ELFE κατά ΔΕΠΑ: Αναβολή στην εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων

Μεταρρύθμιση της Προσωρινής Διαταγής ζήτησε η ΔΕΠΑ με αφορμή την κατάθεση μίας «αφερέγγυας» επιταγής

Το πρωί της Τρίτης 1 Αυγούστου 2017 επρόκειτο να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας η αίτηση έκδοσης Ασφαλιστικών Μέτρων που κατέθεσε η εταιρία Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα-ELFE ΑΕ κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) για να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί ή όχι η παροχή με φυσικό αέριο του Εργοστασίου Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, καθότι το χρέος της ELFE ανέρχεται πλέον στο ποσό των 106,7 εκ. ευρώ και, μετά από μια σειρά ρυθμίσεων που καμιά τους δεν τηρήθηκε, είναι εκκαθαρισμένο, ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν έγινε ποτέ, αφού η πλευρά των Λιπασμάτων ζήτησε και πήρε αναβολή δικασίμου για την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017. Το αίτημα της ELFE μετέφερε στον πρόεδρο δικηγόρος Αθηνών που στο παρελθόν έχει παρασταθεί υπέρ της εταιρίας PFIC Ltd (προφανώς εξυπηρετώντας συνάδελφό του). Υπέρ της ΔΕΠΑ ήρθαν από την Αθήνα για να παρασταθούν τέσσερις (4) δικηγόροι Αθηνών και για να καταθέσει ως μάρτυρας η Διευθύντρια Οικονομικών & Διοικητικών Δραστηριοτήτων της εταιρίας Μαρία Φαντριδάκη. Άπαντες γύρισαν άπραγοι στην πρωτεύουσα!

Μεταρρύθμιση της Προσωρινής Διαταγής ζήτησε η ΔΕΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου 2017, η ELFE είχε πετύχει την έκδοση Προσωρινής Διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας σύμφωνα με την οποία η ΔΕΠΑ δεν θα μπορεί να «κόψει» την παροχή του φυσικού αερίου, εφόσον προπληρώνεται η κατανάλωση σε εβδομαδιαία βάση.

Μετά τη χορήγηση αναβολής από το Δικαστήριο για τη συζήτηση των Ασφαλιστικών Μέτρων, η ΔΕΠΑ ζήτησε να μεταρρυθμιστεί η Προσωρινή Διαταγή που είναι σε ισχύ και παρατείνεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αιτούμενη να έχει εφεξής το δικαίωμα να ελέγχει τις μεταχρονολογημένες επιταγές που παραλαμβάνει από την ELFE.

Αφορμή για το αίτημα αυτό, στάθηκε μία επιταγή έκδοσης της εταιρίας BFS που χορήγησε η ELFE στη ΔΕΠΑ για την προπληρωμή του φυσικού αερίου των Λιπασμάτων. Η ΔΕΠΑ κατέθεσε τη συγκεκριμένη επιταγή στην Τράπεζα Eurobank, από όπου προέκυψε αφενός ότι δεν έχει αντίκρισμα και αφετέρου ότι η εκδότρια εταιρία δεν έχει αντικείμενο ή δραστηριότητα!

Το αίτημα της ΔΕΠΑ απορρίφθηκε από το Δικαστήριο, όπερ σημαίνει ότι η Προσωρινή Διαταγή συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ ως έχει, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης των Ασφαλιστικών Μέτρων.