ΤΕΕ-ΑΜ: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και έκκληση για στροφή προς αγαθά που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια

Το θέμα φέτος είναι η «επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση»-Η βιώσιμη ανάπτυξη ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το 2017 το θέμα της είναι «Επανασυνδέοντας τους ανθρώπους με τη φύση».

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας στέλνει το δικό του μήνυμα εκπέμποντας παράλληλα SOS για τη σωτηρία του πλανήτη, ενώ κάνει λόγο για θλιβερό πισωγύρισμα, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποδεσμευτούν από τη διεθνή συμφωνία για τη μείωση των ρύπων.

Διαβάστε παρακάτω το μήνυμα του ΤΕΕ-ΑΜ για την εν λόγω μέρα.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017 είναι η «επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση».

Ένα κάλεσμα που μας προτρέπει να βγούμε έξω στη φύση, να δούμε πόσο κοντά της είμαστε, να αναγνωρίσουμε την ομορφιά και τη σημασία της, να την αισθανθούμε και να εμπεδώσουμε την ανάγκη προστασίας της ακόμη και με την πιο απλή καθημερινή κίνηση και να γίνουμε συντελεστές στην προώθηση του μηνύματος για την προστασία της Γης που μοιραζόμαστε.

Στην εποχή της ασφάλτου και των smartphones και μεταξύ των περισπασμών της σύγχρονης ζωής, μπορούμε φευγαλέα να συνδεθούμε με τη φύση. Με τη βοήθεια όλων μας, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μπορεί να κάνει σαφέστερη από κάθε άλλη φορά την αρμονία που είναι αναγκαία μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης, έτσι ώστε και οι δύο είναι σε θέση να ευημερήσουν.

Παρά τις ελπίδες για πρόοδο στο χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής η ανθρωπότητα συνεχίζει να καταναλώνει πολύ περισσότερους πόρους από αυτούς που ο πλανήτης μπορεί να παρέχει με βιώσιμο τρόπο και πολλά οικοσυστήματα της Γης βρίσκονται  σε κρίσιμα σημεία ανατροπής.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σημαδεύεται από ένα θλιβερό πισωγύρισμα, καθώς οι ΗΠΑ η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου υπαναχώρησαν από την δέσμευσή τους να μειώσουν τις εκπομπές τους. Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για το καλό του Πλανήτη και των γενεών που θα ακολουθήσουν.

Το ‎‎ψήφισμα της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 25ης Σεπτεμβρίου 2015 με το οποίο υιοθετήθηκε η «Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη-Μετασχηματίζοντας τον κόσμο μας‎‎» δηλώνει, παρά τα πισωγυρίσματα, την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να εξασφαλίσει την διαρκή προστασία του πλανήτη μας και των φυσικών του πόρων και επικεντρώνεται ιδιαίτερα όσον αφορά το περιβάλλον στην προστασία των υδάτινων και επίγειων οικοσυστημάτων και την βιωσιμότητα των θαλάσσιων και χερσαίων φυσικών πόρων.

Στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους, χωρίς την αυξανόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και χωρίς να υποθηκεύονται οι ανάγκες των μελλοντικών γενεών σε πόρους.

Μπορούμε να συμβάλλουμε στρέφοντας τα πρότυπα της κατανάλωσής μας προς αγαθά που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, λιγότερο νερό και λοιπούς πόρους και μειώνοντας την σπατάλη στα τρόφιμα.

Είναι πάντα  ώρα
να αλλάξουμε,
να αναλογιστούμε τον αντίκτυπο που έχει ο τρόπος της ζωής μας  στο περιβάλλον,
να συλλογιστούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών μας,
να γίνουμε καλύτεροι υπηρέτες του πλανήτη μας.