Υπόθεση ΒΦΛ: Αναπάντητα ερωτηματικά για τη «σχέση» Εθνικής Τράπεζας με ELFE

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Ιωάννου «ζητά» διαφάνεια και στέλνει επιστολή στον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη

Το insidestory.gr φιλοξενεί άρθρο του δημοσιογράφου Χρήστου Ιωάννου το οποίο περιλαμβάνει τρεις περιπτώσεις επιχειρηματικής «δραστηριότητας» που χρήζουν περαιτέρω… διερεύνησης με τη διαφάνεια να είναι ζητούμενο, τη στιγμή που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με τίτλο «Λογοδοτεί κανείς στην Ελλάδα;», το άρθρο ασχολείται με τον όμιλο Μυτιληναίου, την Εθνική Ασφαλιστική και τη… Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Ο δημοσιογράφος «στέκεται» συγκεκριμένα στη «σχέση» της εταιρίας ELFE ABEE με την Εθνική Τράπεζα και το κατά πόσο η δεύτερη, ως πιστώτρια της πρώτης αλλά και ως πρώην μέτοχος της πάλαι ποτέ κραταιάς λιπασματοβιομηχανίας εισπράττει αυτά που της οφείλονται.

Για τον λόγο αυτό, ο Χρήστος Ιωάννου απευθύνθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη (κεντρική φωτό), αφού πρώτα προσπάθησε -μάταια- να λάβει απαντήσεις από… κάτω, στέλνοντάς του επιστολή (προ εξαμήνου!) η οποία, έμεινε… αναπάντητη.

Ακολουθεί το πλήρες απόσπασμα του άρθρου του insidestory.gr που αφορά στη ΒΦΛ.

Είναι τα χρέη της ELFE προς την Εθνική Τράπεζα στον… αέρα;

«Η δεύτερη υπόθεση διαφάνειας αφορά στην Εθνική Τράπεζα και τους χειρισμούς της διοίκησης (του διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη) σε περισσότερα από ένα θέματα. Η λεπτομέρεια είναι ότι η υπόθεση με την Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε από μία απλή ερώτηση, αλλά η απάντηση ήταν τέτοια που στη συνέχεια ξετυλίχτηκε ένα ατέλειωτο κουβάρι άλλων υποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν τέλος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Πριν από μερικούς μήνες ασχολήθηκα (μαζί με έναν συνάδελφο) με το θέμα της ELFE Ελληνικά Λιπάσματα ELFE, δηλαδή της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ). Η ΒΦΛ πουλήθηκε το 2009 από την Εθνική Τράπεζα και την Εμπορική Τράπεζα σε εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του φυγόδικου συνεταίρου του, Πέτρου Κυριακίδη.

Σε αντίθεση με άλλα περιουσιακά στοιχεία των δύο επιχειρηματιών που δεσμεύτηκαν από τις εισαγγελικές αρχές, η εταιρεία αυτή γλίτωσε… Μεταβιβάστηκε σε αλλοδαπά νομικά πρόσωπα συμφερόντων της συζύγου του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και έμεινε εκτός παγώματος περιουσιακών στοιχείων. Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης σήμερα; Άγνωστο.

Από τότε συνέβησαν και συμβαίνουν διάφορα ανεξήγητα πράγματα. Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει –και έχει αποδειχθεί και σε υπόθεση οφειλών της εταιρείας προς ασφαλιστικά ταμεία– ότι έχουν ιδρυθεί διάφορες εταιρείες, οι οποίες είτε έχουν αγοράσει περιουσιακά στοιχεία της ELFE, είτε εμφανίζονται να εκπροσωπούν την παλιά ELFE και να κάνουν πωλήσεις των προϊόντων της. Μάλιστα έχουν δανειστεί και το λογότυπό της!

Σύμφωνα με απόφαση«ΒΦΛ: Για πρώτη φορά το Κράτος επίσημα αναγνωρίζει ότι όλες οι εταιρείες των Λιπασμάτων είναι… μία!», kavalapost.gr του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟΗ ιστοσελίδα), οι επιχειρήσεις ELFE AE, PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, Centrofaro Services Ltd και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό. Συνεπώς, αναφέρει η απόφαση, «οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα και για τον λόγο αυτό συντρέχουν στην προκειμένη περίπτωση οι προϋποθέσεις συνυπευθυνότητας που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 732/20-11-1995 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους…».

Αντίθετα, τα υπέρογκα χρέη έχουν μείνει στο παλιό νομικό πρόσωπο. Τα χρέη ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ και είναι προς τράπεζες, προς προμηθευτές, προς εργαζομένους. Μεταξύ των πιστωτών είναι και η Εθνική Τράπεζα, την οποία εκπροσωπεί ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και για να φωτίσουμε τις πτυχές της τύχης των χρεών σε συνδυασμό με τις εταιρικές “ταχυδακτυλουργίες”, απευθυνθήκαμε πρώτα στη διοίκηση της ELFE. Όμως ουδείς εκπρόσωπος της εταιρείας ανέλαβε την ευθύνη της ενημέρωσης. Έτσι, ανατρέξαμε σε έναν από τους βασικούς πιστωτές, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα που μαζί με την Εμπορική Τράπεζα ήταν συνιδιοκτήτρια και έχει καλύτερη γνώση του θέματος και ιστορική συνέχεια. Ρωτήσαμε το γραφείο τύπου της Εθνικής Τράπεζας για τα τα χρέη της επιχείρησης προς την Εθνική Τράπεζα· το ύψος τους, εάν εξυπηρετούνται, εάν έχει γίνει κάποια ρύθμιση κι αν αυτή η ρύθμιση εξυπηρετείται ή όχι. Πήραμε την πρωτοφανή απάντηση από τον επικεφαλής του γραφείου τύπου της Εθνικής Τράπεζας ότι η διοίκηση της Τράπεζας δεν μπορεί να μας ενημερώσει γιατί αυτά που ρωτάμε είναι «προσωπικά δεδομένα».

Θεωρήσαμε ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, αφού η έννοια των προσωπικών δεδομένων δεν σχετίζεται με ερωτήσεις που αφορούν σε νομικά πρόσωπα, τα οποία μάλιστα υποχρεούνται σε δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων που περιλαμβάνουν πληροφoρίες και για τα χρέη τους. Απλώς θελήσαμε να ενημερωθούμε για τις έσχατες εξελίξεις μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Έτσι, ο γράφων έστειλε επιστολή απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη:

Αξιότιμε κύριε Φραγκιαδάκη,

Στις 18 Δεκεμβρίου 2016, η εφημερίδα Documento δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ με καταγγελίες εργαζομένων της εταιρείας ELFE Α.Ε., σύμφωνα με τις οποίες έχουν αφαιρεθεί βασικά κομμάτια της περιουσίας και της παραγωγικής δραστηριότητάς της, αφήνοντας σε αυτή μόνο τα χρέη.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί βασικό πιστωτή της επιχείρησης.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή μία ημέρα μετά το δημοσίευμα, οι υπογεγραμμένοι δημοσιογράφοι Βαγγέλης Τριάντης και Χρήστος Ιωάννου επικοινώνησαν με τον εκπρόσωπο τύπου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Δημήτριο Σ., για να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες και να συνεχίσουν το ρεπορτάζ ως όφειλαν.

Συγκεκριμένα, ρώτησαν εάν η Εθνική Τράπεζα γνωρίζει τα πραγματικά αυτά περιστατικά και τι ενέργειες έχει κάνει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της; Επίσης ρώτησαν εάν η τράπεζα έχει κάνει ρύθμιση των οφειλών της ELFE και γενικότερα σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι οφειλές της εταιρείας;

Εικάζουμε ότι η Εθνική Τράπεζα στη δανειακή σύμβαση που έχει με την ELFE ή άλλες σχετιζόμενες εταιρείες θα έχει υπογράψει και την τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων (covenants) εκ μέρους του οφειλέτη.

Ο κύριος εκπρόσωπος, απάντησε αμέσως, ίσως δίχως να έχει συνεννοηθεί με τη διοίκηση, ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες και ότι γενικά δεν κάνει διαρροές.

Δηλαδή, ο εκπρόσωπος τύπου επικαλέστηκε προσωπικά δεδομένα για ένα νομικό πρόσωπο –κάτι που δεν ισχύει, αφού η ίδια η τράπεζα πουλάει τα στοιχεία των νομικών προσώπων στην αγορά μέσω του Τειρεσία.

Σχετικά με το εάν γίνονται ή όχι διαρροές, τον παραπέμψαμε στην ειδησεογραφική σελίδα του euro2day.gr όπου συχνά πυκνά κυκλοφορούν σε πρώτη μετάδοση πληροφορίες/ειδήσεις σχετικά με εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα. Μπορεί ο ίδιος να μην τις γνωρίζει.

Σας θυμίζουμε ότι η Εθνική Τράπεζα ήταν εκ των βασικών πιστωτών της εταιρείας Alapis και άλλων εταιρειών που ανήκαν στον όμιλο επιχειρήσεων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις μαρτυρίες των εργαζομένων σχετίζεται με την ELFE.

Θυμίζουμε επίσης και εάν κάνουμε λάθος παρακαλώ να μας διορθώσετε, ότι σε αυτή την περίπτωση η Εθνική Τράπεζα και οι υπηρεσίες της δεν αντελήφθησαν έγκαιρα την απάτη, με αποτέλεσμα η τράπεζα να υποστεί ζημιά. Φέρεται μάλιστα η Εθνική Τράπεζα να έχει προβεί σε δικαστικές ενέργειες εκ των υστέρων, δηλαδή μετά το σκάσιμο του ομίλου Λαυρεντιάδη προκειμένου να δικαιολογήσει την απώλεια. (και αυτή η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το κοινό κάποια στιγμή πρέπει να ενημερωθεί)

Επειδή εκτός από δημοσιογράφοι τυγχάνει να είμαστε και Έλληνες φορολογούμενοι (υπήρξαμε και μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας, αλλά η αξία των μετοχών εξαϋλώθηκε επί των ημερών σας), παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα κάτωθι:

  1. Γνωρίζετε τις καταγγελίες των εργαζομένων;
  2. Έχετε διερευνήσει εάν πράγματι συμβαίνουν αυτά που καταγγέλλονται και ποιες ενέργειες έχετε κάνει για να προστατεύσετε την τράπεζα;
  3. Έχετε ρυθμίσει τις οφειλές της εταιρείας και πότε και ποιοι οι βασικοί όροι;
  4. Υπάρχουν ρήτρες τήρησης των συμφωνηθέντων και εάν αυτές οι ρήτρες έχουν αθετηθεί ή όχι;
  5. Ποιος είναι ο εκπρόσωπος της εταιρείας ELFE με τον οποίο μιλάτε προκειμένου να επικοινωνήσουμε κι εμείς;

Παρακαλούμε πολύ να μας απαντήσετε μέχρι το τέλος του 2016.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και προσβλέπουμε στην ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Ιωάννου

Οι ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν και τα χρέη της ELFE προς την Εθνική Τράπεζα και τους άλλους πιστωτές είναι στον αέρα. Όλα αυτά είναι θέματα, που ο κόσμος δεν πρέπει να γνωρίζει γιατί είναι «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.