Καβάλα: Διόδια και ατμοσφαιρική ρύπανση, μια σχέση… πάθους

Οι συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων θα αυξηθούν κατακόρυφα αν γίνουν κι άλλα διόδια τα οποία θα «ωθούν» τα οχήματα να περνούν μέσα από την πόλη προειδοποιεί ο καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Γκαϊντατζής

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και τα μηνύματα παραμένουν απαισιόδοξα, όσον αφορά τον σεβασμό στο Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ιδίως αυτών που διαμένουν σε αστικά κέντρα.

Ένα από τα ζητήματα που έχουν σχέση (έστω έμμεση) με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας των αστικών κέντρων είναι και η τοποθέτηση διοδίων πλησίον αυτών, κάτι που φαίνεται να γίνεται και στην Καβάλα, στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Άσπρης Άμμου, με όσους βλέπουν μπροστά να φτάνουν τελικά… πίσω, στην εποχή προ Εγνατίας Οδού, όταν όλα τα οχήματα περνούσαν μέσα από την πόλη της Καβάλας.

Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Γκαϊντατζής συντάσσεται με τον εν λόγω φόβο-ο οποίος είναι πραγματικός, αν συσχετίσει κανείς τους παράγοντες κρίση και διόδια και δει πόσοι οδηγοί τα παρακάμπτουν, επιλέγοντας τις παλιές εθνικές οδούς-παραθέτοντας μια σύνοψη από μετρήσεις που είχε κάνει με το ημερήσιο προφίλ συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων σε Καβάλα και Δράμα πριν από τα διόδια της Μουσθένης τα οποία τοποθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013. (Gaidajis et al., Journal of Environmental Science & Health, Part A (2014) 49, 1653-1660).

Στο σχετικό διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται καθαρά ότι οι τιμές που αφορούν την Καβάλα είναι αυξημένες κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ το 2013 είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με το 2012, με τον κ. Γκαϊντατζή να αφήνει να εννοηθεί σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι αυτά τα νούμερα θα αλλάξουν προς το χειρότερο, από τη στιγμή που πολλοί οδηγοί θα μπαίνουν στην Καβάλα για να αποφύγουν τα διόδια.

Προϊδεάζει, δε, ότι η αντίστοιχη μελέτη μετά το 2013, ήτοι μετά την τοποθέτηση των διοδίων στη Μουσθένη, θα πιστοποιεί το παραπάνω, μια ανησυχία που είναι ήδη υπαρκτή, πόσο μάλλον όταν πιστοποιείται και με επιστημονικά στοιχεία.

Δείτε παρακάτω το προαναφερθέν διάγραμμα.