ΔΕΠΑ και ELFE ξανά στο Δικαστήριο: Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα για να μην «κοπεί» το φυσικό αέριο στη ΒΦΛ

Ποιος ο ρόλος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Οικονομικής Αστυνομίας

Tο πρωί της Τρίτης 1 Αυγούστου 2017 συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας η αίτηση έκδοσης Ασφαλιστικών Μέτρων που κατέθεσε η εταιρία Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα-ELFE ΑΕ κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Από την απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί ή όχι η παροχή με φυσικό αέριο του Εργοστασίου Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, καθότι το χρέος της ELFE ανέρχεται πλέον στο ποσό των 106,7 εκ. ευρώ και, μετά από μια σειρά ρυθμίσεων που καμιά τους δεν τηρήθηκε, είναι εκκαθαρισμένο, ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

Στις 11 Ιουλίου 2017, η εταιρία είχε καταφέρει να πετύχει την έκδοση Προσωρινής Διαταγής που απαγόρευε στη ΔΕΠΑ να «κόψει» την παροχή στη λιπασματοβιομηχανία υπό τον όρο ότι η κατανάλωση αερίου θα προεξοφλείται σε εβδομαδιαία βάση. Σε εκείνο το Δικαστήριο είχαν πραγματοποιήσει πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ της ELFE και οι «νέες» εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιπασματοβιομηχανία, η PFIC Ltd και η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Επισημαίνεται ότι το υπέρογκο χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ το οποίο παραμένει αρύθμιστο και χωρίς… εγγυήσεις (!) έχει «ενεργοποιήσει» τόσο την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όσο και την Οικονομική Αστυνομία (κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίων Πρωτοδικών Αθηνών) με τη Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου να βρίσκεται σε στενό «κλοιό» σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές της με την εταιρία.

[ Διαβάστε περισσότερα εδώ ]