ΠΟΕ για ΒΦΛ: Να απομακρυνθεί από τη ΔΕΠΑ ο «επικίνδυνος» κ. Κιτσάκος!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας «αδειάζει» την κυβέρνηση για το υπέρογκο χρέος της ELFE και την «ανοχή» της στον «κολλητό» και πρώην υπάλληλο του Λαυρεντιάδη Διευθύνοντα Σύμβουλο!

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως αρχίζει να λαμβάνει το θέμα του υπέρογκου χρέους -ύψους 110 εκ. ευρώ- της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ, αφού λίγες μέρες μετά την καταγγελία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος  για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής μας» (διαβάστε την εδώ), έρχεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (που εκπροσωπεί, μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους τόσο της ΔΕΠΑ όσο και των ΕΛΠΕ που είναι βασικός μέτοχος της Επιχείρησης Αερίου) να χτυπήσει με… εκκωφαντικό τρόπο το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, μιλώντας ευθέως και ξεκάθαρα για… διαπλοκή!




Στο «στόχαστρο» της ΠΟΕ βρίσκεται ο -τοποθετημένος από την παρούσα κυβέρνηση- Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος ο οποίος έχει διατελέσει και Διευθύνων Σύμβουλος της… ELFE, της Νο1 οφειλέτριας της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου αυτήν τη στιγμή!

Η ΠΟΕ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μια σειρά μέτρων για την προστασία του Δημόσιου Συμφέροντος, των μετόχων αλλά και των εργαζόμενων στη ΔΕΠΑ, με πρώτη από όλες την απομάκρυνση του «επικίνδυνου» κ. Κιτσάκου…

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΟΕ.

Οι ευθύνες στη ΔΕΠΑ έχουν ονοματεπώνυμο…

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας καταγγέλλει την ανοχή της κυβέρνησης στο καθεστώς διαπλοκής που η ίδια έχει εγκαθιδρύσει στη ΔΕΠΑ και το οποίο εργάζεται μεθοδικά και με συνέπεια με σκοπό να της «κληροδοτήσει» το επιχειρηματικό ρίσκο του «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη, βάζοντας σε κίνδυνο μαζί με τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και το εργασιακό μέλλον των χιλιάδων εργαζόμενων, όχι μόνον της ΔΕΠΑ αλλά και των ΕΛΠΕ (βασικού μετόχου της εταιρίας).

Τη στιγμή που οι «μνημονιακές υποχρεώσεις» επιβάλλουν στη Διοίκηση της ΔΕΠΑ να αυξήσει το ποσοστό των δημοπρασιών φυσικού αερίου από το 10% στο… 20% μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια (!) και να πουλάει σε τιμές ακόμη και… κάτω του κόστους (!!) εξυπηρετώντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των οικιακών καταναλωτών, τη στιγμή που η Διοίκηση είναι άτεγκτη απέναντι στους μικροοφειλέτες, αφήνει τον «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη να… αλωνίζει ανενόχλητος εις βάρος της ίδιας της Επιχείρησης!

Στη ΔΕΠΑ οφείλονται συνολικά από καταναλωτές περί τα 140 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 110 εκ. ευρώ χρωστάει ο «ιδιοκτήτης» της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μέσω της εταιρίας του Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE! Και στην περίπτωσή του, η Διοίκηση της ΔΕΠΑ εμφανίζεται κάτι παραπάνω από «ελαστική».

Το χρέος της ELFE το 2009 που την «αγόρασε» ο «κύριος» Λαυρεντιάδης ήταν 40 εκ. ευρώ. Και μέσα σε λιγότερο από 8 χρόνια, το χρέος αυτό… τριπλασιάστηκε (!!!) παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2012 έχει (υποτίθεται) επιβληθεί καθεστώς προαγοράς της εβδομαδιαίας κατανάλωσης και δεκάδες ρυθμίσεις έχουν γίνει χωρίς ποτέ να τηρηθούν!

Ναι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν «έφερε» τον «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη στη ΒΦΛ. Ναι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ευθύνεται για το υπέρογκο χρέος των λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ μέχρι το 2015. Όμως, τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να προστατέψει την κερδοφόρα «ναυαρχίδα» της ΔΕΠΑ και τα συμφέροντα των μετόχων της και του Ελληνικού Δημοσίου;

Διόρισε στα τέλη του 2015 Διευθύνοντα Σύμβουλο στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου τον κ. Θεόδωρο Κιτσάκο, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της… ELFE! Δηλαδή, διόρισε ως υπεύθυνο να «καθαρίσει» την χρέος του Νο.1 μεγαλο-οφειλέτη της ΔΕΠΑ έναν… πρώην υπάλληλό του!

Σήμερα, δυο χρόνια μετά, ο κ. Κιτσάκος παραμένει στη θέση του! Χωρίς όλο αυτό το διάστημα να έχει κάνει το παραμικρό για να «ρυθμίσει» το αστρονομικό χρέος Λαυρεντιάδη το οποίο «απειλεί» άμεσα την Επιχείρηση, τους μετόχους (ΕΛΠΕ) και τους χιλιάδες εργαζόμενους αφού για την αποπληρωμή του δεν υπάρχει ούτε μία εξασφάλιση! Όλα στον «αέρα»!

Η μόνιμη επωδός των στελεχών της κυβέρνησης αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις είναι ότι «δεν φταίμε εμείς, αλλά οι προηγούμενοι». Ε, λοιπόν, φτάνει πια! Μετά από δυόμιση χρόνια στο «τιμόνι» της χώρας, δεν έχετε το δικαίωμα να το λέτε αυτό! Δυόμιση χρόνια μετά, κύριοι, δεν μιλάμε για… ανοχή αλλά ξεκάθαρα για ΣΥΝΕΝΟΧΗ!

Η Ομοσπονδία μας καλεί την κυβέρνηση άμεσα:

  • Να αντικαταστήσει τον «επικίνδυνο» για τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ αλλά και των ΕΛΠΕ (ως βασικού μετόχου της Επιχείρησης Αερίου) κ. Κιτσάκο, αφού όμως πρώτα του αποδοθούν οι όποιες ευθύνες τού αναλογούν και να δρομολογηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
  • Να «ελέγξει» τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ σε σχέση με την υπόθεση Λαυρεντιάδη-ELFE. Τι κινήσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια; Ποιος άφησε «λάσκα» τα σχοινιά; Πώς τριπλασιάστηκε το χρέος της εταιρίας μέσα σε λιγότερο από οκτώ χρόνια;
  • Να αποδώσει ευθύνες σε όλους όσους επέτρεψαν στον «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη να «τρώει και να πίνει» εις υγείαν όλων ημών των… κορόιδων. Όλοι έχουν ονοματεπώνυμα: Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, Σύμβουλοι, Υπηρεσιακοί Παράγοντες…
  • Να μεριμνήσει για την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της Προσωρινής Διαταγής που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας που βρίσκεται σε ισχύ και ορίζει πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες οικονομικού ελέγχου στις μεταχρονολογημένες επιταγές που προσκομίζονται από την ELFE στη ΔΕΠΑ για την προπληρωμή του φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί ότι στο ήδη υπέρογκο χρέος των 110 εκ. ευρώ δεν θα προστεθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

Κάθε παρέκκλιση από αυτές τις βασικές «γραμμές» δεν μπορεί παρά να «μυρίζει» διαπλοκή και μάλιστα του αισχίστου είδους, από αυτήν που –δημόσια τουλάχιστον– η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλώνει ότι αποστρέφεται.

Η κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο το Δημόσιο Συμφέρον, τη βιωσιμότητα της ΔΕΠΑ, των μετόχων της και να διαφυλάξει τις εργασιακές θέσεις και εμείς είμαστε εδώ για να την ελέγξουμε.