Σύσκεψη για πυροπροστασία: Μελτέμια και καιρική αστάθεια ανεβάζουν στο «κόκκινο» την ετοιμότητα

Δήμοι, υπηρεσίες και φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας καθόρισαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης»

Ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 σύσκεψη φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για θέματα πυροπροστασίας.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο κ. Μαρκόπουλος και συμμετείχαν ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο αντιδήμαρχος Νέστου Χ. Καϊτατζόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Καβάλας Θ. Τζατζάρης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ Κ. Χουβαρδάς, ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Στ. Κιβράκης, οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας και Νέστου, ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης Δασών, οι εκπρόσωποι των Δασαρχείων Καβάλας και Θάσου, οι εκπρόσωποι των δήμων Καβάλας, Θάσου, Παγγαίου και Νέστου και ο προϊστάμενος της ΔΤΕ της ΠΕ Καβάλας.

Στη σύσκεψη ο κ. Μαρκόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, έδωσε τον λόγο στους εκπροσώπους  των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν με τη σειρά τους για την πρόσκληση, στη συνέχεια δήλωσαν την ετοιμότητά τους και ανέπτυξαν τα θέματα που τους απασχολούν επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε δράσεις πυροπροστασίας.

Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα της καύσης καλαμιών στην περιοχή του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» καθώς επίσης και στο πρόβλημα της απομάκρυνσης των ξερών πεύκων στα δάση του δήμου Θάσου αλλά και του δήμου Καβάλας. Συζητήθηκαν ζητήματα με «ευπαθή», σε κίνδυνο πυρκαγιών, σημεία των ΠΕ Καβάλας και Θάσου, όπως και θέματα ετοιμότητας μηχανημάτων και χειριστών.

Τέλος, αναδείχθηκαν οι ενέργειες και εργασίες που απομένει να γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη ετοιμότητα μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου.

Διαβάστε εδώ την απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση σε Καβάλα και Θάσο από την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 μέχρι νεωτέρας λόγω της αντιπυρικής περιόδου.

Στο «κόκκινο» ο Νομός τις επόμενες μέρες λόγω μελτεμιών

«Το πρώτο που θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε», είπε ο κ Μαρκόπουλος, «είναι η αστάθεια του καιρού. Έχουμε ένα καιρό ο οποίος δεν συμπεριφέρεται τυπικά όπως τον είχαμε συνηθίσει στην περιοχή μας, με συνθήκες καύσωνα που διαρκούν και μάλιστα αναμένεται τις επόμενες μέρες σύμφωνα, με τις εκτιμήσεις της ΕΜΥ, να έχουμε και μελτέμια, οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι γιατί οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες έχουν μειώσει την περιεκτικότητα σε νερό όλων των υλικών και αυτά κατέστησαν περισσότερο εύφλεκτα, ενώ οι συνθήκες με τον αέρα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες.

»Το δεύτερο που έχω να πω είναι πως σε συγκεκριμένες περιοχές έχουμε επαναλαμβανόμενες φωτιές, συχνά πυκνά και από την άλλη έχουμε κάποια σημεία που πάγια ισχύουν και θα δούμε τι θα κάνουμε με την έννοια πρέπει να δούμε από την πλευρά των δήμων πόσα μηχανήματα, πόσοι χειριστές υπάρχουν και πιο το επίπεδο ετοιμότητας επικρατεί. Εμείς ως ΠΕ έχουμε μαζέψει όλα τα μηχανήματά μας απ’ όλες τις περιοχές στο Κοκκινόχωμα, έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα και να μπορούν να μεταφερθούν σε περίπτωση ανάγκης σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Επίσης, πρέπει να δούμε από την πλευρά των Δασικών Υπηρεσιών ποιες ζώνες προστασίας δεν υπάρχουν σε επί μέρους σημεία, πράγμα που αυξάνει την επικινδυνότητα.

»Σε ό,τι αφορά τις κατασκηνώσεις επικαιροποιήσαμε όλα τα σχέδια εκκένωσης. Πρέπει όμως να εξετάσουμε σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ζώνες που να προστατεύουν εγκαταστάσεις και ανθρωπογενείς δραστηριότητες  από τη φωτιά, τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

»Ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να συζητήσουμε είναι και αυτό που σχετίζεται με το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”, όπου μετά τις επισημάνσεις εξακολουθούμε να έχουμε φωτιές σε καλάμια και είναι δυνατόν να επηρεάσουν τις εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου ή να δυσφημήσουν το Αεροδρόμιο, επηρεάζοντας μια προσγείωση ή μια απογείωση.

»Το τελευταίο σημείο είναι το γεγονός πως πρέπει να γίνει ενημέρωση για την αφαίρεση των μεμονωμένων δέντρων τα οποία υπάρχουν και στον Νομό Καβάλας και είναι ξερά λόγω εντομολογικής προσβολής και υπάρχει ο κίνδυνος του φαινόμενου που υπήρχε πέρυσι στην Θάσο με την ξηρή καταιγίδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αποφύγουμε οτιδήποτε δυσάρεστο. Φυσικά πρέπει να ελέγξουμε τους σκουπιδότοπους του κάθε δήμου και σε τι κατάσταση βρίσκονται», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος κατά την τοποθέτησή του.

Χρειάζεται προσοχή από θαλάσσης και ξηράς στη Θάσο

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στην αντιπυρική περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, «κάναμε ασκήσεις ετοιμότητας γιατί τα συμβάντα  μπορεί να είναι σοβαρά και αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε βουνό και θάλασσα που θα έχουν άπλετη οπτική από τις δύο πλευρές υπάρχει πρόβλημα. Στο τελευταίο συμβάν στην Θάσο είχαμε άμεση κινητοποίηση με 10 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ειδοποιήθηκε και ο μηχανισμός της Περιφέρειας ΑΜ-Θ».

Το δεύτερο κομμάτι που ανέπτυξε ο δήμαρχος Θάσου αφορούσε τις επιφυλακές για να είναι ο δήμος αποτελεσματικός και να μην καταπονεί το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει αντίληψη από τους τοπικούς παράγοντες που θα αντιμετωπίσουν τα καιρικά φαινόμενα από τον Χάρτη Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, τόνισε πως η απαγορεύσεις θα πρέπει να ελέγχονται από εποχούμενες περιπόλους και να γίνει έκκληση σε όλους τους πολίτες ώστε να μην προβαίνουν σε αλόγιστες πράξεις, όπως καύση καλαμιών και αυτοσχέδιες ψησταριές και να μην πετούν φαναράκια εκδηλώσεων στον ουρανό, να μη πετάνε αναμμένα τσιγάρα και ιδιαίτερη προσοχή να δίνουν οι μελισσοκόμοι, αλλά και να τηρούνται όλες οι απαγορεύσεις.

Ο δήμος Καβάλας με συνεργεία προστατεύει την περιοχή

Από την πλευρά του δήμου Καβάλας ο κ. Τζατζάρης ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη πως ο Δήμος Καβάλας έχει προβεί σε προληπτικές εργασίες σε περιοχές όπως το Δασάκι των Πεντακοσίων, της Παναγούδας και της οδού Σηλυβρίας, ενώ συνεργεία του δήμου προστατεύουν την περιοχή της Εγνατίας Οδού μέχρι τον Άγιο Σίλα. Παράλληλα, το γκρέϊντερ του δήμου δουλεύει συνεχώς στα ορεινά για τον καθαρισμό των δασικών δρόμων. Όπως είπε ο κ. Τζατζάρης, η πρόληψη των πυρκαγιών δεν είναι δουλειά μόνο των πολιτών και η άμεση επέμβαση είναι καθοριστική για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Προστασία του Αεροδρομίου κυρίως τις βραδινές ώρες από τον δήμο Νέστου

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητος του δήμου Νέστου κ. Αργυράκης, δήλωσε πως ο δήμος είναι πανέτοιμος για όλα και θα υποστηρίξει όποιον έχει ανάγκη. «Κρατάμε τον δήμο καθαρό με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, ενώ επιτηρούμε το Αεροδρόμιο συνεχώς, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες με φυσική παρουσία, ακολουθώντας όλες τις ενέργειες των υπολοίπων δήμων που προαναφέρθηκαν», είπε ο εκπρόσωπος του δήμου Νέστου.