απόγευμα με το Λιμεναρχείο Καβάλας το οποίο, να σημειωθεί, έχει ενημερωθεί για την έλλειψη αδείας του λιμανιού των Λιπασμάτων από τις 18 Μαΐου 2017. Η απάντηση που έλαβε ήταν «τηλεφωνήστε από Δευτέρα»!

Το KAVALA POST επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο για να ελέγξει την ορθότητα της καταγγελίας των Απολυμένων και μίλησε με τον Αξιωματικό Φυλακής ο οποίος μας είπε ότι «το θέμα ερευνάται από το Γραφείο Ασφαλείας ISPS του Λιμεναρχείου Καβάλας», προτρέποντας και εμάς με τη σειρά μας να τηλεφωνήσουμε από… Δευτέρα για να μάθουμε τα νεότερα για την… πορεία της καταγγελίας!

Όταν ζητήσαμε να μιλήσουμε με κάποιον αρμόδιο της Υπηρεσίας Ασφαλείας ISPS για να έχουμε καλύτερη ενημέρωση, λάβαμε και πάλι την απάντηση ότι «αυτό δεν είναι εφικτό» αυτήν τη στιγμή και ότι θα πρέπει να ξανακαλέσουμε «από Δευτέρα».

Είναι αρμόδιο το Γραφείο Ασφαλείας ISPS;

Ερωτηματικά τίθενται για το κατά πόσο η εν λόγω Υπηρεσία του Λιμεναρχείου Καβάλας είναι αρμόδια να εξετάσει μία τέτοιας φύσεως καταγγελία, αφού αυτή δεν αναφέρεται σε κάποια παραβίαση του πρωτοκόλλου Ασφαλείας ISPS αλλά σε ένα λιμάνι που δεν έχει καν… άδεια!

Η «ταυτότητα» των πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι της ΒΦΛ

Πρόκειται για τα εμπορικά Navin Eagle (κεντρική φωτό) με σημαία Νήσων Μάρσαλ (έτος κατασκευής 2008, 112μ μήκος Χ 17μ πλάτος και χωρητικότητας 7.390t) και Erhan Araz (φωτό επάνω) με σημαία Τουρκίας (έτος κατασκευής 1987, 80μ μήκος Χ 14μ πλάτος και χωρητικότητας 3.826t).

Το πρώτο «μπήκε» στο λιμάνι της ΒΦΛ στις 09:43 του Σαββάτου 27 Μαΐου 2017 και το δεύτερο στις 16:33. Αμφότερα φέρεται να εκτελούν δρομολόγιο για λογαριασμό της εταιρίας PFIC Ltd.