Σωκράτης Φάμελλος από Καβάλα: Έρχονται κονδύλια στους δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στα «σκαριά» χρηματοδοτικό εργαλείο 10 εκ. ευρώ με το οποίο θα μπορεί ο κάθε δήμος για να υλοποιήσει το δικό του σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων-Αναμένονται τροποποιήσεις και στη διαχείριση των δημοτικών τελών προς όφελος της ανακύκλωσης

Ημερίδα με σκοπό το συντονισμό για την επίσπευση υλοποίησης των ΠΕΣΔΑ της χώρας και δη του ΠΕΣΔΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιείται από το πρωί της Πέμπτης 6 Ιουλίου 2017 στο ξενοδοχείο LUCY στην Καβάλα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Την ημερίδα άνοιξε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν γίνει βήματα για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, ωστόσο μένει ακόμα να διανυθεί πολύς δρόμος, ένας δρόμος γεμάτος από δυσκολίες χρηματοδότησης από το κέντρο, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και η έλλειψη προσωπικού, κάνοντας σαφή αναφορά στο επίκαιρο θέμα των συμβασιούχων.

Από την πλευρά του ο υπουργός αναφέρθηκε στα τεράστια πρόστιμα που έχει πληρώσει η Ελλάδα για τις χωματερές ύψους 100 εκ. ευρώ, κάτι που την καθιστά τελευταία στην Ευρώπη, αναφορικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και με την ανακύκλωση. Σ΄αυτό το σημείο αναφέρθηκε στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες με σαφή βήματα, αλλά και αρμοδιότητες.

Πρώτιστο μέλημα, όπως είπε ο ίδιος, είναι να δίνεται το δικαίωμα στους δήμους να εμπορεύονται πρωτογενή υλικά από τα «πράσινα σημεία», ενώ από την άλλη, οι δήμοι δεν μπορούν να επωμίζονται όλες τις υποχρεώσεις της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, τουτέστιν δε μπορεί ο φορέας διαχείρισης να αναλαμβάνει και τη μεταφορά των υλικών και την κομποστοποίηση.

Ο κ. Φάμελλος έδωσε έμφαση στην τοπική οικονομία, λέγοντας ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει τη νομοθεσία σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, σημειώνοντας ότι ένα μέτρο είναι να θεωρούνται τα απόβλητα-στην επαναχρησιμοποίησή τους-ως πρώτες ύλες, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δευτερογενές καύσιμο από τις βιομηχανίες, αλλά και να χρηματοδοτούνται ακόμα και οι ιδιωτικές προσπάθειες-πέρα από τους δήμους-που άπτονται της ανακύκλωσης και της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων. Μάλιστα, έχει ήδη συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή που ασχολείται με το εν λόγω θέμα, με έμφαση και στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της ανακύκλωσης, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι μέχρι τώρα οι εισφορές (φόροι) για την ανακύκλωση επί της ουσίας δεν πήγαιναν ποτέ στην ανακύκλωση, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες ώστε αυτές οι εισφορές να πηγαίνουν απευθείας στους δήμους οι οποίοι θα τις αξιοποιούν για την ανακύκλωση. Πως θα γίνει αυτό; Οι δήμοι θα καταβάλλουν δημοτικά τέλη (τέλη διαχείρισης) στον φορέα διαχείρισης, βάσει της απόδοσής του, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει τροποποίηση του συστήματος των δημοτικών τελών.

Ο υπουργός τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να διαθέσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο 10 εκ. ευρώ το οποίο μπορεί να επικαιροποιήσει ο κάθε δήμος για να υλοποιήσει το δικό του σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων, ενώ θα υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις για την προσαρμογή των «καφέ κάδων» και των ανάλογων απορριμματοφόρων, αλλά και έξτρα χρηματοδοτήσεις για τα ώριμα έργα. Επίσης, την άλλη βδομάδα θα υπάρξουν νέα και για τη χρηματοδότηση των «πράσινων σημείων».

Πρόσθεσε, δε, ότι πέρα από τα κονδύλια, χρειάζεται και η αντίστοιχη περιβαλλοντική συνείδηση από τους πολίτες, η οποία θα ενισχυθεί με διαφημιστικές καμπάνιες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν αρκετοί δήμαρχοι της ΠΑΜ-Θ, αλλά και εκλεγμένοι της κεντρικής διοίκησης, ήτοι οι βουλευτές Καβάλα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, οι βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος, οι δήμαρχοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου Δήμητρα Τσανάκα, Φίλιππος Αναστασιάδης και Βαγγέλης Τσομπανόπουλος αντίστοιχα, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, η δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Θάσου Βασίλης Παπαφιλίππου.