Καταγγελία ΟΕΧΒΕ: Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση ανέχονται τις ανομίες Λαυρεντιάδη!

Νέα «σκληρή» ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για το θέμα της ΒΦΛ με αφορμή τη μη εκτέλεση από την εργοδοσία της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τους πρώτους 56 Απολυμένους

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος πραγματοποιεί δημόσια παρέμβαση για το θέμα της ΒΦΛ. Από την αρχή του αγώνα των 180 παρανόμως (με δικαστική) απολυμένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, η ΟΕΧΒΕ στάθηκε στο πλευρό τους δίνοντας δυναμικό «παρών» τόσο με φυσική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις (στην Αθήνα αλλά και στην Καβάλα) όσο και με την έκδοση «καυστικών» ανακοινώσεων που στόχο έχουν να κάνουν γνωστή την υπόθεση στο πανελλήνιο.

Αυτήν τη φορά, η διοίκηση της ΟΕΧΒΕ επανέρχεται στην «υπόθεση ΒΦΛ» δια του προέδρου της Ευθύμη Θεοχάρη (κεντρική φωτό) και του γενικού γραμματέα Γιάννη Κατσιώνη οι οποίοι υπογράφουν ένα ακόμη «αιχμηρό» δελτίο Τύπου στο οποίο εγκαλούν τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Αντιπολίτευση για τη στάση τους απέναντι στους 180 Απολυμένους και με αφορμή τη συμπλήρωση ενάμιση μήνα κατά τον οποίο η εργοδοσία Λαυρεντιάδη της ΒΦΛ δεν εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση 150/2017 που δικαιώνει τους πρώτους 56 πρώην εργαζομένους (διαβάστε την εδώ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΟΕΧΒΕ.

Κυβέρνηση-Αντιπολίτευση ανέχονται τις άνομες πρακτικές Λαυρεντιάδη!!!

«Θα περίμενε κανείς, μετά απ’ όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη χώρα μας με τις πολιτικές των μνημονίων, ότι αυτό το κράτος θα έβαζε «φρένο» σε όσους συνέβαλαν –ή πολύ περισσότερο σε όσους συνεχίζουν να συμβάλλουν– στην οικονομική καταστροφή της χώρας μας.

Δυστυχώς, καθημερινά αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει. Τρανταχτό παράδειγμα ο καταδικασμένος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος «επιχειρηματίας» κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο οποίος απολαμβάνει την πλήρη ασυλία από κυβέρνηση και αντιπολίτευση και πολλούς άλλους ακόμη του πολιτικού –και όχι μόνο– συστήματος!!!

Ο «κύριος» αυτός που φέρεται ως ιδιοκτήτης της πάλαι ποτέ κραταιάς Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας (την οποία από το 2009 έχει φροντίσει να «προικίσει» με τεράστια χρέη προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ κτλ.) πριν από ενάμιση περίπου χρόνο απέλυσε παράνομα, παραβιάζοντας κάθε εργατική νομοθεσία, εκατόν ογδόντα (180) εργαζόμενους χωρίς καν να τους καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση και καταθέτοντας εναντίον τους εκατοντάδες ψευτομηνύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν ούτε στον ΟΑΕΔ για να λάβουν ως ενίσχυση έστω αυτό, το πενιχρό επίδομα ανεργίας!!!

Στόχος η εκδίκηση για πλήρη εξαθλίωση γιατί αντιστάθηκαν στον «Θεό» Λαυρεντιάδη!

Το «έγκλημα» αυτών των εργαζομένων ήταν ότι δεν δέχθηκαν να μετατραπούν οι  συμβάσεις αορίστου χρόνου που επί χρόνια είχαν σε ορισμένου χρόνου (14μηνης διάρκειας) με τον εργοδότη να «κρατάει» το δικαίωμα να μπορεί να τις τερματίζει μονομερώς και την επόμενη… ημέρα!!!

Οι εργαζόμενοι, όλοι μαζί σαν μια «γροθιά» και μέσω του Σωματείου τους, πάλεψαν, αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν για να αποδείξουν στην κοινωνία της πόλης ότι δεν είναι «ελέφαντες», ζητώντας το αυτονόητο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια. Δηλαδή, να έχουν εργασία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια χωρίς να είναι σκλάβοι σε γαλέρα.

Δυστυχώς, σ’ αυτόν τον αγώνα ήταν μόνοι τους. Πλην ελάχιστων «φωτεινών» εξαιρέσεων, το πολιτικό σύστημα τούς γύρισε την πλάτη.

Η κυβέρνηση έκανε –υποτίθεται– συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς όμως ποτέ να παρέμβει ουσιαστικά. Κατά καιρούς, κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες προχωρούσαν σε γενικούς αφορισμούς που ποτέ δεν είχαν συνέχεια!!!

Οι τρεις (3) κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού Καβάλας σε δημόσια συνέντευξή τους δήλωναν ότι εάν η κυβέρνηση δεν δώσει λύση στην ανομία Λαυρεντιάδη το καλοκαίρι του 2016 θα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Σήμερα, καλοκαίρι του 2017, παραμένουν κανονικά στη θέση τους, ενώ ο Λαυρεντιάδης δεν εφαρμόζει ούτε τις δικαστικές αποφάσεις!!!

Αντιθέτως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καβάλας ήταν πιο «καθαρός», δεν χρειάστηκε ποτέ να μπει σε τέτοιο δίλημμα, αφού τάχθηκε  εξ αρχής στο πλευρό του κ. Λαυρεντιάδη!!!

Τα Λιπάσματα Καβάλας είναι μια από τις πιο «βαριές» και ανθυγιεινές βιομηχανίες που λειτουργούν στη χώρα μας. Συγκαταλέγεται δε στις επιχειρήσεις που με Υπουργική Απόφαση (4690/12) απαγορευόταν στους χώρους παραγωγής η εργολαβική εργασία, λόγω επικινδυνότητας.

Σήμερα, το σύνολο του προσωπικού εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου,  2μηνες, 3μηνες και ελάχιστες… 14μηνες!

Όλοι ευχόμαστε ποτέ να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα, αλλά αυτό, θα πρέπει όλοι να ξέρουν, δεν επιτυγχάνεται με ευχές αλλά με ουσιαστικά μέτρα και με την ηρεμία του προσωπικού, χαρακτηριστικά που σήμερα δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η Δικαιοσύνη δικαίωσε τους εργαζόμενους, αλλά…

Στις 13 Ιουλίου 2017 εκδόθηκε η απόφαση-κόλαφος για τις πρακτικές Λαυρεντιάδη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας (αρ. 150/2017). Το Δικαστήριο δικαίωσε τους πρώτους 56 από τους 180 εργαζόμενους (εκκρεμεί η έκδοση ακόμη δύο αποφάσεων), κηρύσσοντας παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις τους και διατάσσοντας την άμεση καταβολή μισθών υπερημερίας αλλά και αποζημίωσης για ηθική βλάβη στον κάθε ένα ξεχωριστά.

Η Απόφαση περιγράφει με σαφήνεια το καλά οργανωμένο «σχέδιο» Λαυρεντιάδη να εξαθλιώσει τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας για να τους αναγκάσει να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις υποτέλειας και παράλληλα να αποφύγει την πληρωμή των χρεών του. Αναφέρει, μάλιστα, ότι η ίδρυση των «παρένθετων» εταιριών (PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ) και τη μεταβίβαση σε αυτές της παραγωγικής δραστηριότητας της λιπασματοβιομηχανίας είχαν ως μοναδικό σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας της «υπερχρεωμένης ELFE» και τη μείωση του εργατικού κόστους!

Η Απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή!

Και όμως… Ενάμιση μήνα μετά την έκδοσή της, ο «κύριος» Λαυρεντιάδης συνεχίζει να αδιαφορεί και να μην την εφαρμόζει!

Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να υποχρεώσει εδώ και τώρα τον μονίμως αφερέγγυο εργοδότη να σεβαστεί και να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση.

Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να αποπέμψει τον κύριο Λαυρεντιάδη από μια επιχείρηση που ποτέ στην ουσία δεν την αγόρασε, «φορτώνοντάς» της τεράστια χρέη τη στιγμή που αυτός γινόταν και γίνεται πλουσιότερος!!!

Θα περίμενε κανείς από την Αντιπολίτευση να πιέζει καθημερινά την κυβέρνηση με βάση το ιδεολογικό της πλαίσιο που περιλαμβάνει την εκπεφρασμένη και από τον ίδιο τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη για «υγιή επιχειρηματικότητα και υγιείς εργασιακές σχέσεις».

Αντίθετα, με έκπληξη είδαμε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να επισκέπτεται τον Νομό Καβάλας και να συναντιέται με τρεις (3) «εκπροσώπους εργαζομένων στη Βιομηχανία» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά διορισμένοι από τον εργοδότη πρόεδροι ψευδεπίγραφων Σωματείων που ο ίδιος δημιούργησε σε τρεις (3) εταιρίες-«φαντάσματα» που εμφανίζονται ως δήθεν ενοικιαστές των εγκαταστάσεων των Λιπασμάτων Καβάλας!!!

Ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέφυγε –προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες– να συναντήσει το Σωματείο των Απολυμένων, παρά την αρχική του δέσμευση για συνάντηση!!!

Είναι τουλάχιστον παράλογο το πώς ένα πολιτικό σύστημα –τοπικοί άρχοντες του Νομού Καβάλας, εκκλησιαστικοί παράγοντες, δημόσιοι λειτουργοί– περιβάλλουν με ιδιαίτερη «στοργή» ένα πρόσωπο που όχι μόνο την υγιή επιχειρηματικότητα δεν εκπροσωπεί αλλά τα μαύρα στίγματα που έφεραν την κοινωνία και τη χώρα μας στις εποχές των μνημονίων, της εξαθλίωσης και της ξενιτιάς για τον ελληνικό λαό!!!

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στο σύνολό του στηρίζει τον απόλυτα δίκαιο αγώνα των Απολυμένων, συμπάσχοντας μαζί τους στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Για μια φορά ακόμα καλούμε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα επιτέλους να δώσουν έμπρακτη  απάντηση στην ανομία Λαυρεντιάδη».