Η ΔΕΠΑ «στριμώχνει» τη ΒΦΛ για τα χρέη και η ELFE «απαντά» με ασφαλιστικά μέτρα

Με το «σταγονόμετρο» και υπό όρους η παροχή αερίου στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο - Τι αποφασίστηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΠΑ

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων (μεταξύ των οποίων το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ) της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) στην Αθήνα με κεντρικό θέμα τις οφειλές της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων προς την εταιρία, οφειλές που, αν δεν ξεπερνούν, «αγγίζουν» τα 100 εκ. ευρώ.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε μία σειρά από «κανόνες» και όρους τους οποίους αν τηρήσει απαρέγκλιτα η εταιρία (εν προκειμένω η ELFE AE) θα μπορέσει η ΒΦΛ να συνεχίσει να «παίρνει» αέριο από τη ΔΕΠΑ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η «προεξόφληση» της κάθε προμήθειας αερίου με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών (οπωσδήποτε όμως όχι «συνδεδεμένων» με την ELFE εταιριών), την εβδομαδιαία καταβολή ποσού με σκοπό την απομείωση του «παλιού» χρέους καθώς και την υπογραφή μηνιαίων συμβάσεων οι οποίες θα ανανεώνονται μόνο εφόσον τηρούνται οι παραπάνω όροι.

Και όλα αυτά, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΠΑ η οποία και θα κρίνει την πορεία της «συμφωνίας» και το αν θα συνεχίσει η παροχή αερίου προς το εργοστάσιο ή όχι.

Όπως τονίστηκε κατά τη ΓΣ της 12ης Ιουνίου, οι Μέτοχοι της ΔΕΠΑ εξέφρασαν προβληματισμούς και σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η εταιρία μπορεί να προσβλέπει στην αποπληρωμή των οφειλών της ELFE AE, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, αφού ακόμα και τα περιουσιακά στοιχεία της ΒΦΛ (ακίνητα σε Διαβατά Θεσσαλονίκης και Νέα Καρβάλη Καβάλας) «δεσμεύονται» από την απόφαση (27/2014) του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Τι οδήγησε στη Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΠΑ

Είναι πολύ πιθανό η πραγματοποίηση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΔΕΠΑ να έρχεται ως αποτέλεσμα μιας σειράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης του Δημοσίου Συμφέροντος σε σχέση με τις υπέρογκες οφειλές (άμεσες ή έμμεσες) προς το «Κράτος» (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία, ακόμα και τραπεζικά δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου). Συγκεκριμένα:

  1. Τον Μάρτιο του 2017 (σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στις 23 Μαρτίου – διαβάστε το εδώ), κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) πραγματοποιεί «έφοδο» στα γραφεία της ΔΕΠΑ στην Αθήνα με σκοπό να ελέγξει την πορεία της αποπληρωμής των χρεών της ELFE AE προς την Εταιρία Αερίου αλλά και να διερευνήσει έλεγχο για «ύποπτες» σχέσεις-συναλλαγές με τη «συνδεδεμένη» με την ELFE εταιρία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ για την οποία ειδικό έλεγχο διεξάγει το Υπουργείο Οικονομικών…
  2. Στις 15 Μαρτίου 2017, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Σταθάκης ζητά, με έγγραφό του προς τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ (διαβάστε το εδώ) να ενημερωθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ELFΕ αλλά και για τη «σχέση» της με τις εταιρίες PFIC Ltd και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ. Την επιστολή έφερε στο «φως» το liberal.gr, κάνοντας λόγο στο ρεπορτάζ του για «ανησυχία» και «εύλογο ενδιαφέρον» των Μετόχων της ΔΕΠΑ…
  3. Στις 16 Μαΐου 2017 πραγματοποιείται υπό άκρα μυστικότητα στην Αθήνα και κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σύσκεψη των πιστωτών της ELFE (διαβάστε σχετικά εδώ). Μεταξύ των πιστωτών, εννοείται, το «παρών» στη σύσκεψη δίνουν και εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ…

Ασφαλιστικά μέτρα, η «απάντηση» της ELFE

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 και προφανώς σε «απάντηση» της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΔΕΠΑ, η εταιρία ELFE AE καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο πλαίσιο προσπάθειας να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή αερίου προς το εργοστάσιο των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης.

Στις 11:00 το πρωί της Τρίτης 11 Ιουλίου 2017 πρόκειται να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας η αίτηση της ELFE για έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη «κίνηση» είχαν πρόσφατα προχωρήσει οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρίας και κατά της ΔΕΗ (διαβάστε σχετικά εδώ) στην οποία η ELFE οφείλει περί τα 18 εκ. ευρώ. Η εταιρία είχε πετύχει την έκδοση προσωρινής διαταγής, η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων συζητήθηκε στις 20 Ιουνίου 2017 και η ισχύς της προσωρινής διαταγής παρατάθηκε μέχρι την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου επί των ασφαλιστικών, κάτι που αναμένεται ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος καλοκαιριού (διαβάστε περισσότερα εδώ).