ΒΦΛ κατά ΔΕΗ: Ρεύμα στο εργοστάσιο μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου

Εκδίκαση Ασφαλιστικών Μέτρων που κατέθεσε η ELFE AΒΕE - Παράσταση υπέρ της εταιρίας από τις δύο μισθώτριες Λιπάσματα Νέας Καρβάλης και PFIC Ltd - ΔΕΗ: Οι εταιρίες είναι... μία! «Κόλπο» για να μην πληρώσουν ο κατακερματισμός!

Συζητήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, μετά από αναβολή που είχε δοθεί στις 2 Μαΐου 2017, στο Πρωτοδικείο Καβάλας η αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων που κατέθεσε τη Μεγάλη Εβδομάδα η Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα ELFE ABEE κατά της ΔΕΗ, υπό την «απειλή» της διακοπής παροχής ρεύματος στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 12 εκ. ευρώ.

Η λιπασματοβιομηχανία χρωστάει συνολικά στη ΔΕΗ περί τα 18 εκ. ευρώ! Για τα 12 από αυτά είχε γίνει ρύθμιση μέσα στο 2015, την οποία ρύθμιση όμως η εταιρία (εν προκειμένω η ELFE ABEE) δεν τήρησε, με αποτέλεσμα λίγους μήνες μετά να εκδοθεί και διαταγή πληρωμής.

Υπό την απειλή της διακοπής παροχής ρεύματος, η ELFE κατέθεσε στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας του 2017 αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα και έκδοση προσωρινής διαταγής. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας δέχθηκε την έκδοση προσωρινής διαταγής και όρισε την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τις 2 Μαΐου 2017, «έδωσε» αναβολή για τις 20 Ιουνίου 2017 οπότε και συζητήθηκαν.

Η ELFE δεν αναγνωρίζει το ύψος της οφειλής της προς τη ΔΕΗ

Η ακροαματική διαδικασία της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων διήρκησε περί τις τρεις ώρες, με τις δύο πλευρές να «ξεδιπλώνουν» την επιχειρηματολογία τους ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η ΔΕΗ κατέθεσε στο Δικαστήριο έγγραφα που αποδεικνύουν το ύψος των οφειλών της ELFE ABEE, τις ρυθμίσεις που έγιναν και οι οποίες δεν τηρήθηκαν και ζήτησε από την έδρα να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η εταιρία, αφού το ύψος του χρέους έχει «ανέβει» επικίνδυνα.

Από την πλευρά της η ELFE ABEE ισχυρίστηκε ότι δεν αποδέχεται το ύψος της οφειλής, αφού βάσει αναπροσαρμογών τιμολογίου που δεν έγιναν, αυτό θα έπρεπε να είναι κατά πολύ χαμηλότερο.

Υπέρ της ΔΕΗ κατέθεσε ως μάρτυρας η Διευθύντρια του Εμπορικού Τμήματος Μεγάλων Πελατών από την Αθήνα, ενώ υπέρ της ELFE ABEE κατέθεσε ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρίας Χρήστος Καμπούρης. Η ΔΕΗ εκπροσωπήθηκε από τον νομικό της σύμβολο στην Καβάλα Οδυσσέα Καραγιαννακίδη και τρεις συναδέλφους του από την πρωτεύουσα, ενώ η ELFE ΑΒΕΕ από δύο δικηγόρους Αθηνών.

Παράσταση υπέρ της ELFE ABEE από τις μισθώτριες εταιρίες

Δύο δικηγόροι Αθηνών πραγματοποίησαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της ELFE ABEE εκπροσωπώντας τις δύο από τις τρεις εταιρίες που έχουν μισθώσει μέρος των εγκαταστάσεων και συνεχίζουν τη δραστηριότητα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, τη Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ και την PFIC Ltd.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των εταιριών ζήτησαν από το Δικαστήριο να μην επιτρέψει τη διακοπή της παροχής του ρεύματος στο εργοστάσιο, αφού κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη στους εντολείς τους. Υποστήριξαν δε, ότι οι δύο εταιρίες δεν έχουν καμία σχέση με την ELFE ABEE και ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες για τα παλιότερα χρέη της προς τη ΔΕΗ.

Οι νομικοί σύμβουλοι της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού υποστήριξαν ευθαρσώς ότι όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου είναι μία και ότι ο κατακερματισμός της δραστηριότητας σε διαφορετικά ΑΦΜ έχει έναν και μοναδικό στόχο που δεν είναι άλλος από το να αποφύγει η εταιρία να αποπληρώσει τα χρέη της προς τη ΔΕΗ.

Ακόμη, οι δικηγόροι των δύο μισθώτριων εταιριών προέταξαν ως επιπλέον «ασπίδα» και τους εργαζόμενους σε αυτές, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο εάν διακοπεί η παροχή ρεύματος στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων να «χάσουν» τη δουλειά τους περίπου 100 εργαζόμενοι της Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ και περίπου 250 της PFIC Ltd.

Νέα παράταση «ζωής» μέχρι την τελική απόφαση

Οι δικηγόροι της ELFE ABEE ζήτησαν από το Δικαστήριο να επεκτείνει την ισχύ της προσωρινής διαταγής που είχε εκδοθεί στις αρχές Απριλίου 2017 έως ότου «βγει» απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων. Ως ήταν αναμενόμενο το Δικαστήριο συναίνεσε στην επέκταση της διαταγής, αφού το αντίθετο θα σήμαινε αυτόματα ότι την επομένη κιόλας μέρα, η ΔΕΗ θα είχε το δικαίωμα να «κόψει» το ρεύμα στο εργοστάσιο!

Μετά και τη σημερινή διαδικασία, η ΒΦΛ κέρδισε μία ακόμη παράταση «ζωής». Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται -εκτός απροόπτου και με βάση τα ειωθότα- σε περίπου έναν με δύο μήνες, ήτοι στα τέλη του τρέχοντος καλοκαιριού. Έως τότε, η δύο εταιρίες, ΔΕΗ και ELFE, δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε κάποιας μορφής μεταξύ τους συμβιβασμό με κάποια νέα ρύθμιση ή αποπληρωμή των οφειλών της δεύτερης προς την πρώτη.