Παρέμβαση Θεοχάρη για ΒΦΛ: Ζητά να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα δημόσια έσοδα

Ο ανεξάρτητος βουλευτής εγκαλεί την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για τη στάση της

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2017, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του κείμενο στο οποίο αναφέρεται στο θέμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, εγκαλώντας την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για το γεγονός ότι δεν μεριμνά ούτε για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά ούτε και τα δημόσια έσοδα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε βρεθεί στην Καβάλα και είχε δώσει το «παρών» στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας όπου συζητήτο μία από τις αγωγές των απολυμένων της ΒΦΛ δηλώνοντας τη στήριξή τους προς αυτούς, κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις της εργοδοσίας» που στόχο έχουν να απαλλαγεί από τους εργαζόμενούς της χωρίς να καταβάλλει τις προβλεπόμενες από τον Νόμο αποζημιώσεις και για «παρένθετες εταιρίες» που στήθηκαν για να μην πληρώσει τα χρέη της.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο του κ. Θεοχάρη.

Να απαντήσει η κ. Αχτσιόγλου στους 500 εργαζόμενους της πρώην ΒΦΛ

«Αναρμόδια να παρέμβει στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας εναντίον των 500 εργαζομένων της πρώην βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, η οποία έχει οδηγήσει στην εκμηδένιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, δηλώνει η υπουργός Εργασίας.

Η στάση της κ. Αχτσιόγλου προκαλεί εύλογη απορία καθώς πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις διαπιστώνουν ότι η ELFE ABEE (πρώην βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) καταστρατήγησε τις διατάξεις του Ν. 1387/1983 περί «ελέγχου ομαδικών απολύσεων και άλλων διατάξεων» καθώς η καταγγελία των εργασιακών συμβάσεων έγινε στο πλαίσιο ειλημμένης απόφασης να απαλλαγεί από το τακτικό εργατικό της δυναμικό χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

Επιπλέον, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΙΚΑ με την από 3/1/2017 απόφαση του εξέδωσε απόφαση κατά της ELFE ABEE κρίνοντας ότι παρένθετες εταιρίες που συστάθηκαν και απορρόφησαν παραγωγή και εργαζομένους της μητρικής πρώην βιομηχανίας είναι υπεύθυνες και για τα χρέη της. Οι ελεγκτές μάλιστα του ΚΕΑΟ διαπίστωσαν ότι πρέπει να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ασφαλιστικές οφειλές εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ.

Η  κ. Αχτσιόγλου, λοιπόν, οφείλει να απαντήσει στους 500 εργαζόμενους που αγωνιούν:

  • Έχει ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους σε περίπτωση που δεν δικαιωθούν δικαστικά; Θα έχουν πρόσβαση σε παροχές και σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης του ΟΑΕΔ;
  • Είναι μέσα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να δοθούν κάποια επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης μέχρι την αποκατάστασή τους στην εργασία, όπως για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές;
  • Ποιες είναι οι οφειλές της εταιρείας σε ασφαλιστικά ταμεία; Ποιες οι ενέργειες των υπηρεσιών για την είσπραξη των οφειλών;

H απαξίωση της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας στην Ελλάδα αποτελεί δυστυχώς πραγματικότητα. Τουλάχιστον ας υπάρξει πρόνοια για την εξασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των δημοσίων εσόδων».