Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας για ΒΦΛ: Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση το τοπίο

Ευχές από την ΠΟΕ για επιτυχή συνέχιση του αγώνα των απολυμένων και διαβεβαιώσεις ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους-Αίτημα προς το υπουργείο Εργασίας για θεσμοθέτηση Εργατοδικείων και για αλλαγή του Πτωχευτικού Νόμου

Η Δικαστική δικαίωση των απολυμένων της ΒΦΛ από Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ) δεν άφησε ασυγκίνητη ούτε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) η οποία από την πρώτη στιγμή στήριξε τους απολυμένους των Λιπασμάτων (διαβάστε σχετικά εδώ).

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ συμμερίζεται τη χαρά για τη νίκη των απολυμένων, με συναίσθηση, όμως, του μεγάλου δρόμου που ακολουθεί μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους, ζητώντας, παράλληλα, από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα Λιπάσματα και ευλόγως, σε κάθε ανάλογη εργασιακή κατάσταση, με την αλλαγή του πτωχευτικού Νόμου, με την εφαρμογή της διαδικασίας του αυτόφωρου σε κάθε περίπτωση καθυστέρησης μισθού και με τη θεσμοθέτηση Εργατοδικείων για άμεση και αποτελεσματική εκδίκαση των εργατικών διαφορών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Ένας χρόνος αγώνα για τους 180 απολυμένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας δικαιώνεται. Επτά μήνες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας έκρινε άκυρο το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο οποίο αρχικά είχαν μπει οι εργαζόμενοι και καταχρηστικές τις απολύσεις οι οποίες έγιναν με την προσχηματική κατάθεση μηνύσεων σε βάρος τους και διατάσσει για τον καθένα ξεχωριστά την καταβολή μισθών υπερημερίας και νόμιμων αποζημιώσεων.

Η Ομοσπονδία Ενέργειας στήριξε εξαρχής τους απολυμένους συναδέλφους της ΒΦΛ.

Πετρέλαια-Λιπάσματα είμαστε μαζί, κεντρικό σύνθημα στο site της ΠΟΕ το οποίο μεταφράστηκε με την καθημερινή παρουσία μας στα χαρακώματα και την κάθε μορφής στήριξη ηθική και υλική από την Ομοσπονδία και τα σωματεία μέλη μας .

Ευθύνη της Κυβέρνησης σήμερα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο που στήθηκε στα Λιπάσματα Καβάλας με τις διάφορες Εταιρείες «μαϊμού» που στήθηκαν γύρω από την μητρική Εταιρεία.

Η δικαστική απόφαση δεν είναι το τέλος του δίκαιου αγώνα των συναδέλφων μας. Ο αγώνας τους για να δουλέψουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στη ΒΦΛ επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας συνεχίζεται και η Ομοσπονδία μας θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας (τύπου Λαυρεντιάδη) δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα και σε αυτό έχει συμβάλει η αύξηση της ανεργίας και η καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Λίγες μέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει ότι «δεν είναι βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης η μακροχρόνια μη καταβολή μισθού στον εργαζόμενο…» είχαμε το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας εργαζόμενης στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης. Εδώ και δύο χρόνια στην εταιρεία αυτή συντελείται ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση χρόνο.

Επιτέλους ήρθε η ώρα το υπουργείο Εργασίας να θεσμοθετήσει τα Εργατοδικεία για άμεση και αποτελεσματική εκδίκαση των εργατικών διαφορών.

Να εφαρμοστεί η διαδικασία του αυτόφωρου σε κάθε περίπτωση καθυστέρησης μισθού, αποζημίωσης και λοιπών παροχών από τη σχέση εργασίας.

Άμεση αλλαγή του Πτωχευτικού Νόμου και νομοθέτηση ότι η μη καταβολή μισθοδοσίας είναι βλαπτική εργασιακή μεταβολή.