Η αρχή του τέλους της ασυδοσίας Λαυρεντιάδη: Το Δικαστήριο δικαίωσε τους απολυμένους της ΒΦΛ!

Άκυρες και καταχρηστικές οι απολύσεις - Προσχηματικές οι μηνύσεις - Καταβολή αποζημιώσεων και μισθών υπερημερίας αρχικά σε 50 και πλέον απολυμένους!

Ένας και πλέον χρόνος αγώνα για τους περίπου 180 απολυμένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων δικαιώνεται με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, αφού το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουλίου 2017 (ακριβώς επτά μήνες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης) γίνεται γνωστή η πρώτη εκ των τριών αναμενόμενων αποφάσεων επί των αγωγών που κατέθεσαν κατά της εργοδοσίας της ΒΦΛ τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων και η οποία δικαιώνει τους απολυμένους.

Ο λόγος, πιο συγκεκριμένα, γίνεται για το πρώτο «κύμα» αγωγών που αφορά σε 50 και πλέον πρώην εργαζόμενους –ανάμεσά τους και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων– οι οποίοι απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση (οι περισσότεροι) με το πρόσχημα της κατάθεσης ψευδών –όπως αποδεικνύεται– μηνύσεων από την εργοδοσία (για εμπρησμο, παράνομη βία, παρακώλυση συγκοινωνιών κ.ά.).

Συγκεκριμένα, η απόφαση κρίνει άκυρο το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο οποία αρχικά είχαν μπει οι εργαζόμενοι, καταχρηστικές τις απολύσεις οι οποίες έγιναν με την προσχηματική κατάθεση μηνύσεων σε βάρος τους και διατάσσει στον καθένα ξεχωριστά την καταβολή μισθών υπερημερίας και νομίμων αποζημιώσεων αλλά και 1.500 ευρώ στον κάθε απολυμένο για ηθική βλάβη.

Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι προσωρινά εκτελεστή.

Η υπόθεση συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας στις 13 Δεκεμβρίου 2016 (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) και η απόφαση του Δικαστηρίου, επτά μήνες μετά, είναι μια καταδίκη των πρακτικών των αφεντικών της λιπασματοβιομηχανίας που «κινήθηκαν» στα… όρια του νόμου σε μια προσπάθεια εξαπάτησης τόσο των εργαζομένων όσο και του Ελληνικού Δημοσίου μέσα από «δαιδαλώδεις» διαδρομές (οι οποίες καταγγέλθηκαν δημόσια και από την ελληνική κυβέρνηση – διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ) που όμως δεν «στάθηκαν» επαρκώς κατά την ακροαματική διαδικασία.

Στο δικαστήριο της 13ης Δεκεμβρίου 2016, υπέρ των απολυμένων παραστάθηκανη η δικηγόρος-εργατολόγος Αθηνών Χρυσάνθη Υφαντή, η δικηγόρος-εργατολόγος Καβάλας Τάνια Π. Ελευθεριάδου και ο δικηγόρος-ποινικολόγος Καβάλας Σταύρος Καϊτατζής.