ΒΦΛ κατά ΔΕΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» οι πληρωμές της ELFE για να συνεχιστεί η παροχή αερίου στο εργοστάσιο

Το Δικαστήριο μεταρρύθμισε την προσωρινή διαταγή ορίζοντας πιο «σφιχτούς» ελέγχους στις επιταγές της οφειλέτριας μέχρι την έκδοση απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκαν

Συζητήθηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας η αίτηση έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η εταιρία Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα-ELFE ΑΕ κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και με αίτημα να μην «κοπεί» η παροχή φυσικού αερίου στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων παρόλο που το ληξιπρόθεσμο χρέος της εταιρίας ανέρχεται ήδη στα 106,7 εκ. ευρώ.

Η πλευρά της ELFE ισχυρίστηκε ενώπιον της έδρας του Δικαστηρίου ότι η ΔΕΠΑ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά την οποία και εκμεταλλεύεται για να επιβάλλει ιδιαίτερα υψηλές χρεώσεις, τη στιγμή που αν κλείσει τη «στρόφιγγα», το εργοστάσιο των Λιπασμάτων δεν θα μπορεί να λειτουργεί αφού δεν θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί φυσικό αέριο από άλλον πάροχο.

Η πλευρά της ΔΕΠΑ «απέκρουσε» αυτόν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι η ELFE μπορεί να προμηθευτεί από αλλού το φυσικό αέριο που χρειάζεται και πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το επιχειρηματικό ρίσκο να «μεταβιβάζεται» στις «πλάτες»… αλλουνού, αφού το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ είναι ήδη υπέρογκο και ολοένα αυξάνεται, δίχως να υπάρχουν εξασφαλίσεςι αλλά ούτε και διαφαινόμενη προοπτική απομείωσής του -πόσο μάλλον… αποπληρωμής του.

Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε πλέον των τεσσάρων ωρών. Υπέρ της ΔΕΠΑ παραστάθηκαν τέσσερις δικηγόροι Αθηνών. Υπέρ της ELFE πραγματοποίησαν πρόσθετες παρεμβάσεις και όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης, ήτοι η PFIC Ltd, η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, ακόμα και η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ η οποία σταμάτησε τη δραστηριότητά της στη λιπασματοβιομηχανία στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Μεταρρύθμιση με επιβολή επιπλέον οικονομικών ελέγχων

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί των ασφαλιστικών μέτρων αναμένεται σε περίπου έναν με δύο μήνες από σήμερα. Μέχρι τότε συνεχίζει να ισχύει η προσωρινή διαταγή την έκδοση της οποίας είχε πετύχει η ELFE στις 11 Ιουλίου 2017, αλλά… μεταρρυθμισμένη.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο όρισε ότι η προπληρωμή της εβδομαδιαίας κατανάλωσης του φυσικού αερίου μπορεί να γίνεται με προσκόμιση μεταχρονολογημένων επιταγών, αρκεί αυτές να είναι έκδοσης πελατών της ELFE και όχι δικές της αλλά ούτε και «συνδεδεμένων» εταιριών.

[ Διαβάστε περισσότερα για τη «σχέση» ELFE-ΔΕΠΑ εδώ ]