Γεωτρύπανο «κόβει» βόλτες γύρω από τον κόλπο της Καβάλας εν αναμονή πιθανής συνεργασίας με την Energean

Το Jupiter της εταιρίας GSP αναμένεται να σταθμεύσει δίπλα στις εξέδρες του Πρίνου την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Αρκετοί ήταν οι Καβαλιώτες που παρατήρησαν το απόγευμα του Σαββάτου 3 Ιουνίου 2017 ένα… ασυνήθιστα μεγάλο πλωτό να «περνά» τη Θάσο από τα ανατολικά και μετά να… «χάνεται» στον ορίζοντα προς το Άγιο Όρος. Σύμφωνα με την εφαρμογή «παρακολούθησης» πλοίων Marine Traffic, επρόκειτο για το ρυμουλκό GSP Antares το οποίο ρυμουλκεί την πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων GSP Jupiter και το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται εδώ:

Η Energean Oil & Gas, έχοντας ήδη προγραμματίσει την έναρξη γεωτρήσεων εντός του καλοκαιριού, βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρία  GSP για το ενδεχόμενο το γεωτρύπανο Jupiter να συνδράμει στο εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα στην παραχώρηση του Πρίνου. Ωστόσο, η επίσημη άφιξή του στην περιοχή δεν αναμένεται πριν από την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017!

Το GSP Jupiter θα σταθμεύσει πλησίον των εξεδρών της εταιρίας, αλλά δεν θα «δέσει» προτού υπάρξει οριστική συμφωνία με την Energean. Το γεωτρύπανο εκτελούσε εργασίες στην Τυνησία και, προφανώς, επειδή ήταν «ελεύθερο», ταξίδεψε στην Καβάλα ώστε να μην χαθεί χρόνος, εφόσον αποφασιστεί συνεργασία με την ελληνική εταιρία.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρακτική συνηθίζεται στον κλάδο των πετρελαίων. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2015 είχε έρθει στον Πρίνο σκάφος για σεισμικές έρευνες, αλλά τελικά η διενέργεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μετά, από σκάφος… άλλης εταιρίας!